Eretiki Κουζίνα

Μπιφτέκια γεμιστά με ντομάτα και φέτα

Μπιφτέκια γεμιστά με ντομάτα και φέτα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνταγή για ζουμερά και μαμαδίστικα μπιφτέκια...

Συστατικά

Για τα μπιφτέκια

1 κρεμμύδι, μεγάλο
1 σκ. σκόρδο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
500 γρ. κιμά χοιρινό
1 αβγό, μέτριο
20 γρ. ούζο
10 φύλλα δυόσμου
5 κλ. θυμάρι, φρέσκο, μόνο τα φύλλα του
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι
πιπέρι

Για τη γέμιση

200 γρ. φέτα
2 ντομάτες
2 κ.σ. ρίγανη, τριμμένη
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

μουστάρδα
σπιτική κέτσαπ
γλυκοπατάτα, σε τσιπς

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Ρίχνουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους 2 κιμάδες, το αβγό, το ούζο, τον δυόσμο, το θυμάρι, την τριμμένη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Αναμειγνύουμε λίγο με τα χέρια μας και προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο.
Πλάθουμε 6 μπιφτέκια, περίπου 120 γρ. το καθένα, διαμέτρου 10 εκ. και τα ακουμπάμε σε ένα ξύλο κοπής.
Κόβουμε τη τομάτα σε λεπτές φέτες και τρίβουμε τη φέτα σε ένα μπολ.
Βάζουμε πάνω από τα 3 μπιφτέκια 1 φέτα ντομάτα, τριμμένη φέτα, ρίγανη και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Έπειτα σκεπάζουμε με τα άλλα 3 μπιφτέκια και πατάμε καλά τις άκρες να κολλήσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βάζουμε μια γκριλιέρα σε μέτρια φωτιά να κάψει και προσθέτουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο κάθε φορά.
Βάζουμε ένα-ένα τα μπιφτέκια και τους δίνουμε χρώμα κι από τις 2 πλευρές για 2 λεπτά.
Μεταφέρουμε τα μπιφτέκια σε ένα ταψί καλυμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 8-10 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με μουστάρδα, κέτσαπ και τσιπς γλυκοπατάτας.

Πως θα γίνουν αφράτα τα μπιφτέκια;

Tα μπιφτέκια είναι από τα κλασικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, που τα τιμούν μικροί και μεγάλοι. Tο πιο σύνηθες ερώτημα που κάνουν οι εραστές της μαγειρικής τέχνης είναι πώς θα γίνουν αφράτα τα μπιφτέκια τους.

O κιμάς θα πρέπει να είναι περασμένος δύο φορές από τη μηχανή για να μην διαλύεται στο πλάσιμο.

H διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής:

Mέσα στο μπολ με τον κιμά προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και μετά προσθέτουμε τα μυρωδικά.

Tο αλάτι μπαίνει τελευταίο, για να μην απορροφήσει τα υγρά του κιμά, τα οποία τον κρατούν μαλακό

Eίναι μύθος ότι ο κιμάς γίνεται πιο αφράτος όσο περισσότερο τον ζυμώνουμε. Tο μυστικό είναι να ζυμώνεται από κάτω προς τα πάνω ώστε να παίρνει οξυγόνο. Mπορούμε, ακόμη, να προσθέσουμε και λίγη υγρή σόδα, που θα τον κάνει πιο αφράτο.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X