Θέμα

Δημοσκόπηση MRB: Που υπερέχουν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ του Μητσοτάκη και της ΝΔ

Δημοσκόπηση MRB: Που υπερέχουν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ του Μητσοτάκη και της ΝΔ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσκόπηση της MRB εκτός από την πρόθεση ψήφου και τα άλλα ερωτήματα που συναντάμε σε κάθε δημοσκόπηση, δίνει απαντήσεις και σε ερωτήματα που μόνο οι τάσεις έχουν κάθε εξάμηνο. Από αυτές προκύπτουν απαντήσεις που εκπλήσσουν, καθότι οι δημοσκόποι συνήθως θέλουν να εμφανίζουν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπερέχουν του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα.

Εμείς σε αυτό το δημοσίευμα θα παρουσιάσουμε τα σημεία στα οποία υπερέχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δίνουν το έναυσμα για νίκη στις εκλογές.

Του πρώτο που θα αναφέρουμε, αν και όχι το πιο σημαντικό, είναι όμως συμβολικά ισχυρό πως για πρώτη φορά είναι περισσότεροι εκείνοι που έχουν αρνητική γνώμη για τον Μητσοτάκη απ΄ ότι για τον Αλέξη Τσίπρα. Τα ποσοστά είναι 53,3% προς 52,7%. Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό γιατί αποκαλύπτει την τεράστια φθορά που υφίσταται ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά.

Επίσης το το 41,6% δεν θέλει να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές έναντι 38% που δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι η δεύτερη φορά που η MRB βρίσκει αυτή την απάντηση. Ομως, η διαφορά ήταν 3,2% τον Ιούνιο και τώρα τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στο 3,6%. Στο παρελθόν το ποσοστό αντιΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγαλύτερο από το αντιΝΔ.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει της ΝΔ στην κοινωνική σύγκλιση και υποστήριξη των ασθενέστερων με 25,5% έναντι 24,5% και στην υγεία και περίθαλψη με 25,3% έναντι 24,5%. Στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει με 24,1% έναντι 21,5% της ΝΔ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το εύρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει της ΝΔ στη στήριξη της μεσαίας τάξης με ποσοστό 29,6% έναντι 27,6%. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει της ΝΔ στην στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων με το συντριπτικό 29,1% έναντι 18,7% και θεωρείται κοινωνικά πιο δίκαιο κόμμα με 25,5% έναντι 23,1%.

Πολύ και αρκετά εκτεταμένο είναι το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για το 73,1% των πολιτών, ενώ με αυτή την άποψη συμφωνούν σχεδόν και 7 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ του 2019. Την ίδια ώρα το 69,4% πιστεύει ότι η πολιτεία δεν έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ η ίδια αίσθηση υπάρχει και στους ψηφοφόρους της ΝΔ του 2019 με ποσοστό 46,6% έναντι 44,5%.

Πού υπερέχει ο Αλέξης Τσίπρας

Στο ερώτημα «Σε ποιον θα εμπιστευόσασταν τα κλειδιά του σπιτιού σας;» ο Αλ. Τσίπρας υπερέχει του Κ. Μητσοτάκη με 26,5% έναντι 24,2%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει του Κ. Μητσοτάκη στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής με 31,8% έναντι 30,6%, στα ζητήματα διαφάνειας με 28,9% έναντι 23%, στα ζητήματα των ευπαθών ομάδων με 33% έναντι 27% και στα ανθρώπινα δικαιώματα με 34,4% έναντι 30,7%.

Επίσης, η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτιμάται θετικά, για πρώτη φορά με ποσοστό άνω του 30%, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανεβαίνει δύο μονάδες από 27,5% σε 29,7% στο ερώτημα για την βελτίωση της κατάστασης στη χώρα εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση. Ταυτόχρονα, το 29,2% εγκρίνει ως αξιόπιστη εναλλακτική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την διακυβέρνηση της χώρας.

Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θέλει η πλειοψηφία

Σε ποσοστό 48,6% οι πολίτες θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζουν μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση και μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας έναντι 41,6% που υποστηρίζουν τις ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Για πρώτη φορά στην προτίμηση των πολιτών υπερέχουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας έναντι των μονοκομματικών κυβερνήσεων και μάλιστα με διαφορά 7%.

Επίσης, το 50,9% υποστηρίζει ότι πρέπει να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας έναντι του μειοψηφικού 41,8% που υποστηρίζει την εκ νέου προκήρυξη εκλογών, όπως προεξοφλεί δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμα όμως και μεταξύ όσων επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας, οι περισσότεροι επιθυμούν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ποσοστό 28,9% έναντι 25,2% που επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ.

Παράλληλα, στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πλειοψηφικές οι απαντήσεις υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το 29,6% των ψηφοφόρων ΚΙΝΑΛ θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 27,8% θέλει με τη ΝΔ.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την ικανότητα να κερδίσει τις εκλογές όποτε κι΄αν γίνουν και μην παρασύρεστε σε συμπεράσματα από τη πρόθεση ψήφου.

Δημοσκόπηση MRB: Κλείνει πολύ η ψαλίδα-Δημιουργείται αντιΝΔ μέτωπο

Τέλος, η ψαλίδα φαίνεται να κλείνει ακόμα περισσότερο ύστερα από το σκάνδαλο της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με κυλιόμενη δημοσκόπηση που πήρε το Μαξίμου. Διαβάστε εδώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X