Διεθνή

Ρωσία και Κίνα κατηγορούν τις ΗΠΑ για νέα κούρσα εξοπλισμών

Ρωσία και Κίνα κατηγορούν τις ΗΠΑ για νέα κούρσα εξοπλισμών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα και η Ρωσία κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προκάλεσαν νέα κούρσα εξοπλισμών δοκιμάζοντας πυραύλους σε νέα κούρσα εξοπλισμών, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την απαίτηση των Αμερικάνων να περιορίσουν το οπλοστάσιο τους οι Κινέζοι όσο αφορά τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ασία.

Ο πύραυλος Κρουζ που εκτοξεύθηκε στο έδαφος της, ήταν μια συμβατικά διαμορφωμένη έκδοση του πυρηνικού πυραύλου Tomahawk, έπληξε τον στόχο του μετά από 500 χιλιόμετρα πτήσης κατά τη διάρκεια της δοκιμής της Δευτέρας, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι εκτοξευόμενες στο έδαφος εκδόσεις του πυραύλου είχαν απομακρυνθεί από την υπηρεσία στρατού πριν από δεκαετίες, αφού η συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων ενδιάμεσης εμβέλειας υπογράφηκε από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1987.

Η απαγόρευση της Συνθήκης για πυραύλους που κυμαίνονται από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα έχει ως στόχο τη μείωση της ικανότητας και των δύο χωρών να ξεκινήσουν έναν πυρηνικό πόλεμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σεργκέι Ριάμπκοφ

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, καταδίκασε την κίνηση των ΗΠΑ, αλλά δήλωσε ότι η Μόσχα δεν ήθελε να ξεκινήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών και δεν θα το έκανε, αν δεν το έκαναν πρώτα οι ΗΠΑ.

«Όλα αυτά προκαλούν τη λύπη μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς ξεκίνησαν την κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων. Δεν θα υποκύψουμε σε προκλήσεις », ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Πεκίνο επίσης επιτέθηκε εναντίον των ΗΠΑ για προκλητική συμπεριφορά, προειδοποιώντας ότι η δοκιμή πυραύλων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση» και να έχει «σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο» στη διεθνή ασφάλεια.

«Συμβουλεύουμε την αμερικανική πλευρά να εγκαταλείψει τις ξεπερασμένες αντιλήψεις της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας και των παιχνιδιών της και να συγκρατήσει στην ανάπτυξη των όπλων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Geng Shuang.

Να σημειώσουμε, ότι η Ουάσινγκτον, προετοιμαζόταν καιρό να τερματίσει την συνθήκη του 1987.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αποφάσισε να αφήσει τη συνθήκη INF τον Φεβρουάριο, δίνοντας προειδοποίηση έξι μηνών, και κατηγορώντας τη Ρωσία για την ανάπτυξη ενός ύποπτου όπλου το οποίο είπε ότι παραβίασε τους όρους της συνθήκης. Η Ρωσία αρνήθηκε αρχικά ότι ο πύραυλος υπήρχε, αλλά πιο πρόσφατα δήλωσε ότι το εύρος του δεν παραβίαζε αυτά τα όρια.

Η συνθήκη παρέχει επίσημη δέσμευση που περιορίζει τις στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές που αναπτύσσονται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε εμβέλεια 1.550 χιλιομέτρων ο καθένας , αλλά προς το παρόν πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2021. Παρότι θα μπορούσε να επεκταθεί, ο Αμερικανός σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια John Bolton δήλωσε ότι είναι « απίθανο » .

Η Trump εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την επιβολή μιας νέας συμφωνίας ελέγχου όπλων, αλλά αυτή που περιλαμβάνει και το Πεκίνο.

Καθώς το κινεζικό οπλοστάσιο πιστεύεται ότι είναι εικοσαπλάσιο σε μέγεθος από την Ρωσία ή των ΗΠΑ .Το Πεκίνο δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια συμφωνία.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Βραζιλία: Δεν έχουμε πόρους για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Πευκοχώρι: Σε κρίσιμη κατάσταση 5χρονος που εντοπίστηκε αναίσθητος στη θάλασσα

Ερντογάν: Προχωράμε κανονικά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X