Σχόλια

Το δις εξαμαρτείν του «Αβραάμ» Μητσοτάκη για χάρη του τουρισμού – Διχασμός και το μπαλάκι στην εξέδρα

Το δις εξαμαρτείν του «Αβραάμ» Μητσοτάκη για χάρη του τουρισμού – Διχασμός και το μπαλάκι στην εξέδρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όλοι ακούσαμε το διάγγελμα Μητσοτάκη αλλά μάλλον κανείς μας δεν κατάλαβε το πραγματικό νόημα των όσων είπε.

*Του Παναγιώτη Φάκου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του περιτύλιξε με… ατομική ευθύνη το πραγματικό νόημα των όσων είπε, το οποίο δεν είναι άλλο από την αποτυχία της κυβέρνησης να προστατέψει τους πολίτες.

Μας το πλάσαρε όμορφα και με φιόγκο!

Καταρχάς ξεκίνησε μιλώντας για την επιχείρηση «Ελευθερία», μια φράση που έχει μέσα την λέξη Ελευθερία… Ειρωνικό για τα όσα ειπώθηκαν μετά.

Πολύ σωστά είπε πως μπροστά υπάρχει η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα όπως όλοι ξέρουμε, αλλά λανθασμένα έβαλε δίπλα στην απειλή της μετάλλαξης τους ανεμβολίαστους… Και αυτό γιατί ακόμα επικρατεί αλαλούμ αν τελικά τα εμβόλια και ποια εμβόλια μπορούν να μας προστατέψουν από την μετάλλαξη Δέλτα.

Επίσης θεωρεί απειλή τους ανεμβολιάστους που διστάζουν να το κάνουν.. Κάποιος να εξηγήσει στον Μητσοτάκη ότι δεν είναι όλοι αρνητές του κορονοϊού ή του εμβολίου, αλλά ο κόσμος φοβάται βλέποντας συνεχώς θανάτους και θρομβώσεις και παρενέργειες των εμβολίων… Αν θέλει να πείσει αυτούς ας βγει με στοιχεία ζωντανά παρέα με τους αρμόδιους και να δείξουν στον κόσμο πιο εμβόλιο είναι ασφαλές. Το να στήνεις κάποιον στον τοίχο επειδή φοβάται για την ζωή του δεν είναι η καλύτερη λύση. Δεν ρώτησε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης πως αισθάνεται ο κόσμος που φοβάται το εμβόλιο.

Επειδή έχω μιλήσει με αρκετούς μπορώ να δώσω μια απάντηση σε αυτό… Ο κόσμος από τη μια φοβάται τον κορονοϊό και θέλει να κάνει το εμβόλιο από την άλλη φοβάται τις παρενέργειες που ακούει καθημερινά. Βλέποντας από την αρχή ότι συνεχώς αλλάζαν εμβόλια ανά ηλικιακή ομάδα. Από εκεί που οι 30 – 40 θα έκαναν μόνο AstraZeneca ξαφνικά τους ανοίγει όλα τα εμβόλια. Έχει άδικο ο κόσμος μετά να μπερδευτεί;

Δεύτερο λάθος Μητσοτάκη

Στο διάγγελμά του πέρασε στα πολύ γρήγορα το θέμα τουρισμός θέλοντας να μην τα συνδέσει με τα υπόλοιπα που θα έλεγε, όμως τα όσα ακολούθησαν είχαν 100% σχέση με τον τουρισμό. Συγκεκριμένα η φράση του ήταν: «Στον τουρισμό, ιδιαίτερα, οι αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεπέρασαν, τις τελευταίες μέρες, το 50% των συνολικών αφίξεων του 2019».

Συνέχισε λέγοντας: «Όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις»… Κοινώς κάντε το εμβόλιο μην αρχίσω τα lockdown μέσα στο καλοκαίρι και χάσουμε τον τουρισμό.

Λάθος τρίτο

Ατυχές παράδειγμα οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Τόκιο! Ο Μητσοτάκης είπε: «Ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες για πρώτη φορά θα γίνουν χωρίς θεατές και με καραντίνα για τους λιγοστούς επισκέπτες». 

Όταν στην Ελλάδα τα γήπεδα ήταν χωρίς κόσμο ακόμα και όταν είχαν αρχίσει οι εμβολιασμοί και επίσης θα μπορούσε να δώσει παράδειγμα το Euro που έγινε με θεατές εμβολιασμένους. Μάλλον με τα σπορ δεν το έχει.

«Σκάλωσε» η επιχείρηση «Ελευθερία» και πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από μερικές ημέρες έδωσε ένα μπόνους στους νέους το οποίο ονόμασε και «Freedom Pass». Κάποιοι το είπαν ως προεκλογικό δωράκι στους νέους που χάνει.. Άλλοι το είδαν σαν κίνηση απελπισίας να δωροδοκήσει τους νέους μπας και κάνουν το εμβόλιο… Τι πραγματικά είναι το σωστό κανείς δεν ξέρει, μπορεί και τα 2.

Σήμερα λοιπόν στο διάγγελμα του ανέφερε ξανά το «Freedom Pass»… αλλά σήμερα ακούστηκε ως πετάω το μπαλάκι…

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ας ακούσουν τους νέους, που αξιοποιούν το Freedom Pass. Από μεθαύριο, μάλιστα, αρχίζουν να εμβολιάζονται και οι ηλικίες 15 με 17. Ας ακούσουν την Εκκλησία, που απομονώνει τις λιγοστές φωνές εναντίον του πλησίον. Ας ακούσουν τους επαγγελματικούς φορείς, που ζητούν να επανέλθουν οι δουλειές σε κανονικούς ρυθμούς. Αλλά ας ακούσουν και τα εκατομμύρια γυναίκες και άντρες που θέλουν να ζήσουν με υγεία και ελευθερία».

Ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι στο τυράκι που έδωσε στους νέους, πετάει το μπαλάκι στην εκκλησία και το πιο σημαντικό πετάει το μπαλάκι στους επιχειρηματίες που παρά τα προβλήματα που έχουν από την πανδημία θα πρέπει να παίξουν και τον σερίφη τώρα χάνοντας κάθε αξιοπιστία από τον πελάτη. Γιατί μην ξεχνάμε ανεμβολίαστος είναι και αυτός που έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Και τέλος έρχεται ο διχασμός – Εμβολιασμένοι vs Ανεμβολίαστοι

Ο κοινωνικός διχασμός… Ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι που αποφάσισε να παίξει η κυβέρνηση ως «άσσο στο μανίκι της». Όμως όποιος βιάζεται σκοντάφτει και κάποιος λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.

Από εδώ οι εμβολιασμένοι και από εκεί οι ανεμβολίαστοι. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Μήπως σας πάει δεκαετίες πίσω;

Η Ελλάδα με το παιχνίδι της κυβέρνησης μας φέρνει σε έναν ακόμα μεγάλο διχασμό…

Ένας νέος διχασμός, ακόμα βαθύτερος και δυνάμει αγριότερος από τον τελευταίο που βίωσε αυτή τη χώρα με το δίπολο μνημόνιο/αντιμνημόνιο, εξελίσσεται.

Πρόκειται βέβαια ουσιαστικά για έναν διχασμό παγκοσμιοποιημένο, που αφορά αφενός την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αφετέρου το τι μέτρα οφείλουν να ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας.

Η κοινωνικά αλλά και υγειονομικά δυνάμει επικίνδυνη αυτή πόλωση μάλιστα εργαλειοποιείται πολιτικά, όπως καλή ώρα συμβαίνει στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό.

Διότι άλλο πράγμα είναι μια αντιπαράθεση πάνω στις πολιτικές της δημόσιας υγείας, την επάρκεια του ΕΣΥ, την καθολική πρόσβαση σε φάρμακα, θεραπείες και εμβόλια γενικότερα και άλλο μια αντιπαράθεση όπου η μεν κυβέρνηση με τη συνεπικουρία κάποιων ειδικών υιοθετεί ένα αυταρχικό ήθος και ύφος –ήθος και ύφος που είχε προκαλέσει ευρείες κοινωνικές αντιδράσεις και στη διάρκεια της πολύμηνης καραντίνας, όταν όσο ακριβή και βάρβαρη έδειχνε στα πίτουρα, τόσο φτηνή αποδεικνυόταν στο αλεύρι–, η δε αξιωματική αντιπολίτευση υποπίπτει επίσης σε ανεπίτρεπτα «φάουλ», από τα «ξεστοκαρίσματα» εμβολίων μέχρι την ανοικτή αμφισβήτησή τους από κάποια ιδιαίτερα προβεβλημένα στελέχη της που φέρουν και τίτλους επιστημονικούς, μια τακτική που προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό της.

Δεν χρειάζεται βέβαια να έχει κανείς ιδιαίτερες ιστορικές γνώσεις για να αντιληφθεί ότι ο επιδεικτικός αυταρχισμός και οι απειλές όπου συχνά καταφεύγει ο πρωθυπουργός και άλλα πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη –αντίθετα με τη νηφαλιότητα και τη δύναμη της πειθούς που μετέρχονται άλλοι ομόλογοί τους, ακόμα και σε περισσότερο πληττόμενες χώρες–, μάλλον οξύνει παρά κατευνάζει τα πνεύματα.

Ιδίως όταν υπάρχει η υποψία ότι δεν προέρχεται ακριβώς από «πατρικό ενδιαφέρον», αλλά μάλλον από φόβο ότι μια νέα κορύφωση της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας των μεταλλάξεων και με το ποσοστό των εμβολιασμένων να είναι ακόμα αρκετά μακριά από το επιθυμητό όριο του 80% (είμαστε σχεδόν στο ήμισυ) μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για το κυβερνών κόμμα, καθώς ήδη διαφαίνεται ένα «τέταρτο κύμα».

Όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης, είναι ευρύτερο και αφορά τον «ψυχρό πόλεμο» εντός της κοινωνίας, όπως αποτυπώνεται στις κοινωνικές συναναστροφές, στα ΜΜΕ, που με γνώμονα την εμπορικότητα συχνά συμβάλλουν στο κλίμα σύγχυσης αντί να το κατευνάζουν, στο Ίντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα επίσης, όπου τα fake news και η –συχνά εσκεμμένη– παραπληροφόρηση στο όνομα της τάδε ή της δείνα ατζέντας δίνουν και παίρνουν.

Μιας κοινωνίας που πολύ εύκολα χάνει την ψυχραιμία της έχοντας βιώσει τη μια κρίση μετά την άλλη, με την πανδημία να της έχει στερήσει εντελώς είτε υποβάλει σε μακρές, επώδυνες νοσηλείες συγγενείς και φίλους, να της έχει επίσης στερήσει εισοδήματα, δουλειές, προοπτικές, κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες, την ίδια την ψυχοπνευματική της ισορροπία.

Και που ακόμα κι αν αύριο κιόλας εξαφανιστεί ο ιός, θα δοκιμαστεί σκληρά στο δυσοίωνο «μετααποκαλυπτικό» τοπίο που ήδη αναδύεται.

Εδώ είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης ο διχασμός δεν βοηθά αλλά τρομάζει και ο τρόμος φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις που μόνο καλό δεν θα κάνουν στην χώρα μας!

Ας τα βάλουν πάλι κάτω στην κυβέρνηση και ας βγάλουν ένα σχέδιο καλύτερο για όλους! Ουδείς αλάνθαστος! Εμπιστοσύνη χρειάζεται ο Έλληνας, έτσι θα τον πείσεις να κάνει το εμβόλιο και να ακολουθεί τα μέτρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X