Πολιτική

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα ξεκινήσει έρευνες δυτικότερα

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα ξεκινήσει έρευνες δυτικότερα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προανήγγγειλε νέα Navtex για τα τέλη Αυγούστου και δήλωσε ότι το ερευνητικό, σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis θα προχωρήσει δυτικότερα και θα πραγματοποιήσει έρευνες.

«Έχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και θα πραγματοποιήσει το Oruc Reis έρευνα σε αυτή την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Άγκυρα η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης και συγκεκριμένα στα 6 μίλια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu τόνισε στην συνέντευξης Τύπου την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα:

«Δεν μπορούμε να κάνουμε παραχωρήσεις σε κανέναν, κανείς δεν μπορεί να μας το επιβάλει και να μας πει ότι είμαστε κακόβουλοι. Στείλαμε τα σεισμικά πλοία ερευνών, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με κανέναν, κανείς δεν μπορεί να μας πει «Είστε κακόβουλοι», έχουμε μια κακόβουλη χώρα μπροστά μας, εάν κατηγορούν κάποιον, θα πρέπει να κατηγορήσουν την Ελλάδα.
Ένδειξη καλής θέλησης, από την πλευρά μας υπήρξε όταν ο αξιότιμος ηγέτης μας Ερντογάν συμφώνησε με το αίτημα της Μέρκελ. Κάναμε κάποιες προσωρινές κινήσεις καλής θελήσεως, όχι παραχώρηση. Η Γερμανία και οι ευρωπαϊκές χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για διάλογο. Είπαμε, «Θα δείτε ένα αρνητικό βήμα από την Ελλάδα, αντί για ένα θετικό βήμα». Αυτό που είπαμε έγινε.

Με αποτέλεσμα να θέσουμε ξανά τα πλοία μας σε κίνηση, το Oruç Reis ξεκίνησε. Θα συνεχίσουμε κάθε είδους έρευνάς και τον Αύγουστο. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολικής Μεσογείου και την Κύπρο.Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων… θα συνεχίσουμε τις εργασίες γεώτρησης.»

Δήλωση ΥΠΕΞ σχετικά με το αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Δείτε ακόμη:

Το μεγάλο λάθος της Ελλάδας: Ο Μακρόν στηρίζει και στρατιωτικά την Κύπρο-Η Μέρκελ πιέζει την Ελλάδα για υποχωρήσεις

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X