Πολιτική

Βουλή: Χωρίς μάρτυρα τον Πέτσα και υπουργούς η εξεταστική για τις «λίστες Πέτσα»

Βουλή: Χωρίς μάρτυρα τον Πέτσα και υπουργούς η εξεταστική για τις «λίστες Πέτσα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Λίστα Πέτσα: Η ΝΔ πρότεινε έναν κλειστό κατάλογο μαρτύρων, προτάσσοντας το επιχείρημα του περιορισμένου χρονικού διαστήματος των εργασιών της Εξεταστικής ενώ την ίδια στιγμή σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούσε ο κατάλογος των μαρτύρων να μείνει ανοιχτός. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και ως κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία.

Έτσι θα κληθούν μόλις 18 μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους δεν θα περιλαμβάνεται κανένα πολιτικό πρόσωπο. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ στην Εξεταστική κατάφεραν να «φυγαδεύσουν» τους υπουργούς και ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους που πρωταγωνίστησαν στις λίστες Πέτσα, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Κεφαλογιάννη, να κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες τη συνεδρίαση τη στιγμή που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν μετ΄ επιτάσεως την κλήση των Στ. Πέτσα, Βασίλη Κικίλια, Θεόδωρου Σκυλακάκη αλλά και του Γρηγόρη Δημητριάδη. Ως εκ τούτου, η συμπολίτευση όχι απλά νοθεύει, αλλά κυριολεκτικά χειραγωγεί το περιεχόμενο ελέγχου μίας Εξεταστικής που συστάθηκε με πρωτοβουλία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να ελέγξει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αφού οι κατάλογοι μαρτύρων των κομμάτων της μειοψηφίας οδηγήθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Στην λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Γιάννης Κεφαλογιάννης αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο κατάλογος των μαρτύρων «κλείνει» με βάση τα όσα προτείνει η πλειοψηφία της επιτροπής.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση

Νωρίτερα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να καταθέσουν στην επιτροπή οι υπουργοί ( Πέτσας, Κικίκλιας, Σκυλακάκης) που έχουν την πολιτική ευθύνη για τα προγράμματα διαφημιστικής καμπάνιας για τον Covid 19 ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία διατέθηκαν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Διαβλέποντας τη στόχευση της ΝΔ για ασφυκτικό περιορισμό της λίστας μαρτύρων, ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι αν δεν κληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, τότε η Επιτροπή δεν μπορεί να εκτελέσει χρέη κοινοβουλευτικού ελέγχου των πεπραγμένων της κυβέρνησης. «Εμείς, επιμένουμε στη δική μας πρόταση μαρτύρων» είπε και πρόσθεσε πως η μη κλήση των υπουργών και του Γρ. Δημητριάδη δεν συνιστά «απλή νοθεία, αλλά βάναυσο πλήγμα στο Κράτος Δικαίου που δεν έκανε ούτε ο Όρμπαν».

Η παρέμβαση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε έναν κύκλο τοποθετήσεων από τους λοιπούς εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίες κινούνταν ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος. Ο Γ. Καμίνης μίλησε για «ευνουχισμό» της Επιτροπής και παραβίαση των σχετικών διατάξεων του Συντάξεων, με την Μ. Κομνηνάκα να στηλιτεύει από την πλευρά του ΚΚΕ την πρακτική της συμπολίτευσης. Ανάλογα έπραξαν και οι εισηγητές της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, Κ. Μπούμπας και Φ. Μπακαδήμα.

Τελικά η Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα χωρίς μάρτυρα τον Στέλιο Πέτσα θα εξετάσει τους εξής μάρτυρες:

1. Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κα Μαρία Αντωνιάδου

2. Πρόεδρος του ΔΣ της ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου κ. Αλ. Σκαναβής

3. Εκπρόσωπος Περιφερειακών Εβδομαδιαίων Εφημερίδων κ. Αντώνης Μουντάκης

4. Εκπρόσωπος ΕΣΡ κ. Κουτρομάνος Αθανάσιος

5. Διευθύνων Σύμβουλος INITIATIVE MEDIA κ. Μιχάλης Γκάλγκος

6. Eκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης , υπεύθυνου για την παραλαβή του έργου,

7. Νόμιμοι Εκπρόσωποι των Εταιρειών TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION ( OMD) κ. Νικόλαο Σάββα και WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΕ κα Αγγελική Βούλγαρη

8. Eκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας υπεύθυνος για την παραλαβή του Έργου.

9. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Α.Ε. (ΕNTERPRISE GREECE)

10. Νόμιμος Εκπρόσωπος του κοινοπρακτικού σχήματος Εταιριών EDELMAN

11. Πρόεδρος ΣΕΔΕΑ κα Βαλέρια Τσάμη

12. Πρόεδρος Ελεγκτικής Εταιρίας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών κοινής γνώμης.

13. Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΥΤΕ κ. Αριστείδης Σωτηρόπουλος

14. Εκπρόσωπος Opinion Poll και ΄΄REPOSITION STRATEGY΄΄κ. Ζούπης

15. Εκπρόσωπος Vox Popular

16. Εκπρόσωπος Bridging Europe

17. Εκπρόσωπος Common View

18. Eκπρόσωπος υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X