Θέμα

Ανασχηματισμός: Το κόλπο grosso του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέληξε σε φιάσκο grosso

Ανασχηματισμός: Το κόλπο grosso του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέληξε σε φιάσκο grosso
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε το κόλπο grosso με την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, αλλά τελικά του προέκυψε ένα φιάσκο grosso με πολιτικές συνέπειες, που ακόμα δεν μπορούν να υπολογιστούν. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέστη ένα πολύ μεγάλο πλήγμα, τόσο ως πολιτικός όσο και ως πρωθυπουργός που υποτίθεται διακρίνεται για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων (μπορεί να καταρρίφθηκε αυτό τόσο με την πανδημία όσο και με τις πυρκαγιές, αλλά τα πετσοταϊσμένα ΜΜΕ κάνουν ότι μπορούν για να συντηρήσουν αυτή την εικόνα).

Το τι ακριβώς έγινε στην υπόθεση Αποστολάκη δεν το γνωρίζουμε, αλλά μπορούμε να καταλάβουμε πολλά αν συνθέσουμε τις σκόρπιες ψηφίδες του παζλ.

Εν αρχή ην η αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει έναν σαρωτικό και συνάμα δομικό ανασχηματισμό. Τα σχέδιά του δεν μπορούσαν να προχωρήσουν εξαιτίας των πιέσεων υπουργών και εξωτερικών ισχυρών παραγόντων (μιντιακών και οικονομικών). Μπροστά σε αυτή την αδυναμία αρχίζουν να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια τα οποία θα ενισχύσουν την εικόνα του ανασχηματισμού και ταυτοχρόνως θα πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί ακριβώς έπεσε στο τραπέζι η υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη. Εγινε η πρώτη βολιδοσκόπηση μέσω ενός καλού φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη και γνωστού του Ευάγγελου Αποστολάκη. Στην πρώτη επαφή ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν ήταν αρνητικός στην ιδέα. Του προτάθηκε να αναλάβει Αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση έθεσε δύο όρους. Ο πρώτος είναι να αναβαθμιστεί σε υπουργό και ο δεύτερος να υπάρξει διακομματική συναίνεση, να συμφωνήσουν πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Σε αυτό το σημείο ακριβώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε το κόλπο grosso, που κατέληξε σε φιάσκο grosso.

Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει αναβάθμιση και συναίνεση. Το πρώτο έγινε και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην αυτονόμηση του υπουργείο (διαφορετικά δεν θα μπορούσε να γίνει). Οσον αφορά στη συναίνεση δεν υπήρξε καμία διερεύνηση, ούτε συζήτηση με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το πρόσωπο του νέου υπουργού.

Η πονηριά του Μαξίμου ήταν δέκα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος το τηλεφώνημα του Γρηγόρη Δημητριάδη στον ΣΥΡΙΖΑ (μίλησε με τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, τον Μιχάλη Καλογήρου) και το τηλεφώνημα στη Φώφη Γεννηματά για να τους ενημερώσει ότι θα υπουργοποιήσει τον Ευάγγελο Αποστολάκη. Από το ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν ότι αυτό δεν είναι πρόσκληση σε συναίνεση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία.

Από την κυβέρνηση φαίνεται πως είχαν την πονηρή ιδέα πως με την ενημέρωση δέκα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού θα μπορούσαν να έχουν το επικοινωνιακό πλεονέκτημα ότι δηλαδή έσπευσαν και ενημέρωσαν τα δύο κόμματα με τα οποία ο Ευάγγελος Αποστολάκης  ζητούσε συναίνεση και έτσι στις τυχόν διαμαρτυρίες του να του πουν ότι ενημέρωσαν.

Επίσης με την επικοινωνιακή ομοβροντία θα επιχειρούσαν να πείσουν πως η τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη είναι απόδειξη της συναινετικής διάθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, παρότι τέτοια κίνηση δεν υπήρξε ποτέ και κατά πως φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τίποτα δεν ήθελε. Αυτό ακριβώς το στοιχείο, δηλαδή το απλό τηλεφώνημα και όχι η ουσιαστική συζήτηση ήταν που οδήγησαν τον Ευάγγελο Αποστολάκη να πει ότι τον παγίδευσαν. Δικαιολογημένα αφού ένα απλό ενημερωτικό τηλεφώνημα και μάλιστα δέκα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού σε καμία περίπτωση δεν συνιστά πράξη συναίνεσης, που αυτός είχε ζητήσει για να αποδεχθεί τη θέση του υπουργού.

Για να αποδειχθεί αυτή τη φορά ότι η μικροπολιτική διαχείριση σημαντικών ζητημάτων δεν οδηγεί πάντα σε ευνοϊκά αποτελέσματα, καθώς και να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της λαϊκής ρήσης “το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται¨ και υφίσταται ένα φιάσκο grosso.

Βέβαια ο φιλοκυβερνητικός προπαγανδιστικός ορυμαγδός ξεχνά ή υποβαθμίζει αυτή τη διάσταση της υπόθεσης η οποία εν τέλει τορπίλισε τον ανασχηματισμό και προβάλουν τη φαιδρή άποψη ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντική σημείωση: Επειδή το Φεισμπουκ δεν μοιράζει σε όλους τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, αν θέλετε να διαβάζετε τα άρθρα του, κάντε κλικ εδώ και εγγραφείτε στο Newsletter του eretikos.gr.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X