Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ- Σκάνδαλο με υπογραφή Κεραμέως: Εκτός από εκατομμύρια έδωσε στην CISCO προσωπικά δεδομένα

ΣΥΡΙΖΑ- Σκάνδαλο με υπογραφή Κεραμέως: Εκτός από εκατομμύρια έδωσε στην CISCO προσωπικά δεδομένα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

‘Eντονη «οσμή σκανδάλου» φαίνεται πως έχει η συμφωνία του υπουργείου Παιδείας με την Cisco για την τηλεκπαίδευση, με τις επίμαχες συμβάσεις να δημοσιεύει σήμερα «στα μουλωχτά» τις επίμαχες συμβάσεις, που επί 4 μήνες ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο 172 σελίδων, το οποίο δημοσιεύτηκε το Σάββατο περιλαμβάνονται κάποιες από τις συμβάσεις της εταιρείας Cisco με το υπουργείο παιδείας για την παροχή της τηλεκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Webex αλλά και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και η πράξη 109/21 του ελεγκτικού Συνεδρίου που φέρεται να ενέκρινε τις συμβάσεις.

Πάντως η χρονική συγκυρία της δημοσίευσης των συμβάσεων μάλλον δεν είναι και πολύ τυχαία, καθώς η Νίκη Κεραμέως καθώς σήμερα Δευτέρα έπρεπε να απαντήσει σε ερωτήσεις του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Νίκου Φίλη στη Βουλή για το θέμα της τηλεκπαίδευσης και της σύμβασης με τη Cisco.Με μια πρώτη ανάγνωση των συμβάσεων προκύπτουν τα εξής ζητήματα:

Πρώτον, η συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με τη Cisco ΔΕΝ είναι δωρεάν. Αντιθέτως, θα (μας) κοστίσει σε πρώτη φάση 1.896.630 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Τόσο κοστολογούνται οι 113.892 άδειες χρήσης του λογισμικού Webex, καθώς και οι 5.306 άδειες χρήσης λογισμικού Cisco Jabber, την προμήθεια των οποίων ενέκρινε στις 16/03/2021 το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Άρα, το επιχείρημα ότι η πλατφόρμα Webex χρησιμοποιείται αζημίως για το ελληνικό δημόσιο, δεν ισχύει πλέον. Ένα σημαντικό ερώτημα που εγείρεται είναι εάν η δαπάνη που εγκρίθηκε μόλις προ ολίγων ημερών είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη χρονιά, όταν ακόμα η Υπουργός Παιδείας υμνούσε την ιδιωτική εταιρεία για την «δωρεάν» παραχώρηση των υπηρεσιών της.

Δεύτερον, η προμήθεια των αδειών της Cisco ΔΕΝ γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από την ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου Κοινωνία της Πληροφορίας (η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης), μέσω του προγράμματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Επιπλέον, προκειμένου να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι, η προσφορά της Cisco αντικαθιστά λογισμικό και εξοπλισμό που σε παλαιότερο χρόνο είχε κατακυρωθεί στη Huawei.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Αμερικανική πολυεθνική αντικαθιστά την Κινεζική εταιρεία ως ο προνομιακός πάροχος λογισμικού τηλεδιασκέψεων, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε όλο το φάσμα του Ελληνικού Δημοσίου.

Τρίτον, οι άδειες για το Webex έχουν διάρκεια 12 μηνών. Με τη λήξη τους, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποφασίσει εάν (α) θα σταματήσει τη συνεργασία με την εταιρεία, (β) θα πάρει προσφορές από άλλες εταιρείες, ή (γ) θα τις ανανεώσει.

Επί της ουσίας, η παράταση της σύμβασης θα πρέπει να θεωρείται εν πολλοίς δεδομένη.

Τέταρτον, παραμένει ανοιχτό και προς διερεύνηση το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Στο – υπενθυμίζουμε, 172 σελίδων – έγγραφο λάμπει δια της απουσίας της τυχόν γνωμάτευση της αρμόδιας Αρχής. Η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει προηγηθεί της ενεργοποίησης της πλατφόρμας.

Οι διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε η κ. Κεραμέως με τη Cisco, προβλέπουν τη διαγραφή, μετά το πέρας της χρήσης, των δεδομένων που παρέχονται από το Υπουργείο. Δεν είναι σαφές όμως τι θα γίνει με τα προσωπικά δεδομένα των τελικών χρηστών της πλατφόρμας, δηλαδή των μαθητών και των δασκάλων τους. Αυτό που είναι σαφές, είναι πως η Cisco μπορεί να διαχειρίζεται και να επεξεργάζεται τα δεδομένα για όσο διάστημα οι υπηρεσίες της παραμένουν ενεργές.

Κικίλιας: «Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο, το ΕΣΥ δεν κατέρρευσε»

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X