Σχόλια

Όταν ο «μέγας» δημοσιογράφος Καψώχας, «αγρόν ηγόραζε»

Όταν ο «μέγας» δημοσιογράφος Καψώχας, «αγρόν ηγόραζε»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σωτήρης Καψώχας, λίγο – πολύ το γνωρίζαμε ότι εργαζόταν στο γραφείο Τύπου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου, που προφυλακίστηκε την Τετάρτη…

Ο οποίος για την «ιστορία» ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην «Αυγή», εκινείτο στον χώρο του ΚΚΕ Εσωτερικού, αλλά μετά τη μεταπολίτευση αρχίζει να γοητεύεται από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στο γραφείο Τύπου του Γιάννου Παπαντωνίου πήγε , όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Άμυνας (2001-2004), επί κυβέρνησης Σημίτη. Ωστόσο, το 2003 ο Γιάννος τον απομάκρυνε από το υπουργείο και τον μετέθεσε στη Γενική Τράπεζα, που τότε ήταν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας…

Σήμερα, ο δημοσιογράφος είναι με την Κατερίνα Ακριβοπούλου στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» στην ΕΡΤ, που την ακούσαμε χθες να τον ρωτά ευθέως για το πώς γίνονταν οι… δουλειές του Παπαντωνίου χωρίς να το παίρνει κανείς είδηση.

Ο Σωτήρης Καψώχας, που δεν έδειξε ιδιαίτερα αιφνιδιασμένος πιθανότατα- θα ήταν μιλημένος για να το «κάψουν» το θέμα, συμπεραίνω-, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι εκείνος ήταν απλά ένας από τους τέσσερις δημοσιογράφους που απασχολούνταν στο γραφείο Τύπου του Παπαντωνίου: « […] ήμασταν τέσσερις και βγάζαμε τα δελτία Τύπου[…]», είπε αρχικά.

Ενώ στην συνέχεια όμως, προχώρησε σε μια «εκ βαθέων» δημοσιογραφική μακρά «ανάλυση»…, την οποία ξεκίνησε λέγοντας ότι:

«Θα σου πω να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν είμαι της λογικής του «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου και όσοι έχουν κατηγορηθεί για διασπάθιση δημοσίου χρήματος η Δικαιοσύνη να κάνει το προφανές. Ισχύει για τον Γιάννο Παπαντωνίου και για κάθε Γιάννο Παπαντωνίου.Θα πω ότι εδώ-, επειδή είμαι δημοσιογράφος, αντιλαμβανόμαστε πράγματα στην ατμόσφαιρα, αλλά πολλές φορές δεν τεκμηριώνονται σαν αίσθηση, θα πω όμως και κάτι πολύ απλό η σύγχρονη ιστορία όπως την βίωσα έχει γκρίζες ζώνες[…] Η περίοδος Σημίτη έχει πολλές γκρίζες ζώνες[…] Σας είπα ότι υπάρχει καθαρότατο, όσοι ήθελαν να ψάξουν και να δούνε, μπορούσαν εύκολα… ».

Αναρωτιέμαι λοιπών, πού ήταν ο «έγκριτος -αναλυτής » δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας όταν γραφόταν η ιστορία;

Όταν αντιλαμβανόταν πράγματα στην ατμόσφαιρα, και δεν τα ερευνούσε, μάλιστα σε ένα χώρο που είχε πρόσβαση; Όταν «όσοι ήθελαν να ψάξουν και να δούνε, μπορούσαν εύκολα να το κάνουν» κατά τα λεγόμενά του!

Μάλλον «αγρόν ηγόραζε»… εκείνη την περίοδο ο κατά τ’ άλλα… καλός συνάδελφος!

Γιατί μπορεί η αλήθεια να απελευθερώνει, αλλά πρώτα ενοχλεί… και πρέπει να μπορείς να αντέξεις τα «πυρά» των ενοχλημένων!

Αλλά συνάδελφε για να μην ξεχνιόμαστε η πρώτη αρχή της δημοσιογραφίας είναι η αλήθεια.

Η δημοσιογραφία δεν προσεγγίζεις την αλήθεια μόνο μέσα από μια φιλοσοφική σκοπιά, αυτό που οφείλει να κάνει είναι να επιχειρεί την πρακτική προσέγγιση της. Η «δημοσιογραφική αλήθεια» λοιπόν είναι μια διαδικασία που ξεκινά με την αρχή της συγκέντρωσης και εξακρίβωσης πληροφοριών… και όταν ιδιαίτερα«αντιλαμβανόμαστε πράγματα στην ατμόσφαιρα».

Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξάρτητα από τα παραπάνω, αν παρακολουθήσει στενά κανείς τις γλαφυρές αναλύσεις σου, είναι εύκολο να εκτιµήσει ότι στην επόµενη τηλεοπτική σεζόν µπορεί ακόµη και να παρουσιάζεις την εκποµπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου…

Εύχομαι τα καλύτερα… σε έναν κόσμο που ενοχλεί η αλήθεια!

Ελένη Νιζάμη

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X