Διεθνή

Κοροναϊός-λίρα: Απειλούν με κατάρρευση την τουρκική οικονομία

Κοροναϊός-λίρα: Απειλούν με κατάρρευση την τουρκική οικονομία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Τουρκίας κινδυνεύει με κατάρρευση εξαιτίας του κοροναϊού. Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα δέχεται ο Ερντογάν και η Τουρκία και πιο συγκεκριμένα η τουρκική οικονομία. Η τουρκική λίρα κατρακυλά και μάλιστα την Πέμπτη επέκτεινε τις απώλειες. Επεσε στο χαμηλότερο επίπεδο, από τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς υπάρχουν φόβοι για την εξάπλωση του κοροναϊού.

Η λίρα την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη υποχώρησε 1,4% στα 6,29 ανά δολάριο. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική λίρα είχε υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα ύψους 7,2 ανά δολάριο τον Αύγουστο του 2018 και η ανάκαμψή της από την κρίση αυτή, η οποία πυροδοτήθηκε από μια πολιτική κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια ασταθής οικονομία οδήγησε πολλούς Τούρκους να “δολαριοποιήσουν” την οικονομία. Η επιδημία κοροναϊού -η Τουρκία ανακοίνωσε το πρώτο της κρούσμα αυτή την εβδομάδα- μπορεί να επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα.

Πάντως, τώρα η Τουρκία βρίσκεται σε επικίνδυνη οικονομική κατάσταση γιατί, όπως εξηγεί η Selva Demiralp, διευθύντρια του Koç University-TUSIAD Economic Research Forum «δυστυχώς, η Τουρκία χρησιμοποίησε όλα τα πυρομαχικά της το περασμένο έτος για να τονώσει την ανάπτυξη… και δεν κατάφερε να κρατήσει στην άκρη ποσά για πιθανώς χειρότερες μέρες”. Που σημαίνει ότι ο κοροναϊός μπορεί να αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την τουρκική οικονομία.

Ενας τομέας που υποφέρει από μεγάλες απώλειες από την πανδημία είναι ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας, ο έκτος μεγαλύτερος στον κόσμο, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 12% της οικονομίας της χώρας, ανέφερε το Reuters.

Μια συμβουλευτική επιτροπή που διοργάνωσαν οι τουρκικές ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει τις φορολογικές επιβαρύνσεις και να διαθέσει χρηματοδότηση για τη στήριξη του τομέα την Τετάρτη, αφού η χώρα επιβεβαίωσε τον πρώτο ασθενή με κοροναϊό.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να καθησυχάσει τους πολίτες, ότι λαμβάνει όλα τα μέτρα για να περιορίσει οποιαδήποτε εξάπλωση του ιού. Μέχρι νωρίς την Τετάρτη, η Τουρκία ήταν η μόνη σημαντική χώρα στην περιοχή που δεν είχε ανακοινώσει κρούσματα. Αυτό έχει προκαλέσει υποψίες για ενδεχόμενη κρατική κάλυψη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X