Eretiki Κριτική

Η Π.Ε.Κ.Κ. βράβευσε την ταινία “Το Μπλε Καφτάνι” στις Νύχτες Πρεμιέρας

Η Π.Ε.Κ.Κ. βράβευσε την ταινία “Το Μπλε Καφτάνι” στις Νύχτες Πρεμιέρας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από τον Eretiko κριτικό Γιάννη Κρουσίνσκυ

Παρακολουθώντας τις 12 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος στο 28ο Φεστιβάλ “Νύχτες Πρεμιέρας,” η Π.Ε.Κ.Κ. έδωσε το “παρών” στη διοργάνωση.

Στις 8/10/2022, κατά την τελετή λήξης & απονομής των βραβείων, στο Σινεμά “Ιντεάλ,” η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ανακήρυξε νικήτρια ταινία!

Ήταν μια ευστόχως ευαισθητοποιημένη ταινία, η οποία μάγεψε κριτικούς & κοινό. “Το Μπλε Καφτάνι” της ελπιδοφόρας σκηνοθέτριας Μαριάμ Τουζανί.

Πιο Αναλυτικά…

Το ιδιαίτερο βραβείο στην εξαιρετική ταινία “Το Μπλε Καφτάνι” (2022) απένειμε ο κύριος Γιάννης Ραουζαίος, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, εκπροσωπώντας το Σωματείο και γνωστοποιώντας παράλληλα το ολοκληρωμένο σκεπτικό για την επιλογή καλύτερης ταινίας στο φετινό ΔΔΤ του Φεστιβάλ.

Τον πάπυρο του βραβείου παρέλαβε ο κύριος Ηλίας Γεωργιόπουλος για την ελληνική εταιρεία διανομής Danaos Films. Ο ίδιος ενημέρωσε τους Σινεφίλ, ότι η ταινία αποκτήθηκε στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Και πως το έργο “Το Μπλε Καφτάνι” (2022) της Μαριάμ Τουζανί θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες μέσα στη σεζόν, τον Φεβρουάριο του 2023.

Το Σκεπτικό της Π.Ε.Κ.Κ.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου εκτιμά, ότι το σύνολο του διαγωνιστικού τμήματος αποτελούνταν από αρκετά ενδιαφέρουσες ταινίες με έμμεσες πολιτικές χροιές. Επιλέγει να δώσει το βραβείο σε μια ταινία, στην οποία η σκηνοθέτις, με ριζοσπαστική κριτική διάθεση, αντιμετωπίζει μια σύνθετη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα και παρουσιάζει εξαιρετικά τους έμφυλους διαχωρισμούς. Έτσι καθιστά για το ευρωπαϊκό κοινό την ταινία της αντίδοτο στον οριενταλισμό. Όλα τα παραπάνω τα επιτυγχάνει μέσα από τη σύγχρονη κινηματογραφική γλώσσα, το μοντάζ, την ευαισθησία του βλέμματος της κάμερας και τις υποβλητικές ερμηνείες. Πρόκειται για “Το Μπλε Καφτάνι” της Μαριάμ Τουζανί από το Μαρόκο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X