Πολιτική

Σύγκρουση και βαθύς διχασμός στην Ευρώπη-Κόντρα Μέρκελ-Λαγκάρντ

Σύγκρουση και βαθύς διχασμός στην Ευρώπη-Κόντρα Μέρκελ-Λαγκάρντ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη είναι ουσιαστικά διχασμένη σε δύο στρατόπεδα. Νέες πληροφορίες για τη σύνοδο κορυφής αποκαλύπτουν πως οι συγκρούσεις ήταν πολύ πιο έντονες από εκείνες που αναφέραμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ. Στους πρωταγωνιστές που διασταύρωσαν τα ξίφη με τη Μέρκελ εκτός από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέππε Κόντε τον Ισπανό Σάντσεθ συμπεριλαμβάνονται ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρός, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προειδοποίησε για τους κινδύνους που συνεπάγεται η απόρριψη του κορονοομολόγου.

Πιο συγκεκριμένα ο Ελληνας πρωθυπουργός σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία είπε πως εάν η Ε.Ε. δεν αντιδράσει, θα αναγκάσει την ΕΚΤ να προωθήσει  σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Εκείνη που αντέδρασε πολύ δυναμικά ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ. Μόλις μία εβδομάδα μετά την παρέμβασή της για θωράκιση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ είδε το Βερολίνο να απορρίπτει την έκκλησή της για περισσότερη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου αυτής κρίσης και συγκεκριμένα την πρόταση για έκδοση κοινών ευρωομολόγων.  Στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών ουσιαστικά η κοινότητα έσπασε και πάλι σε δύο στρατόπεδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές  η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την πρότασή της για τα ευρωομολόγα, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζει μία κρίση «επικών διαστάσεων» από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Τόνισε πως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών του ESM, ρευστότητας και εγγυήσεων από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων, όπως κοινή έκδοση χρέους προκειμένου να διαμοιραστεί το ρίσκο.

Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συμφώνησε με τη ζοφερή εκτίμηση της κατάστασης απέρριψε το αίτημα για αμοιβαιοποίηση χρέους και προειδοποίησε τους πάντες να μην έχουν «μη ρεαλιστικές προσδοκίες» σύμφωνα με αξιωματούχους.Όπως μάλιστα επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg o τόνος της ήταν πιο κατηγορηματικός μετά και την επιστολή των εννέα ηγετών για την έκδοση των κορονο-ομολόγων. Στο πλευρό της Γερμανίας στάθηκε και πάλι η Ολλανδία.

Η παρέμβαση Μέρκελ που έγινε μέσω διερμηνέα, με μία φωτογραφία της μόνο να εμφανίζεται στην οθόνη, ήρθε εν μέσω δραματικών εκκλήσεων για πιο δυναμική δράση από τους ομολόγους της. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε ότι ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε πως εάν δεν ληφθούν δυναμικές αποφάσεις η πολιτική αντίδραση που θα υπάρξει θα μπορούσε να σκοτώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, που επικαλείται το ειδησεογραφικό δίκτυο, ο Κόντε υπογράμμισε ότι τα όσα έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση μίας ασύμμετρης απειλής. Στήριξε δε την ιδέα του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, να ανατεθεί στους επικεφαλής των πέντε θεσμών της Ε.Ε. να καταρτίσουν κοινό σχέδιο για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων μέσα σε 10 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το προηγούμενο ρεπορτάζ του eretikos.gr ο Ιταλός πρωθυπουργός σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica προειδοποίησε ότι «μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας». Που σημαίνει πως ξεκινάει μία διαδικασία σχίσματος, αφού η Ιταλία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της θα πρέπει να αγνοήσει κανόνες και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X