Πολιτική

Βουλή: Αμήχανη η «γαλάζια» παράταξη -Προσπαθεί να υποβαθμίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών

Βουλή: Αμήχανη η «γαλάζια» παράταξη -Προσπαθεί να υποβαθμίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Βουλή: Αμήχανη η «γαλάζια» παράταξη παίζει καθυστερήσεις και προσπαθεί να υποβαθμίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική Επιτροπή, που κατατέθηκε χθες.

Απόπειρα της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τα «ναι μεν αλλά» από ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση. Κόντρα σε όλα τα κόμματα, η Ν.Δ. απέρριψε να γίνει πρώτα η ακρόαση των εμπλεκομένων και μετά η συζήτηση των αρχηγών.
Σε πολυήμερο πολιτικό και κοινοβουλευτικό Γολγοθά βαδίζει η κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρ’ όλο που προσπαθεί επί ματαίω να παίξει καθυστερήσεις και να υποβαθμίσει μια υπόθεση που την κλυδωνίζει συθέμελα.

Με την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής προσδιορίστηκε και η ατζέντα των επόμενων ημερών, με εμφανή τη διάθεση της αμήχανης «γαλάζιας» πλειοψηφίας να καταφύγει σε διαδικαστικά τερτίπια, όπως παρατήρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την αγωνιώδη απόπειρα συγκάλυψης ενός σκανδάλου που για πρώτη φορά πλήττει άμεσα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται οχυρωμένος πίσω από τη μη πειστική γραμμή πως «δεν ήξερε» ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Υστερα από δίωρη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή, που συνοδεύτηκε με αρκετές διαφωνίες, αποφασίστηκε μονομερώς από τη «γαλάζια» πλειοψηφία ότι αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποκλειστικά και μόνο για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Ακολούθως την Παρασκευή θα γίνει η προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το σκάνδαλο, την οποία έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια για να συζητήσει και να ψηφίσει τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, με βάση την πρόταση που κατέθεσε χθες το ΠΑΣΟΚ και τυχόν άλλες που μπορεί να συμπεριληφθούν.

Ακολούθως στα μέσα της εβδομάδας, αλλά χωρίς να είναι ακόμη προσδιορισμένο, θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή Θεσμών για την ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων, αίτημα που κατέθεσε χθες επίσημα το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει ζητήσει ήδη από τις 9/8 ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι η Ν.Δ., αν και αριθμητικά πλειοψηφία, εμφανίστηκε πολιτικά απομονωμένη, καθώς και τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να προηγηθεί η ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων και να ακολουθήσει η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, αλλά η Ν.Δ. διαφώνησε και πέρασε τον δικό της σχεδιασμό.

«Είναι φανερό ότι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στείρα τοξική πολιτική αντιπαράθεση και μια κοκορομαχία χωρίς στοιχεία με τον κ. Τσίπρα, με τελικό στόχο τη συγκάλυψη», σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να προκύψουν νέα στοιχεία μέχρι τη συζήτηση της Παρασκευής, ενώ και για την ψηφοφορία για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ως έχει. Επιθυμούν τη χρονική διεύρυνση της διερεύνησης με στόχο τυχόν συμψηφισμούς και καθυστερήσεις και επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη στάση των μικρότερων κομμάτων που ζητούν για δικούς τους λόγους έρευνα σε βάθος χρόνου.

Και αυτό γιατί το ΚΚΕ δηλώνει μεν ότι στηρίζει τη σύσταση Εξεταστικής, αλλά ζητά ξεκάθαρα τη διερεύνηση των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό του κέντρο από το 2016. «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί, γιατί είναι λίγο ασαφή τα πράγματα. Δεν αποκλείουμε να καταθέσουμε και δικιά μας ξεχωριστή πρόταση και να απαιτήσουμε να συμπεριληφθεί», δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), εκφράζοντας πάντως την ικανοποίησή του για τη σχετική αναφορά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ζητά να διερευνηθεί και η υπόθεση «κατασκοπείας των 17 Ελλήνων βουλευτών, η οποία φέρεται να ξεκίνησε το 2016», ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25 έχει δηλώσει πως έχει αποδείξεις για παρακολούθηση στο κινητό του το 2015.

Για τον λόγο αυτό, στη Ν.Δ. δεν αποκλείουν να κατατεθούν και άλλες προτάσεις για την Εξεταστική Επιτροπή μέχρι τη Δευτέρα, προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά, ακόμη και να προκαλέσουν διαδικαστικό «μπάχαλο» σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Δεν είναι λίγοι όσοι παρατηρούν ότι μια διεύρυνση της έρευνας, π.χ. από το 2012, θα συμπεριλάβει και την περίοδο Δένδια, του νυν εσωκομματικού «δελφίνου» που είχε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επί Σαμαρά.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχουν αυταπάτες για το μέχρι πού μπορεί να οδηγήσει μια επιτροπή (π.χ. Θεσμών ή Εξεταστική) με πλειοψηφία της Ν.Δ. και δίνουν μεγαλύτερη βάση στην πολιτική πίεση και στην έρευνα που πρέπει να γίνει από τις αρμόδιες αρχές. «Ο,τι και να κάνουν, η υπόθεση θα προχωρήσει», διαβεβαίωνε πηγή του κόμματος. Η γραμματέας της Κ.Ο. Ολγα Γεροβασίλη ζήτησε χθες να έρθουν όλα στο φως ταχύτατα, κάλεσε την κυβέρνηση να μην παίζει καθυστερήσεις και έκανε λόγο για «εκτροπή με μοναδικό υπεύθυνο τον κ. Μητσοτάκη».

Σχολιάζοντας τις «γαλάζιες» αναφορές ότι η Ν.Δ. βρίσκει συμμάχους και άλλα κόμματα για διευρυμένη έρευνα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «λυπούμαστε που όλα είναι ψέματα, αλλά η μάχη των εντυπώσεων δεν κρατάει πολύ. Τη Δευτέρα στη Βουλή θα αποδειχθεί πόσο άριστη σχέση έχει η Ν.Δ. με τα fake news».

Η «γαλάζια» τάση για καθυστερήσεις φαίνεται και από τις διαρροές για την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών. Μια πηγή εξέφραζε αντιρρήσεις για το αν μπορεί να κληθεί η εισαγγελέας της ΕΥΠ για υπηρεσιακά ζητήματα (παρ’ όλο που έγινε το ίδιο στην προανακριτική κατά Παπαγγελόπουλου), άλλη πηγή τόνιζε ότι ακόμη και να έρθουν οι εμπλεκόμενοι στην επιτροπή Θεσμών θα πρόκειται για «ακρόαση και όχι εξέταση», παραπέμποντας σε τυπική διαδικασία και όχι συζήτηση επί της ουσίας. Στη Ν.Δ. δεν αποκλείουν επίσης να κληθούν και άλλα πρόσωπα, πέρα από αυτά που ζητάει η αντιπολίτευση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως π.χ. οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννης Ρουμπάτης) και Σαμαρά (Θεόδωρος Δραβίλλας).

Πηγή: efsyn.gr/

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X