Θέμα

Σύνοδος Κορυφής: «Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες – Έκλεισε η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης έπειτα από 5 ημέρες

Σύνοδος Κορυφής: «Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες – Έκλεισε η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης έπειτα από 5 ημέρες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δέχθηκαν τελικά την πρόταση Μισέλ οι ηγέτες της ΕΕ. Ύστερα από 4 μέρες διαπραγματεύσεων, εντάσεων, ζυμώσεων και συμβιβασμών, οι 27 κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία λίγο στις 6.30 ώρα Ελλάδας. 

Σύμφωνα με την πρόταση που υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, το συνολικό ύψος του ταμείου παραμένει 750 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια για επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται δραματικά οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην ΕΕ (δηλαδή των τσιγκούνηδων του Βορρά), ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει 1,074 τρισ. ευρώ.

Με αποτέλεσμα να κοπούν κάποια προγράμματα… στη Ελλάδα, «άλλωστε κάνεις δεν μας δίνει χρήματα άνευ όρων», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδοτικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα εκταμιευτούν μέσα στην επόμενη εξαετία… Η εκταμίευση θα συνδέεται επίσης με κυβερνήσεις που τηρούν το κράτος δικαίου.

Αρχικά, η Κομισιόν εξετάζει τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης κάθε χώρας για 2 μήνες. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Κομισιόν και η απόφαση θα λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία. Η Κομισιόν θα ελέγξει ξανά σε δύο μήνες. Σε περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος διαφωνεί με κάποιο εθνικό πρόγραμμα, θα μπορεί να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο και η εκταμίευση θα «μπλοκάρεται», μέχρι το Συμβούλιο αποφανθεί τελικά, εντός 3 μηνών .

Επίσης, η Ελλάδα θα εκταμιεύσει το ποσό με βάση στοιχεία όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και η ύφεση. Για την περίοδο 2021-2022, η πρόταση υιοθετεί την πρόταση της Κομισιόν, ενώ για το 2023, λαμβάνεται υπόψη η ανεργία της περιόδου 2015-2019, σε συνδυασμό με τις απώλειες του ΑΕΠ το 2020.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, το ποσό αυξάνεται λίγο (από 21.9 δις. σε 22.67 δις), ωστόσο η νέα πρόταση Μισέλ υιοθετεί τα μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη ποσά για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων.

Για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ ότι εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί η μεγάλη περικοπή του προγράμματος για την υγεία. Η αρχική πρόταση ήταν για 9,4 δισ. ευρώ, έγινε στην πορεία 7,7, μετά 5 (στη χθεσινή πρόταση) και τελικά καταλήγει στη σημερινή πρόταση να είναι 1,7 δισ. ευρώ -στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού. Μια σαφής υποβάθμιση παρά την πανδημία του κορονοϊού!

Δείτε ακόμη:

Μητροπολίτης Γερμανός: Καλεί τους πιστούς σε προσευχή για να «συνέλθει» ο Ερντογάν

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X