Eretiki Κριτική

Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έφτασε και εντυπωσιάζει!

Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έφτασε και εντυπωσιάζει!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από τον Eretiko κριτικό Γιάννη Κρουσίνσκυ

Τα βλέμματα των Σινεφίλ, αλλά και των Δημιουργών, συγκεντρώνει το εντυπωσιακό 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (TiFF)!

Αφιερώματα σε αξιόλογους δημιουργούς, τμήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς και η αστρόσκονη της θελκτικής Μόνικα Μπελούτσι, θα στρέψουν την Κινηματογραφική Κοινότητα δικαίως προς τη Θεσσαλονίκη!

Η Συνέντευξη Τύπου

Στις 24/10/2023 βρισκόμασταν στο Γαλλικό Ινστιτούτο για την Συνέντευξη Τύπου του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (Tiff64). Όπως και παλιότερα, η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τους συντελεστές ταυτοχρόνως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντιστοίχως σε δια ζώσης ενημέρωση και διαδικτυακή σύνδεση που την πλαισίωνε.

Συγκεκριμένα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κύριος Ορέστης Ανδρεαδάκης μαζί με την Υπεύθυνη Αγοράς, κυρία Αγγελική Βέργου, μάς καλωσόρισαν στην Auditorium “Theo Angelopoulos” του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, κάνοντας την ενδιαφέρουσα ενημέρωση του φετινού προγράμματος.

Ενώ παράλληλα, την παρουσίαση συμπλήρωναν η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, κυρία Ελίζ Ζαλαντό και ο Υπεύθυνος Προγράμματος, κύριος Γιώργος Κρασσακόπουλος, σε διαδικτυακή μετάδοση από τη Θεσσαλονίκη και την αίθουσα “Παύλος Ζάννας” του Κινηματογράφου “Ολύμπιον.”

Εύστοχο Σποτ

Το σποτ του φετινού Φεστιβάλ εμπνέεται από τις τρεις Μοίρες (Κλωθώ, Λάχεσις, Άτροπος) και από την κινηματογραφική διαδικασία, παρουσιάζοντας τα στάδια δημιουργίας μιας ταινίας. Σαν συσχέτιση εννοιών με τη Γέννηση της Ιδέας, το Χτίσιμο της Ιστορίας και το Μοντάζ. Πρωταγωνίστριες του σποτ είναι οι: Δανάη Μικέδη Προδρόμου (Κλωθώ), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Λάχεσις) και Σοφία Φιλιππίδου (Άτροπος).

Πρόγραμμα του 64ου ΦΚΘ

Ταινίες Έναρξης-Λήξης

Απόψε, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα “Ολύμπιον” η αυλαία του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης ανοίγει επίσημα με την ταινία “Στη Φωτιά”, του σκηνοθέτη Τραν Αν Χουνγκ. Η πάντοτε γοητευτική Ζιλιέτ Μπινός πρωταγωνιστεί.

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 η Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με την προβολή της ταινίας “Πεσμένα Φύλλα” του σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι. Ένα έργο για τη μοναξιά, την αγάπη και για τους αναπάντεχους δρόμους της ζωής.

Οι Φιλόξενες Αίθουσες

Το 64ο ΦΚΘ θα φιλοξενηθεί στον κινηματογράφο “Ολύμπιον” (αίθουσες “Ολύμπιον” & “Παύλος Ζάννας”), στις γνωστές πλέον Αίθουσες του Λιμανιού (“Φρίντα Λιάππα”, “Τώνια Μαρκετάκη”, “Τζον Κασσαβέτης”, “Σταύρος Τορνές”), καθώς και στον κινηματογράφο “Μακεδονικόν.”

Κινηματογραφικά Δρώμενα Προγράμματος

Στο 64ο TiFF εντυπωσιάζει ο αριθμός των 270 ταινιών Μεγάλου και Μικρού Μήκους, που θα προβληθούν! Η διεξαγωγή του φετινού Φεστιβάλ αφορά το συνολικό διάστημα προβολών (και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων) από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, σε φυσικούς χώρους και online. Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθούν 194 Μεγάλου Μήκους ταινίες, 71 Μικρού Μήκους ταινίες, καθώς και 5 τηλεοπτικές σειρές.

Οι ταινίες καταπιάνονται με σημαντικά θέματα, που απασχολούν τον Κόσμο μας. Με μείζονα προβλήματα, όπως ο Πόλεμος, η Προσφυγιά, η Καταπίεση, η Κλιματική Αλλαγή και οι Οικολογικές Καταστροφές. Καθώς και με τα οικουμενικά-διαχρονικά μεγάλα ερωτήματα, όπως η Αγωνία του Θανάτου, η Χαρά και ο Πόνος του Έρωτα, η Αγάπη, η Κατανόηση, η Συνύπαρξη, η σχέση του ανθρώπου με το θεό.

Παρατηρούμε ενδιαφέρουσες ταινίες, νέων μα και καταξιωμένων δημιουργών, μεταξύ των οποίων διακρίνονται: Τα Παιδιά του Χειμώνα” του Κρίστοφερ Πέϊν, με πρωταγωνιστή τον εκπληκτικό Πολ Τζιαμάτι. Ξόρκια” του Κρίστοφερ Μάρεϊ. Πίσω από τα Βουνά” του Μοχάμεντ Μπεν Ατιά. Ουγκέτσου Μονογκατάρι” του Κένζι Μιζογκούτσι. Νοσταλγία” του Χόλις Φράμπτον. “Decasia” του Μπιλ Μόρισον. “Η Πρακτική” του Μαρτίν Ράϊτμαν. Οι Πραγματικές Ήπειροι είναι οι Ωκεανοί” του Τομάζο Σανταμπρότζιο. Ψωμί και Αλάτι” του Νταμιάν Κοτσούρ.

Στο φετινό ελληνικό τμήμα (Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου) θα προβληθούν 35 Μεγάλου Μήκους και 22 Μικρού Μήκους ταινίες. Οι 23 ταινίες είναι σε πρώτη προβολή, όπου 19 από αυτές θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Ακόμη, 2 ταινίες θα ενταχθούν στην ενότητα “Ξεπερνώντας τα Σύνορα” και θα υπάρξουν 2 καθολικά προσβάσιμες προβολές ταινιών για τα έργα “Ουρανός” του Τάκη Κανελλόπουλου και “Βίος και Πολιτεία” του Νίκου Περάκη. Επιπροσθέτως, το Φεστιβάλ προβάλει στη Μνήμη της Μαίρης Χρονοπούλου εκτάκτως την ταινία “Το Παρελθόν μιας Γυναίκας του Γιάννη Δαλιανίδη.

Γενικός Καλλιτεχνικός Σκελετός

4 Διεθνή Διαγωνιστικά Τμήματα (“Διεθνές Διαγωνιστικό”,Γνωρίστε τους Γείτονες +” “Film Forward”, “Immersive-All Around Cinema”)

5 Αφιερώματα (“Φαντάσματα”, Τάκης Κανελλόπουλος”, “Νίκος Περάκης”, “Storytelling & Meet the Future”, “Reflections of Topos”)

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Survey Expanded: Reflections of Topos (επέκταση Balkan Survey)

Ανοικτοί Ορίζοντες

Εκτός Συναγωνισμού

– Round Midnight

Ειδικές προβολές

– Ειδικές προβολές: σειρές

NextGen

Smart 7

Σημαντικές Δράσεις του 64ου ΦΚΘ

Αφιέρωμα στα Φαντάσματα

Με 33 ταινίες Μεγάλου και Μικρού Μήκους, διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου! Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: “Η Πτώση του Οίκου των Άσερ” των Μέλβιλ Γουέμπερ & Τζ. Σ. Γουάτσον Τζούνιορ. Βαμπίρ” του Καρλ Ντράγερ. “Το Πνεύμα του Μελισσιού” του Βίκτορ Ερίθε. Το Σανατόριο της Κλεψύδρας” του Βόϊτσεκ Γέρζι Χας. “Ο Νεκρός” του Τζιμ Τζάρμους.

Αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο

Με 9 ταινίες για τον ποιητικό δημιουργό, αλλά και τον μόνο σκηνοθέτη του ελληνικού κινηματογράφου ο οποίος γύρισε τις ταινίες του στη Θεσσαλονίκη και τη γύρω περιοχή.

Αφιέρωμα & απονομή βραβείου στον Νίκο Περάκη

Μία από τις πιο τολμηρές σκηνοθετικές μορφές του σύγχρονου ελληνικού Σινεμά. Θα προβληθούν 5 ταινίες του, ως σκηνοθέτη και production designer. Αλλά θα πραγματοποιηθεί και μια Ημερίδα για τον ίδιο, με ομιλίες σημαντικών προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Το Φεστιβάλ Τιμά τον Μισέλ Δημόπουλο

Μεταξύ διαφόρων πρωτοβουλιών και δράσεων, αφιερώνεται το τεύχος του περιοδικού του Φεστιβάλ, Πρώτο Πλάνο, στον ίδιο και τα κείμενά του. Ενώ πραγματοποιείται στη Μνήμη του και η ειδική προβολή της ταινίας “Το Πνεύμα του Μελισσιού.”

Υποδοχή & βράβευση της ηθοποιού Μόνικα Μπελούτσι

Η ίδια θα παρουσιάσει την ταινία “Μαρία Κάλλας: Επιστολές και Αναμνήσεις”, καθώς και το γνώριμο έργο “Μαλένα.” Θα υπάρξει και Press Conference! Στις 8 και 9 Νοεμβρίου η θελκτική Ιταλίδα σταρ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσία του Αλεξάντερ Πέϊν

Ο ευφάνταστος δημιουργός θα παραβρεθεί στο Φεστιβάλ, παρουσιάζοντας τη νέα υποσχόμενη ταινία του “Τα Παιδιά του Χειμώνα.”

Οι Εκδόσεις του Φεστιβάλ

Η ειδική, δίγλωσση έκδοση για τα Φαντάσματα ξεχωρίζει.

Καλό 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε όλες/όλους!!!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X