Πολιτισμός

Τέσσερα χρόνια από το θάνατο του Lou Reed (vid)

Τέσσερα χρόνια από το θάνατο του Lou Reed (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Lewis Allen «Lou» Reed γεννήθηκε από οικογένεια Εβραίων στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, το 1942, και μεγάλωσε στο Φρίπορτ του Λονγκ Άιλαντ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Lewis Allen Rabinowitz.

Έμαθε από πολύ μικρός κιθάρα και συμμετείχε σε σχολικές μπάντες. Η πρώτη του ηχογράφηση, σε στιλ Rythm and Blues, έγινε με το συγκρότημα The Shades.

Φοίτησε στο πανεπιστήμιο των Συρακουσών (Syracuse University) όπου ο καθηγητής του τον προέτρεψε να συνεχίσει με τη μουσική και τον βοήθησε με τη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Αργότερα ο Ριντ απότισε φόρο τιμής σε αυτόν τον μέντορά του με το τραγούδι «My House».

Το 1964 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο και έπιασε δουλειά ως συνθέτης στη δισκογραφική Pickwick Records. Την επόμενη χρονιά ίδρυσε μαζί με τον John Davies Cale, τους «The Primitive», που μετεξελίχθηκαν τελικά στους «Velvet Underground».

Η συνάντησή τους με τον Andy Warhol ήταν καθοριστική καθώς έγινε μάνατζέρ τους και απογείωσε τη φήμη τους. Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν, οι «Velvet Underground» κυκλοφόρησαν ισάριθμους δίσκους. Τα αγαπημένα θέματα του Lou Reed ήταν η κακόφημη γειτονιά του, τα ναρκωτικά και ο θάνατος.

Το 1970 ο αποχώρησε από το συγκρότημα και ακολούθησε σόλο καριέρα, ενώ ταυτόχρονα μετακόμισε στο Λονδίνο. Μέχρι να αποσυρθεί, το 2004, κυκλοφόρησε 29 άλμπουμ. Ο πιο σημαντικός του δίσκος, που τον καταξίωσε και ως σόλο τραγουδιστή, ήταν το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, με τίτλο «Transformer», του 1972. Περιλάμβανε δύο από τα γνωστότερα ίσως τραγούδια του, τα «Walk on the Wild Side» και «Perfect Day».

Στα χρόνια που ακολούθησαν συνέχισε να παίζει και να γράφει μουσική. Παντρεύτηκε το 1980 και χώρισε 10 χρόνια αργότερα. Υπήρξε ευαισθητοποιημένος με διάφορα κινήματα και πολιτικά ζητήματα.

Πέθανε στις 27 Οκτωβρίου 2013, σε ηλικία 71 ετών, από κίρρωση του ήπατος, ενώ πέντε μήνες νωρίτερα είχε υποβληθεί σε εγχείρηση μεταμόσχευσης ήπατος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X