Παρασκήνιο

Προανακριτική για Παππά: Με διάτρητο κατηγορητήριο η ΝΔ – Δείτε LIVE την συζήτηση στην Βουλή

Προανακριτική για Παππά: Με διάτρητο κατηγορητήριο η ΝΔ – Δείτε LIVE την συζήτηση στην Βουλή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε στις 09:00 το πρωί στη Βουλή η συζήτηση (και θα ακολουθήσει η ψήφιση) της πρότασης της ΝΔ για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, στην υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 και τη σχέση του με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Η συζήτηση επί της πρότασης θα περιλαμβάνει δύο κύκλους ομιλητών, τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, πολιτικούς αρχηγούς (εφόσον το επιθυμούν) και φυσικά τη μυστική ψηφοφορία με κάλπη το βράδυ της ίδιας μέρας για την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης.

Την εισήγηση της πλειοψηφίας για συγκρότηση προανακριτικής ανέλαβε η βουλευτής Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχει οριστεί ο κ. Θάνος Πλεύρης. Οι δύο βουλευτές θα αποτελέσουν και μέλη της «γαλάζιας» ομάδας που θα αναλάβει τις έρευνες μαζί με τους Δημήτρη Μαρκόπουλο, Σταύρο Κελέτση, Άγγελο Τσιγκρή, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Ανδρέα Νικολακόπουλο, Λάζαρο Τζαβδαρίδη, Σάββα Χιονίδη και Τάσο Μπαρτζώκα.

«Πάνοπλος» ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανεβάσει κατά πολύ τους τόνους της επικείμενης αντιπαράθεσης, καθώς θεωρούν πως το εγχείρημα της προκαταρκτικής αποτελεί επίθεση προς το ίδιο το κόμμα και όχι στο πρόσωπο του Νίκου Παππά. Στο πλαίσιο αυτό, όχι μόνο θα τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση θα κατεβάσει στις εργασίες το «βαρύ της πυροβολικό»:

Εισηγητής αναμένεται να είναι ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ μέλος θα οριστεί και ο Παύλος Πολάκης, πρόσωπα που είναι γνωστά για το ταμπεραμέντο τους και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να ανεβάσουν τους τόνους. Τους δύο αυτούς αναμένεται να πλαισιώσουν η Δώρα Αυγέρη (κρίθηκε επιτυχημένη η προηγούμενη παρουσία της στην επιτροπή για Παπαγγελόπουλο), ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Δείτε LIVE εικόνα από την Βουλή

Το κατηγορητήριο… σουρωτήρι

Με κατά μέτωπο επίθεση απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην ξαναζεσταμένη σκανδαλολογία της Ν.Δ. σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Νίκο Παππά. Αποκαλυπτικό των επιδιώξεων της κυβέρνησης είναι πως στην πρότασή της δεν περιλαμβάνει την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας οφείλει να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία CCC! Επίσης δεν περιλαμβάνει και την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που επικυρώνει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου!

ΚΚΕ: Δεν υπάρχουν στοιχεία

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και το ΚΚΕ έχει δηλώσει πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. και γι’ αυτό θα ψηφίσει “παρών”. Σε αποχή τόσο από την ψηφοφορία όσο και από τις εργασίες της Επιτροπής προσανατολίζεται το ΜέΡΑ25, ενώ υπέρ είναι το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Επί της ουσίας, στο μόνο που βασίζεται η Ν.Δ. είναι οι ισχυρισμοί Καλογρίτσα (που προσέλαβε ως δικηγόρο τον βουλευτή και υποψήφιο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέα Λοβέρδο) πως τα χρήματα του δόθηκαν για να συμμετέχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και όχι για τεχνικό έργο στο εξωτερικό. Με βάση τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα, η Ν.Δ. υποστηρίζει πως προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τέλεσε τα αδικήματα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου (κακούργημα) και της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα).

Διεθνές Δικαστήριο: Τα 3 εκατ. ήταν για έργο στο εξωτερικό

Ωστόσο και το Διεθνές Δικαστήριο και το ελληνικό που επικύρωσε την απόφαση δηλώνουν τα αντίθετα. Για παράδειγμα, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο επισημαίνει στην απόφασή του (σελ. 33, σημείο 123) ότι η συμφωνία Καλογρίτσα – CCC «δεν μπορεί να θεωρηθεί άκυρη, ψεύτικη συμφωνία». Μάλιστα επικρίνει την πλευρά Καλογρίτσα ότι δεν προσκόμισε καμία απόδειξη («ισχυριζόμενη απλώς σε μία πρόταση, και χωρίς καμία απόδειξη ότι η συμφωνία αποτελεί ψεύτικη συμφωνία»).

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που αποδέχεται η Ν.Δ. είναι ότι η συμφωνία με την CCC είναι παράνομη, διότι ο Χρ. Καλογρίτσας δεν κατάλαβε τι υπέγραψε καθώς δεν γνωρίζει αγγλικά!

Τι άλλο ξέχασε η Ν.Δ.; Ότι Τοξότης και CCC συζητούσαν για τη συνέχιση του τεχνικού έργου που είχε αναλάβει η Τοξότης στο εξωτερικό, αν και ο Χρ. Καλογρίτσας είχε ήδη κηρυχθεί έκπτωτος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και επομένως δεν θα έπρεπε να υπάρχει πεδίο συζήτησης αφού υποτίθεται ότι η συμφωνία αφορούσε τα τηλεοπτικά! Συγκεκριμένα:

α) στις 14 Οκτωβρίου 2016 αντάλλασαν ηλεκτρονικά μηνύματα,

β) τον Μάρτιο του 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση.

Η συζήτηση αρχίζει στις 9 το πρωί, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί και ζήτημα για την επιστολική ψήφο των βουλευτών σε μια, υποτίθεται, μυστική ψηφοφορία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X