Θέμα

Ανατροπές με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Ανατροπές με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τελευταίος χρόνος στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ θα είναι το 2017. Από το 2018 έρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, δηλαδή ο παλιός μας γνώριμος ο ΦΜΑΠ.

Μόνο που ως προς το σκέλος των εσόδων δεν θα υπάρξει αλλαγή, αφού θα πρέπει να εισπραχτούν 3,2 δισ. ευρώ, όπως είναι η μνημονιακή υποχρέωση.

Ομως, εκεί σταματούν και οι ομοιότητες, αφού στο νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία θα υπάρξουν τρεις σημαντικές αλλαγές.

Το κρίσιμο είναι τι σημαίνει προοδευτικός. Αυτό σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν οι χαμηλότερες περιουσίες και θα επιβαρυνθούν οι μεγαλύτερες. Μάλιστα υπάρχει η σκέψη να υπάρξει αφορολόγητο για περιουσίες ως 50.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 2.800.000 ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσουν το νέο φόρο.

Η άλλη σκέψη είναι να αυξάνεται το αφορολόγητο ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Ομως, αυτή η επιλογή, όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών, θα προκαλέσει υπέρμετρη επιβάρυνση στις μεγαλύτερες περιουσίες, πράγμα που προβληματίζει.

Παράλληλα δρομολογείται η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της αξίας των ακινήτων επί της οποία θα υπολογίζεται ο φόρος και για το λόγο αυτό προωθείται η θεσμοθέτηση δευτεροβάθμιων επιτροπών, οι οποίες θα σπεύδουν να διορθώνουν τις τιμές που θα προκύψουν από τις υπό σύσταση 75 τοπικές επιτροπές καθορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Προς το παρόν το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών ώστε να οριστικοποιηθεί το στατιστικό υπόδειγμα, ο αλγόριθμος που θα μετατρέπει τελικά τα εισερχόμενα δεδομένα σε τιμές ζώνης. Το σύστημα αυτό τροφοδοτείται από τα δεδομένα των μεταβιβάσεων στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζονται σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια που οδηγούν σε μια οιονεί αξία του ακινήτου.

Ωστόσο, η ομάδα εργασίας διαπίστωσε, όπως άλλωστε και η συντονιστική επιτροπή, ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό τιμών ζώνης.

Κι΄ αυτό γιατί στη συντριπτική πλειονότητα των τιμών ζώνης δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές, ενώ σε μεγάλο αριθμό των υπολοίπων οι συναλλαγές είναι πολύ λίγες.

Η δεύτερη αλλαγή που προωθείται έχει ως στόχο τους ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν σε γονικές παροχές ή μεταβίβασαν κατά κύριο λόγο την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία σε μέλη της οικογένειάς τους, ώστε να περιορίσουν τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.

Δηλαδή «έσπασαν» την ακίνητη περιουσία σε τμήματα κάτω των 200.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο, για να μειώσουν ελαφρώς τους υπερβολικούς φόρους που πληρώνουν για τα ακίνητα που διαθέτουν. Το σχέδιο, που έχει υποβληθεί στους θεσμούς, προβλέπει ότι ο φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που έχει η οικογένεια (ζευγάρι και ανήλικα τέκνα).

Η τρίτη αλλαγή στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας είναι στο νέο φόρο να ενταχθούν όλα τα αγροτεμάχια, επιλογή που θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες, αλλά κυρίως τους αγρότες, καθώς η κατηγορία αυτή κατέχει και τη μερίδα του λέοντος των αγροτεμαχίων.

Σήμερα, τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο (η εξαίρεση είναι μέχρι και το 2018). Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη περιουσία και να απαλλάξει τις μικρές ιδιοκτησίες από τον φόρο ή να τους επιβληθεί ένας πολύ μικρότερος φόρος σε σχέση με σήμερα.

Με βάση, λοιπόν, τα τις πληροφορίες συνοπτικά η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είναι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων.

2.  Προβλέπεται οικογενειακό αφορολόγητο το οποίο πιθανόν να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε και το 2011 με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

3. Πλήρης ένταξη των αγροτεμαχίων στον νέο φόρο, πιθανόν από το 2019. Και αυτό διότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καταφέρει να υπολογίσουν την αξία των αγροτεμαχίων.

4. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα εξαιρέσει τις πολύ μικρές ιδιοκτησίες. 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X