Τουρκία

Προκλητική Τουρκία σε Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ: Χρειάζεστε άδεια για δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα μας

Προκλητική Τουρκία σε Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ: Χρειάζεστε άδεια για δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα μας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματική νότα, μέσω της οποίας απαιτεί να της ζητούν άδεια για οποιαδήποτε δραστηριότητα στην υφαλοκρηπίδα της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, επέδωσε η Τουρκία σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Άγκυρα «απέστειλε σε Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ διπλωματική νότα απαιτώντας να ζητούν την άδειά της για δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνουν την υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αφορμή για την τουρκική νότα αποτέλεσε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στις 8 Μαρτίου, για τη δημιουργία δικτύου ηλεκτρικής σύνδεσης ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι με βάση το διεθνές δίκαιο, «αν η καλωδιακή ένωση απαιτεί προκαταρκτική ερευνητική μελέτη, θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια της Τουρκίας για τη διεξαγωγή αυτών στην υφαλοκρηπίδα μας. Εάν δεν απαιτείται προκαταρκτική εργασία, η χώρα μας πρέπει να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες τοποθέτησης καλωδίων και το εύρος τους σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Σημειώνεται ότι η νότα έρχεται μία ημέρα πριν από τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη (16/03) στην Αθήνα, με την τουρκική αντιπροσωπεία να έχει ήδη αφιχθεί στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η Άγκυρα είχε θέσει στο τραπέζι πολλά ζητήματα, όπως αυτό της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, τις γκρίζες ζώνες, τη Θράκη και τον εναέριο χώρο, ενώ πρότεινε και μηχανισμό για το μεταναστευτικό.

Μετά το πέρας του 61ου γύρου στις 25 Ιανουαρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κάνει λόγο για πολύ καλό κλίμα, ωστόσο η τουρκική πλευρά παρέμενε σιωπηλή για καιρό αναφορικά με τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών αν και η Αθήνα είχε στείλει τις προτάσεις της.

Μάλιστα, μόλις στις 8 Μαρτίου, ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωνε ότι «υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα στην ατζέντα μας από τις διερευνητικές συνομιλίες που είχαμε με τους Έλληνες»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στο ζήτημα της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για σοβαρές διαφορές.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές σε κάποια ζητήματα, από την Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική απόφαση να αγοράσει τους ρωσικούς S-400, ή σε σχέση με τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέστησε σαφές ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι «να κάνει ό,τι μπορεί για τη μείωση των εντάσεων».

«Δημιουργήσαμε αυτό που ονομάζεται μηχανισμός αποτροπής μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Βλέπουμε τώρα ότι βοηθήσαμε να στρωθεί ο δρόμος για τις διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», κατέληξε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X