Eretiki Κριτική

Πρωτότυπες 29ες “Νύχτες Πρεμιέρας”

Πρωτότυπες 29ες “Νύχτες Πρεμιέρας”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από τον Eretiko κριτικό Γιάννη Κρουσίνσκυ

Το 29ο ΔΦΚ της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” είναι εδώ με πρωτοτυπία & όμορφες κινηματογραφικές απόψεις. Προσδεθείτε!

Ταινίες Έναρξης & Λήξης

Η πανηγυρική έναρξη του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” πραγματοποιείται απόψε Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στο Παλλάς, με μια ιδιαίτερη πρωτοτυπία! Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει φέτος 2 ταινίες. Μία μικρού μήκους και μία μεγάλου μήκους.

Η πιο πρόσφατη ταινία του Πέδρο Αλμοδοβάρ Strange Way of Life” (διάρκειας 31 λεπτών) με πρωταγωνιστές τους Πέδρο Πασκάλ και Ίθαν Χοκ θα κάνει την αρχή, μέσα από ένα queer western, ανατρέποντας πολλά στερεότυπα. Έπειτα, η ταινία “Περασμένες Ζωές” (διάρκειας 106 λεπτών) της σκηνοθέτριας Σελίν Τσονγκ υπόσχεται μια ενδιαφέρουσα ιστορία αγάπης, η οποία εκκολαπτόταν πολύ καιρό ανάμεσα στην Νόρα και τον Χάε Σουνγκ, από τα παιδικά τους χρόνια στη Νότια Κορέα. Οι δυο τους συναντιούνται τώρα στη Νέα Υόρκη, ως ενήλικες…

Η αυλαία της φετινής κινηματογραφικής διοργάνωσης θα πέσει πανηγυρικά το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σε πανελλήνια πρεμιέρα θα προβληθεί τότε η ταινία “Το Αγόρι και ο Ερωδιός” του Χαγιάο Μιγιαζάκι. Ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά γεγονότα της χρονιάς, με τη σπουδαία επιστροφή του γνωστού δημιουργού animation.

Γενικό Πρόγραμμα

Συνολικά θα προβληθούν 150 ταινίες, μέσα σε 12 ημέρες διεξαγωγής. Η υποδοχή του κοινού για το φετινό Φεστιβάλ γίνεται στις 27 Σεπτεμβρίου και ο αποχαιρετισμός στις 9 Οκτωβρίου. Τα Διαγωνιστικά Τμήματα του φετινού Φεστιβάλ είναι τρία: Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα (με 16 ταινίες μεγάλου μήκους), Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ (με 11 ταινίες μεγάλου μήκους) και Διαγωνιστικό Ελληνικές Μικρές Ιστορίες (με 47 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους).

Επιπλέον, υπάρχουν 2 Μεγάλα Αφιερώματα. Φυσικά, διακρίνονται και οι γνώριμες για το κοινό, καθιερωμένες κατηγορίες του Φεστιβάλ: “Μουσική & Φιλμ”, “Icons”, Ειδικές Προβολές & Αφιερώματα.” Ενώ επιπροσθέτως παρατηρείται η τιτλοφορημένη κατηγορία “Νύχτες Πρεμιέρας” (λογικά, έναντι της παλιάς “Τα Αγαπημένα του Φεστιβάλ.”

Τα φετινά 2 Μεγάλα Αφιερώματα

Α) Welcome to Pleasuredome: 14 (Άγριες) Νύχτες στο Scala Cinema.” Μια ενδιαφέρουσα μύηση στο λονδρέζικο Scala Cinema, την πιο εκλεκτική art house αίθουσα της Αγγλίας. Δημιουργοί όπως ο Μάρτιν Μακντόνα και ο Κρίστοφερ Νόλαν πέρασαν κάποτε από εκεί, αποκτώντας σημαντικές κινηματογραφικές περγαμηνές. Στο Αφιέρωμα Scala Cinema θα προβληθούν συνολικά 13 ταινίες. “Οι Διχασμένοι”, “Ms 45”, “Το Άγγιγμα του Ζεν”, “Αίμα και Μαύρη Δαντέλα”, “Οι Μαχητές”, “Variety”, “Ο Ένοικος”, “Ταξί για τα Αποχωρητήρια”, “Thundercrack”, “Η Κραυγή που σκοτώνει”, “Φίλησέ με Θανάσιμα”, “Ανήθικες Ιστορίες”, “Out of the Blue.”

Β) “Αφιέρωμα Disney 100: Γιορτάζουμε 100 χρόνια μαγείας.” Συμμετέχοντας στον Παγκόσμιο Εορτασμό για τα 100 χρόνια Disney, το ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας τιμά 100 έτη ζωηρά παθιασμένης Φαντασίας στο σχετικό animation. Σε τούτο το Αφιέρωμα θα προβληθεί μια ενδιαφέρουσα άποψη οπτικής ταινιών. Τέσσερις ουσιαστικά ταινίες, μα σε τριπλό φάσμα:

I) Θα πραγματοποιηθεί ένα κράμα ταινιών μικρού μήκους, ταξιδεύοντας εξελικτικά στον κινηματογραφικό χρόνο, με τίτλο A Shorts Celebration” (συνολικής διάρκειας 90 λεπτών) για τα έργα: Cinderella” (laugh-o-gram, 1922), “Alice’s Wonderland” (1923), “Trolley Troubles” (1927), “Steamboat Willie” (1928), “Clock Cleaners” (1937), “The Old Mill” (1937), “Trailer Horn” (1950), “Lambert the Sheepish Lion” (1952), “Paperman” (2012), “Going Home” (2021).

II) Έπειτα, το ενδιαφέρον θα κλέψει η άμεση ακολουθία της ιδιαίτερης προβολής με την υπέροχη κλασική ταινία animation “Φαντασία” (1940).

II) Ενώ τον επετειακό εορτασμό θα ολοκληρώσουν σε επόμενες ημέρες, 2 έργα animation σε κοινό κλίμα μιούζικαλ. Από τη σκηνοθεσία των Τζον Μάσκερ και Ρον Κλέμεντς “Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος” (2009) και “Αλαντίν” (1992).

Τα φιλόξενα Σινεμά του Φεστιβάλ

Δαναός Ι & ΙΙ

Ιντεάλ

Άστορ

Άστυ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Παλλάς

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Από κάθε κατηγορία, προτείνω δικές μου Eretikes επιλογές ταινιών

1) Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: Από το Ηνωμένο Βασίλειο, “Μην Πετάξεις Τίποτα” (Hoard) της σκηνοθέτριας Λούνα Κάρμουν. Από το Μεξικό, Τοτέμ” της Λίλα Αβιλές. Από την Ισπανία, “Μητέρα Πατρίδα” του Άλβαρο Γκάγκο. Από Γερμανία/Αυστρία/Ελβετία, “Η Θεωρία του Σύμπαντος” του Τιμ Κρούγκερ. Από τη Λιθουανία, “Σε Αργή Κίνηση” της Μαρία Καβταράτζε. Από τη Δανία,Η Κοπεγχάγη Δεν Υπήρξε Ποτέ” του Μάρτιν Σκοβμπιέργκ. Από Βέλγιο/Ολλανδία/Λ.Δ. του Κονγκό “Οιωνός” σε σκηνοθεσία Μπαλοζί.

2) Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ: “Στο ποταμόπλοιο” του Νικολά Φιλιμπέρ. “20 Μέρες στη Μαριούπολη” του Μστισλάβ Τσέρνοφ. “Υποψήφιος Άγγελος” του Κεν Όγκουστ Μέγερ. “Η Μητέρα του Ψεύδους” της Άσμε Ελ Μουντίρ. “Αντίλαλος” της Τατιάνα Ουέζο! “Τα Φαντάσματα της Μπόκο Χάραμ” του Σιριέλ Ραϊγκού.

3) Διαγωνιστικό Μικρές Ελληνικές Ιστορίες: “Βρώμικο Ψάρι” και “Κέτσαπ στη Μουστάρδα σου”

4) Αφιέρωμα Scala Cinema: Οι Διχασμένοι” (Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ), “Ταξί για τα Αποχωρητήρια” (Φρανκ Ρίπλο). “Οι Ξεγραμμένοι” (Ντένις Χόπερ). “Το Άγγιγμα του Ζεν” (Κινγκ Χου). Thundercrack” του Κερτ ΜακΝτάουελ. Ο Ένοικος” του Ρόμαν Πολάνσκι. “Η Κραυγή που Σκοτώνει” του Γέρζι Σκολιμόβσκι.

5) Αφιέρωμα Disney 100: A Shorts Celebration” και “Φαντασία.”

6) Μουσική και Φιλμ:The Birthday Party: Ανταρσία στον Παράδεισο.”

7) Icons:Βέρνερ Χέρτζογκ: Επαναστάτης Ονειροπόλος.”

8) Ειδικές Προβολές & Αφιερώματα: Αντίο Dragon Inn.”

9) Νύχτες Πρεμιέρας: “Ποτέ Ξανά όπως Πριν.”

Συνέντευξη Τύπου

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 βρεθήκαμε στον κινηματογράφο “Άστορ” για τη φετινή Συνέντευξη Τύπου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας.” O Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κύριος Λουκάς Κατσίκας, παρουσίασε μαζί με τους/τις συνεργάτες/συνεργάτιδές του το φετινό υποσχόμενο πρόγραμμα. Φέτος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ανέλαβε προσωπικά το μεγαλύτερο μέρος της σχετικής παρουσίασης, αναλύοντας πολλές από τις πτυχές του πρωτότυπου προγράμματος.

Αλλά και εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της κινηματογραφικής αίθουσας στην πρωτεύουσαΣε πιο θετικό κλίμα, μεταξύ άλλων κινηματογραφικών εκπλήξεων, παρουσίασε την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε “Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού.” Μία ταινία που έχει το ιδιαίτερο προνόμιο να φιλοξενείται μόνο σε τρία Φεστιβάλ (μεταξύ των οποίων και οι “Νύχτες Πρεμιέρας”).

Ομιλητές/Ομιλήτριες της φετινής Συνέντευξης Τύπου

1) Αρχικώς, η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, κυρία Τατιάνα Παππά, καλωσόρισε τους θεατές και ευχαρίστησε για τη γενναία στήριξη, Αιγίδα και υποστήριξη, αντιστοίχως την Περιφέρεια Αττικής, τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Πολιτισμού. Επιπροσθέτως, η ίδια ανακοίνωσε τα εγκαίνια της νέας συνεργασίας του ΔΦΚ της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” με το ΕΚΟΜΕ. Κατόπιν, μαζί με σημαντική εκπρόσωπο της NOVA (μεγάλου χορηγού του Φεστιβάλ), ανέφεραν ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά η συνεργασία τους προχωρά με αμοιβαία εμπιστοσύνη.

2) Έπειτα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, κύριος Λουκάς Κατσίκας, πήρε το λόγο. Η πρώτη του επισήμανση αφορούσε τη σημασία και κρισιμότητα της Αίθουσας για το ίδιο το Σινεμά. Και φυσικά εννοούσε τον κίνδυνο, που δυστυχώς εξακολουθεί να διατρέχει το Ιντεάλ, εκφράζοντας τα αντιφατικά συναισθήματα του Φεστιβάλ:

…Όμως το να γιορτάζει το Φεστιβάλ ξέγνοιαστο, ειδικά φέτος, σημαίνει το να εθελοτυφλεί, να προσπερνά επιπόλαια τη σκληρή αλήθεια. Ποια είναι η αλήθεια αυτή; Ότι το κέντρο της πρωτεύουσας, που κάποτε φιλοξενούσε τις περισσότερες αίθουσες του αστικού χάρτη, συρρικνώνεται και σταδιακά αφανίζεται. Τα Σινεμά χάνονται το ένα μετά το άλλο. Ύστερα από το μαράζωμα των αιθουσών ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΠΟΛΛΩΝ, τα αγαπημένα «σπίτια» των Νυχτών Πρεμιέρας (χωρίς τα οποία τίποτα δεν ήταν ποτέ ξανά ίδιο), άλλο ένα «σπίτι» του Φεστιβάλ και του αθηναϊκού κοινού υποχρεώνεται τώρα να κλείσει. Αυτή τη φορά είναι το ΙΝΤΕΑΛ.

Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι με ιστορία 102 ετών, στο οποίο μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν αμέτρητες γενιές θεατών. Για τον λόγο αυτό λοιπόν και για το ζοφερό μέλλον που ξημερώνει για τη βιωσιμότητα της αίθουσας στην πρωτεύουσά μας, καθώς και για τη βιωσιμότητα της κινηματογραφικής εμπειρίας, οι Νύχτες Πρεμιέρας φέτος θέλουν πολύ, αλλά δεν μπορούν να χαρούν και να γιορτάσουν…Ίσα-ίσα που, κάθε προβολή, την οποία φιλοξενούν στο ΙΝΤΕΑΛ, θα είναι και σαν ένας μικρός και πικρός αποχαιρετισμός.”

3) Κατόπιν, κάλεσε στο πάνελ τον αρχισυντάκτη του Cinemagazine, κύριο Πάνο Γκένα, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το “Αφιέρωμα Disney 100: Γιορτάζουμε 100 χρόνια μαγείας.” Έπειτα, ο κύριος Γκένας, παράλληλα ως Υπεύθυνος Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού μήκους παρουσίασε τις 47 φετινές ταινίες. Ταινίες δημιουργικής ματιάς, με έντονο κοινωνικό προβληματισμό και περιεχόμενο διορατικών βλεμμάτων στην πραγματικότητα (πειραματικές αφηγήσεις, ξεχωριστές ερμηνείες, ευρηματικά animation κ.α.). Μία άλλη ενδιαφέρουσα κατηγορία ήταν, ότι ανακοινώθηκε ειδικό masterclass ιδιαίτερης φιλοξενίας από τον ίδιο τον Φατίχ Ακίν!

4) Ύστερα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής παρουσίασε τις 16 ταινίες του φετινού Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, καθώς και την παρουσία κάποιων προσκεκλημένων δημιουργών μέσα στο Φεστιβάλ. Οι ταινίες: How to Have Sex” (Ηνωμένο Βασίλειο). “Μην Πετάξεις Τίποτα” (Ηνωμένο Βασίλειο). “Ξέγνοιαστες Ημέρες” (Κίνα). “Αντίπαλος” (Σουηδία). “Τοτέμ” (Μεξικό). “Μητέρα Πατρίδα” (Ισπανία). “Σχιστά Μάτια” (Καναδάς). “Σε Αργή Κίνηση” (Λιθουανία). “20.000 Είδη Μελισσών” (Ισπανία). “Χαμένη Πατρίδα” (Σερβία). “Η Θεωρία του Σύμπαντος” (Γερμανία/Αυστρία/Ελβετία). “Η Κοπεγχάγη Δεν Υπήρξε Ποτέ” (Δανία). “Ρισελιέ” (Καναδάς). “Δαγκωματιά” (Γαλλία). “Οιωνός” (Βέλγιο/Ολλανδία/Λ.Δ. του Κονγκό). “Άρθουρ και Νταϊάνα” (Γερμανία).

5) Ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και Συνεργάτης στο Τμήμα Παραγωγής του Φεστιβάλ, κύριος Τάσος Αλευράς, παρουσίασε τις 11 συμμετοχές ταινιών στο Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ. Αλλά και τα πολλά πάρτι του φετινού Φεστιβάλ! Οι ταινίες: Αιώνια Μνήμη” (Χιλή). “Ο Αντίλαλος” (Μεξικό). “Υποψήφιος Άγγελος” (Η.Π.Α.). “Τα Φαντάσματα της Μπόκο Χάραμ” (Καμερούν). “Η Μητέρα του Ψεύδους (Μαρόκο). “Τελευταία Χρονιά στο Σκοτάδι” (Κίνα). “Καλπάζοντας στη Θύελλα” (Αφγανιστάν). “Η Αδελφότητα της Καπνιστής Σάουνας” (Εσθονία). “20 Μέρες Στη Μαριούπολη” (Ουκρανία). Queendom (Ρωσία). “Στο Ποταμόπλοιο” (Γαλλία).

6) Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Φεστιβάλ, κυρία Μαρία Ναθαναήλ, ενημέρωσε, ότι η φετινή Διοργάνωση προσφέρει 2.000 δωρεάν εισιτήρια για ανέργους. Ενώ το Φεστιβάλ υποστηρίζει και προωθεί την ανθρωπιστική δράση της οργάνωσης “Αποστολή Άνθρωπος”, η οποία φέτος θα διαθέσει όλα τα έσοδα που θα προκύψουν στους πλημμυροπαθείς συνανθρώπους μας!

Ακόμη, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας προσέθεσε, ότι οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνουν μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων με Ελεύθερη Είσοδο! Masterclass με επιφανή ονόματα της κινηματογραφικής κοινότητας («Fatih Akin, Head on», Crew United Day). Προβολές και Ανοιχτές Συζητήσεις για θέματα ψυχικής υγείας («Μέθοδος Στανισλάφσκι: Το συναίσθημα στη θεραπεία της ψυχικής απεξάρτησης» σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ). Και η ιστορία των μοναδικών ελληνικών περιπτέρων («Periptero: Je t’aime moi non plus.»

Τέλος, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας τόνισε τη σημαντική συμπλήρωση 5 ετών από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, συνδέοντας με αντιρατσιστικό σκεπτικό, υπό το πρίσμα κοινωνικού προβληματισμού, τις εφιαλτικές καταστάσεις με την πρόσφατη τρανσφοβική δολοφονία μιας μετανάστριας Κουβανής, τρανς γυναίκας. Η διαμαρτυρόμενη ταινία “Transistence” δίνει καλλιτεχνικά τις απαντήσεις.

Καλό 29ο Φεστιβάλ “Νύχτες Πρεμιέρας” σε όλες/όλους!!!

Ο Κινηματογράφος εμπνέει πάντοτε μια ειρηνική πορεία Ζωής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X