Πολιτισμός

Αφιέρωμα στη Ρένα Κυριακού με τη συναυλία «Τρεις Ελληνίδες συνθέτριες»

Αφιέρωμα στη Ρένα Κυριακού με τη συναυλία «Τρεις Ελληνίδες συνθέτριες»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με τη συναυλία «Τρεις Ελληνίδες συνθέτριες», στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/3, συνεχίζεται το ετήσιο αφιέρωμα στη Ρένα Κυριακού (1917-1994) που άρχισε πέρυσι, με αφορμή τη συμπλήρωση, πέρυσι, 100 χρόνων από τη γέννηση της διεθνώς αναγνωρισμένης Eλληνίδας πιανίστριας, ιδιοφυούς συνθέτριας και αφοσιωμένης παιδαγωγού.

Αυτή τη φορά, το Μέγαρο συστήνει στους μουσικόφιλους τη Μαριώ Φωσκαρίνα-Δαμασκηνού (1850-1921) και την Ελένη Λαμπίρη (1889-1960).

Σε αυτή την ξεχωριστή συναυλία, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον Βύρωνα Φιδετζή, στρέφει την προσοχή της στο έργο τριών Ελληνίδων συνθετριών του 19ου και του 20ού αιώνα, που είναι σχεδόν άγνωστο στο κοινό. Τρεις γυναίκες που, σε πείσμα των εμποδίων που προέβαλε το φύλο τους και η εποχή τους, διακρίθηκαν και διέπρεψαν στη μουσική και είχαν διεθνή απήχηση και σπουδαία προσφορά.

Λυρική Σκηνή: Δωρεάν 300 θέσεις σε ανέργους για τις πασχαλινές παραστάσεις

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις συνθέσεις Βενετσιάνικη Σουίτα και L’Aldeana της Μαριώς Φωσκαρίνα-Δαμασκηνού, οι οποίες παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, τη Συμφωνία σε σι ελάσσονα της Ελένης Λαμπίρη σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, καθώς και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα της Ρένας Κυριακού, το οποίο θα ερμηνεύσει ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ένας από τους πλέον αξιόλογους πιανίστες της νέας γενιάς.

Το αφιέρωμα στη Ρένα Κυριακού ολοκληρώνεται στις 23 Απριλίου με το ρεσιτάλ της σοπράνο Μυρσίνης Μαργαρίτη και της πιανίστριας Έφης Αγραφιώτη.

Τα κείμενα υπογράφει ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης. Στην αφήγηση, η Κερασία Σαμαρά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X