Θέμα

Δημοσκόπηση GPO: Ανατροπές και παράδοξα-Κλείνει η ψαλίδα

Δημοσκόπηση GPO: Ανατροπές και παράδοξα-Κλείνει η ψαλίδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
  • Δημοσκόπηση με ανατροπές είναι αυτή της GPO για το Action24, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Evening Report» του Γιώργου Κουβαρά. Εχουμε ανατροπές στην ψαλίδα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνει κατά 2 μονάδες από το 16,8% στο 14,8% με πτώση κατά 1% της ΝΔ και άνοδο 1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανατρεπτικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και τα ευρήματα για την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, αφού πέφτουν τόσο ο Μητσοτάκης, όσο και ο Τσίπρας. Μάλιστα το παράδοξο είναι πως η πτώση του Τσίπρα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του Μητσοτάκη.

Το δεύτερο παράδοξο εύρημα αφορά στην οικονομία. Το 49,1% κρίνει θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας και το 48,4% αρνητικά. Ομως, το 60,6% πιστεύουν ότι τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας είναι ανεπαρκή και μόνο το 36,2% επαρκή. Δύο απαντήσεις που γρονθοκοπεί η μία την άλλη.

Οπως αναφέραμε στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ παίρνει 38,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,8%. Για τα άλλα κόμματα η σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει 0,1%, το ΚΚΕ υποχωρεί 0,3%, η Ελληνική Λύση επίσης υποχωρεί κατά 0,3% και το ΜέΡΑ25 παραμένει στο ίδιο ποσοστό.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 38,6%, έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 3,1% και η Μέρα 25 με 2,6%.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ ήταν μπροστά με διαφορά 16,8%. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε το 39,6%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 22,8%. Το ΚΙΝΑΛ βρισκόταν στο 6,9%, ενώ το ΚΚΕ στο 5,6%.

Στα όρια της εισόδου στη Βουλή βρισκόταν η Ελληνική Λύση με 3,3%, ενώ εκτός κοινοβουλίου βρισκόταν το ΜέΡΑ25 με 2,6%.

Η δημοσκόπηση δίνει μεγάλο προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα  (49,1% – 20,3%).

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνυόταν  ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 52,8%, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 26,4%.

Εδώ παρατηρούμε το μεγάλο παράδοξο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υποχωρεί κατά 3,7% και ο Αλέξης Τσίπρας κατά 6,1%.

Απαραίτητα (σε ποσοστό 71,1%) αλλά όχι επαρκή για την αντιμετώπιση της πανδημίας (σε ποσοστό 62,1%) θεωρούν οι πολίτες τα μέτρα που ισχύουν σήμερα στη χώρα για τον κορονοΐό. Κρίνουν θετικά τους συνολικούς χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία (58,3%) και θεωρούν ότι έλαβε έγκαιρα τα μέτρα (52,9%). Αποδίδουν την ευθύνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στη μη τήρηση των μέτρων από μερίδα πολιτών (60,3%) και εμφανίζονται αρνητικοί (70,7%) στην προοπτική ενός γενικευμένου lockdown.

Η δημοσκόπηση της GPO καταγράφει επίσης οριακά θετικό πρόσημο στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο χώρο της Οικονομίας (49,1-48,4%), όπου όμως οι πολίτες στην πλειοψηφία τους κρίνουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι επαρκή (60,6%).

Στο μέτωπο των σχέσεων με την Τουρκία, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54,7%) θεωρούν πιθανό ένα σοβαρό επεισόδιο με την Τουρκία, το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα ελληνοτουρκικά κρίνονται θετικά από την πλειοψηφία (56,8%), ενώ διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη ανάμεσα στην αναζήτηση διπλωματικής ή λύσης ή χρήσης στρατιωτικών μέσων στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες εντός του ορίου των 6 ναυτικών μιλίων (49% έναντι 47,5%).

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X