Διεθνή

Πρωθυπουργός Δανίας: Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση(pics)

Πρωθυπουργός Δανίας: Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση(pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς και όχι στην Δανία. Ελπίζω ότι δεν το λέει σοβαρά. Επενδύσεις θέλουμε», δήλωσε η Πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen στην εφημερίδα Sermitsiaq κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Γροιλανδία,  ερωτηθείσα για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να αγοράσουν το μεγαλύτερο νησιού του κόσμου.

Να σημειώσουμε, ότι ο Trump επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή στο Morristown του New Jersey, πριν επιβιβαστεί στην Air Force One, ότι είχε συζητήσει πρόσφατα τη δυνατότητα αυτή, αν και είπε ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι στις  άμεσες προτεραιότητες του.

Δύο ακόμη φορές οι ΗΠΑ θέλησαν να αγοράσουν το νησί, η πρώτη ήταν το 1867 και η δεύτερη επί προεδρίας Χάρι Τρούμαν το 1946 που τους είχε μάλιστα προσφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια. Η Γροιλανδία είναι στρατηγικό σημείο, με πολλά πολύτιμα μέταλλα, κοντά στην Ρωσία αλλά και το ότι την έχει βάλει στο «μάτι» η Κίνα .

Η Κίνα θέλει να καταστεί δυνατός παίκτης στην Αρκτική, και ξέρει ότι το νησί είναι η απάντηση στις ταχύτερες ναυτιλιακές διαδρομές για το εμπόριο της και την πρόσβαση σε κοιτάσματα ορυκτού πλούτου μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road.

GP: Γρύλος πάγου πάγου ασυνήθιστα ζεστός 190730

Ο Trump πρόκειται να επισκεφθεί την Κοπεγχάγη στις αρχές του επόμενου μήνα, όταν η Αρκτική θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων με την Mette Frederiksen και τον Πρωθυπουργό Kim Kielsen της Γροιλανδίας που είναι ο σημερινός Πρωθυπουργός της αυτόνομης δανικής επικράτειας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Kim Kielsen

Ο Πρωθυπουργός Kim Kielsen

Υπενθυμίζεται, ότι στη Γροιλανδία, βρίσκεται μία από τις τις πιο σημαντικές, αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ. Η  βάση «Thule» βρίσκεται ανάμεσα στη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη , ενώ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ανασυγκροτήθηκε ενάντια στη τότε Σοβιετική Ένωση.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Μια νεκρή και τρεις τραυματίες σε τροχαίο στο Παρθένι Θεσσαλονίκης

Επεισόδιο στο Θριάσιο με γιατρό και αστυνομικό

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X