Πολιτική

Τσίπρας: Θα τα… ψάλλει στον Μητσοτάκη για Παυλόπουλο και Τραμπ!

Τσίπρας: Θα τα… ψάλλει στον Μητσοτάκη για Παυλόπουλο και Τραμπ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξςη Τσίπρας, θα εκφράσει αύριο, στη συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις πάγιες θέσεις του κόμματός του όσον αφορά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον εκλογικό νόμο, αλλά και τον προβληματισμό του για τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τσίπρας υπέρ Παυλόπουλου ξανά

Ο πρώην πρωθυπουργός θα στηρίξει ανοικτά για μία ακόμη φορά την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, για τον οποίο έχει επανειλημμένα έχει πει πως υπήρξε ένας πολύ καλός ΠτΔ και πως είναι ένας Πρόεδρος που ενώνει αντί να διχάζει και εργάζεται για την πολιτική συναίνεση.

Ο κ. Τσίπρας ήδη κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσει τα «προεδρικά καλλιστεία». «Να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο, για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στη Τουρκία» και το ίδιο θα επαναλάβει κι αύριο.

Τι συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και θα συνεχίζει να στηρίζει την απλή αναλογική, ενώ έχει ήδη υποστηρίξει και «προειδοποιήσει» πως δεν πρόκειται να υπάρξουν διπλές εκλογές, αφού πιστεύει πως «οι προοδευτικές δυνάμεις θα συγκροτήσουν κυβέρνηση».

Τσίπρας: «Αποτυχία» η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν ως αποτυχία την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αφού όπως λένε «ο Πρωθυπουργός ικανοποίησε όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα των ΗΠΑ χωρίς να αποκομίσει τίποτα απολύτως για τα εθνικά μας συμφέροντα, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όξυνσης της έντασης και χωρίς να εξασφαλίσει ούτε μισή αναφορά κατά της Τουρκίας και των κλιμακούμενων προκλητικών και παράνομων ενεργειών της. Αντίθετα, η μόνη αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν ότι μιλάει με τον φίλο του κ. Ερντογάν!» επεσήμαιναν.

Μητσοτάκης-Τραμπ: Αυτά ήταν τα δώρα που αντάλλαξαν

Τόνιζαν πως ήταν φανερό πως δεν υπήρξε αξιόλογη προετοιμασία ταξιδιού, ενώ υποστήριζαν πως «ο Πρόεδρος Τραμπ απαξίωσε με προσβλητικό τρόπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού τα είχε πάρει όλα πριν καν τα ζητήσει».

Ο Τσίπρας, ο EastMed και ο ΣΥΡΙΖΑ

Σημείωναν επίσης ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης είχε συνταχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ «σε μία συγκυρία που ο πρώην Πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών είχαν εξασφαλίσει αναβάθμιση των σχέσεων με καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου, δημόσια και σαφή στήριξη των ΗΠΑ υπέρ του ΕastΜed, ενώ το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ, την Κύπρο και τις ΗΠΑ είχε καθιερωθεί και ο Αμερικανός ΥπΕξ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν και θα προστατέψουν το έργο.

«Στο πλαίσιο αυτό» όπως έλεγαν, «η Ελλάδα συμφώνησε στην αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, προκειμένου να θωρακίσει έτι περαιτέρω τις συμμαχίες της για τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα», ενώ σημείωναν πως «Με τα νέα αυτά διπλωματικά δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κρατήσει το διαπραγματευτικό όπλο της αμυντικής συνεργασίας, προκειμένου να πιέσει για τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά».

Μητσοτάκης: Η αγκαλιά στη Μαρέβα έξω από το Blair House (pic)

Επέκριναν επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναφορά του στην δολοφονία Σολεϊμανί, τονίζοντας πως «έγινε ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που απερίφραστα στήριξε την εκτέλεση του Ιρανού αξιωματούχου, και μάλιστα μια μέρα πριν από την έναρξη πολεμικών αντιποίνων του Ιράν στις ΗΠΑ!».

Παράλληλα έλεγαν πως «με τη στήριξη που έδωσε ανοιχτά ο Πρωθυπουργός στην εκτέλεση Σολεϊμανί, την οποία το Μαξίμου προσπάθησε να την αποσιωπήσει στη σχετική ενημέρωση που έστειλε, διακινδυνεύει να καταστήσει την Ελλάδα εχθρική δύναμη για το Ιράν και για μέρος του αραβικού κόσμου. Και μάλιστα χωρίς την εξασφάλιση αμερικανικών εγγυήσεων για τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα έναντι τουρκικών απειλών. Πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα και προχειρότητα της κυβέρνησης» σημείωναν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X