Eretiki Κριτική

Η Π.Ε.Κ.Κ. βράβευσε την ταινία “Ρισελιέ” στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας!

Η Π.Ε.Κ.Κ. βράβευσε την ταινία “Ρισελιέ” στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από τον Eretiko κριτικό Γιάννη Κρουσίνσκυ

Στις 7/10/2023 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Τελετή Λήξης με την παράλληλη Απονομή Βραβείων του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας.”

Το Βραβείο καλύτερης ταινίας από την Π.Ε.Κ.Κ. απένειμε ο κριτικός κινηματογράφου, κύριος Χρήστος Σκυλλάκος, στο έργο “Ρισελιέ” από τον Καναδά.

Ο δημιουργός της ταινίας, κύριος Πιερ-Φιλίπ Σεβινί, ήταν εκεί, λαμβάνοντας τη σχετική βράβευση. Ευχαρίστησε την Επιτροπή από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, το κοινό που είδε την ταινία του, αλλά και το Φεστιβάλ για την ευχάριστη & τιμητική πρόσκληση.

Η Σημαντική Εισήγηση

Αρχικώς, έγινε μια σημαντική, ανεξάρτητη εισήγηση του συγκεκριμένου μέλους της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Ο κριτικός κινηματογράφου, κύριος Χρήστος Σκυλλάκος, έδωσε συγχαρητήρια στους μικρομηκάδες (βραβευμένους & μη), για τον δύσκολο αγώνα τους να δημιουργήσουν ταινίες εν Ελλάδι. Τη χαρακτήρισε ως μια σπουδαία μάχη! Ανέφερε, ότι έχει σημασία η ελληνική μικρού μήκους ταινία να στηρίζεται οικονομικά, αλλά επιπροσθέτως να διανέμεται τελικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με την ανάλογη συνδρομή των αιθουσών φυσικά, σε μια άκρως απαραίτητη υποστηρικτική πρωτοβουλία! Το κοινό αναγνώρισε τη βαρύτητα αυτής της επισήμανσης, χειροκροτώντας με θέρμη.

Το Βραβείο για το Φετινό Δ.Δ.Τ.

Συνολικά παρακολουθώντας 16 σύγχρονα έργα μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, η Επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου μέσα στο 29ο Φεστιβάλ “Νύχτες Πρεμιέρας” βράβευσε την καλύτερη ταινία στο φετινό πλούσιο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Ο κριτικός κινηματογράφου, κύριος Χρήστος Σκυλλάκος, παρουσίασε τα Κριτήρια των συγκροτημένων Μελών της Επιτροπής (από το Σωματείο της Π.Ε.Κ.Κ.) για τη διαλογή της νικήτριας ταινίας. Έπειτα, αποκάλυψε και το εναρμονισμένο Σκεπτικό της Π.Ε.Κ.Κ., ως προς την επεξήγηση διακεκριμένων κινηματογραφικών παραμέτρων αλλά και νοηματικών γεώ-κοινωνικοπολιτικών συσχετίσεων, για την επιλεγμένη καλύτερη ταινία.

Κριτήρια Διαλογής Νικήτριας Ταινίας

Η Π.Ε.Κ.Κ. διέκρινε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα ταινίες με ενδιαφέρουσες, δυνατές αφηγήσεις και μεγάλη γκάμα θεματικών. Τόσο μικρές ιστορίες, όσο και παγκόσμιες. Με κάποιες εξ’ αυτών να πειραματίζονται επιτυχημένα με τις δυνατότητες του κινηματογραφικού μέσου, εμπνέοντάς μας ως κοινό και δίνοντας νέα εργαλεία κινηματογραφικής αναπαράστασης. Τα κριτήρια στην επιλογή μας δεν ήταν καθαρά αισθητικά. Αναζητήσαμε ταυτόχρονα τον κοινωνικό ρόλο του Σινεμά και κατά πόσο κάθε φορά αυτός εκπληρώνεται σε μια χρονική στιγμή και στο κοινό μιας συγκεκριμένης χώρας. Ταυτόχρονα, αξιολογήσαμε και την έλλειψη διανομής για κάποια από αυτά τα φιλμ.”

Το Σκεπτικό της Π.Ε.Κ.Κ.

Το Βραβείο καλύτερης ταινίας Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου δίνεται σε μια ταινία, που διαθέτει συγκροτημένη σεναριακή και δραματουργική μορφή, σύγχρονη ρεαλιστική αναπαράσταση. Μια ταινία που αποφεύγει το μελόδραμα και προκρίνει τη σκηνοθετική σκληρότητα και αμεσότητα. Μια ταινία θαρραλέα, που δεν κάνει εκπτώσεις και που μελετά τη βαρβαρότητα της ακραίας εκμετάλλευσης των εργαζομένων (κυρίως μεταναστών) σε μια χώρα του Δυτικού Κόσμου, εκεί όπου είθισται να θεωρείται, ότι όλα βαίνουν καλώς. Δυστυχώς, αυτή η πραγματικότητα είναι παρούσα κάθε μέρα στην καθημερινότητά μας, άκρως επίκαιρη, καθώς διαπερνά και ριζώνει μέσα στις τάξεις των ίδιων των εργαζομένων, ελλείψει συλλογικότητας. Η ταινία προάγει τις Ηθικές Αξίες της Αλληλεγγύης και της ατομικής και συλλογικής Αξιοπρέπειας, γενικότερα των ανθρώπων. Αξίες τόσο αναγκαίες στο σήμερα, μέσα από μια ολοκληρωμένη αισθητική πρόταση! Πρόκειται για την ταινία “Ρισελιέ” του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί, από τον Καναδά.”

Οι Δηλώσεις του Σκηνοθέτη

Ο πρωτοεμφανιζόμενος δημιουργός, κύριος Πιερ-Φιλίπ Σεβινί, με χαμηλό προφίλ και ανεβασμένο χιούμορ χαιρέτησε το κοινό το οποίο βρισκόταν στην Τελετή Λήξης και Απονομής Βραβείων του Φεστιβάλ. Ύστερα μίλησε, με μια εντυπωσιακά πραγματιστική ματιά, για το τι πρεσβεύει κοινωνικά στις ζωές των ανθρώπων η ταινία του και για το τι ακριβώς αποκαλύπτει τελικά η συναισθηματική σύνδεση των θεατών με αυτήν…Ευχαρίστησε την Κριτική Επιτροπή, το Κοινό που έχει δει την ταινία του και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Σας ευχαριστώ πολύ! Ξέρω, ότι θέλετε να δείτε την ακόλουθη ταινία του Μιγιαζάκι, οπότε θα είμαι πολύ σύντομος. Ευχαριστώ πολύ την Κριτική Επιτροπή, το εκτιμώ πραγματικά! Έφτιαξα ένα Φιλμ για κοινωνικά θέματα στη μακρινή πατρίδα μου και το να ξέρω πλέον, ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν στην Ελλάδα μια ιδιαίτερη, εξίσου έντονη σύνδεση, πιθανότατα δεν είναι κάτι καλό, διότι μάλλον αντιμετωπίζετε και εσείς εδώ παρόμοια κοινωνικά προβλήματα…Σας ευχαριστώ πολύ, για τη βράβευση της Κριτικής Επιτροπής και φυσικά για την πρόσκληση του Φεστιβάλ, ήταν τιμή και ευχαρίστηση για εμένα.”

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X