Οικονομία

Τσίπρας σε Ρος: Θέλουμε επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας

Τσίπρας σε Ρος: Θέλουμε επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γεύμα εργασίας παρέθεσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, με τη συμμετοχή στελεχών κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών, προς τιμήν του πρωθυπουργού. Τι είπε ο Τσίπρας.

Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις

Για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία «που έχει ανακτήσει τη σταθερότητα και ανακάμπτει», μίλησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Γουίλμπουρ Ρος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε «στην αναπτυξιακή δυναμική που έχει η Ελλάδα, εξερχόμενη από μια μακρά περίοδο λιτότητας και ύφεσης», μιλώντας «για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής και την ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο». «Στόχος τώρα η προσέλκυση επενδύσεων που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας για τομές

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην συνέχιση των μεγάλων θεσμικών τομών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα, ώστε να απελευθερώσει το παραγωγικό της δυναμικό και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αναφέρθηκε επίσης στον «καθοριστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε «την ιστορική σημασία που έχει για τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, η συμφωνία των Πρεσπών», ενώ τόνισε ότι «τα μεγάλα project της διασυνδεσιμότητας (ενέργεια, μεταφορές) στα Βαλκάνια είναι στρατηγικής σημασίας για την αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής».

Οι δασμοί

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση στο περιθώριο της ΔΕΘ, ένα από τα συγκεκριμένα θέματα που είχε θέσει ο ίδιος στον Γουίλμπουρ Ρος ήταν το ζήτημα των δασμών στη Σωληνουργεία. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά θετικό ότι λίγες ώρες μάλιστα πριν τη σημερινή συνάντηση, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μείωση των δασμών στο από το 25% στο 7%. «Γεγονός που επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες».

Capital Controls: Τέλος οι περιορισμοί – Τι αναφέρει η απόφαση

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην τοποθέτηση του ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, εξέφρασε το θαυμασμό του για την επιτυχία της Ελλάδας να βγει από την πολυετή κρίση. Επίσης, φέρεται να τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ και σημείωσε ότι η Ελλάδα δουλεύει με σχέδιο και όραμα, καθώς όπως και ο ίδιος διαπίστωσε από πρόσφατες επισκέψεις του στα Βαλκάνια, προχωρούν σημαντικές πρωτοβουλίες στρατηγικής σημασίας – όπως σιδηροδρομική σύνδεση, μεταφορές, αγωγοί, ενεργειακή συνεργασία.

«Ηχηρά ονόματα» συμμετείχαν στο γεύμα εργασίας Τσίπρα – Ρος

Στο γεύμα εργασίας, το οποίο διοργάνωσε ο Ρος -και σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους funds και τραπεζών – εκπροσωπήθηκαν κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, του εμπορίου, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, της πληροφορικής. Επίσης, στελέχη από τον κατασκευαστικό τομέα, τη βιομηχανία καθώς επίσης και επενδυτικά funds και τράπεζες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ο συνιδρυτής και διαχειριστής κεφαλαίου της επενδυτικής Centerbridge Partners, Mark T. Gallogly, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Howard Lutnick, επικεφαλής και γενικός διευθυντής της Cantor Fitzgerald, η Barbara Novick, αντιπρόεδρος της BlackRock, ο John Paulson, πρόεδρος, επενδυτής και διαχειριστής hedge funds της Paulson & Co, ο Michael A. Peterson, διευθύνων σύμβουλος της Peterson Management και η πρόεδρος της First Republic Bank, Hafize Gaye Erkan.

Κόσμος και… ντουνιάς!

Ακόμη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Con Edison, John McAvoy.. Επιπλέον, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Loews Corporation, James S. Tisch, αλλά και ο George H. Walker, επικεφαλής και γενικός διευθυντής της επενδυτικής Neuberger Berman Group LLC.

Μεταξύ των συμμετεχόντων επίσης ο Mitchell Modell, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Modell’s Sporting Goods που δραστηριοποιείται στα αθλητικά είδη και επικεντρώνει στο λιανεμπόριο και τον τουριστικό τομέα.

Ο επιχειρηματίας στον τομέα της πληροφορικής Kevin P. Ryan, η νομικός, σύμβουλος δημόσιων επιχειρήσεων, συμβουλίων και επιτροπών Faiza J. Saeed, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της OppenheimerFunds, Inc και ο διευθύνων σύμβουλος Laila J. Worrell, της Aricent Inc που δραστηριοποιείται στην ψηφιακή τεχνολογία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X