Θέμα

Μαξίμου: Ο κύκλος των διαγραφών και των παραιτήσεων στη ΝΔ

Μαξίμου: Ο κύκλος των διαγραφών και των παραιτήσεων στη ΝΔ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μαξίμου: Η διαγραφή του βουλευτή Ανδρέα Πάτση από τη ΝΔ , μπορεί να ήταν αναπόφευκτη μετά το σοβαρό σκάνδαλο που ξέσπασε με τις παράνομες δραστηριότητές του, δεν είναι ωστόσο ο πρώτος που οδηγείται αναγκαστικά στην πόρτα εξόδου από τον μηχανισμό της κυβερνητικής παράταξης.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αριθμεί πλέον 156 βουλευτές από 158 που είχε μετά τις εκλογές το 2019, καθώς προηγήθηκε και η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ενώ υπήρξαν και άλλες ηχηρές και πολυσυζητημένες αναγκαστικές παραιτήσεις.

Υπενθυμίζεται πως εκτός κυβέρνησης στην τελευταία τριετία βρέθηκαν επίσης δύο στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, ο Σπήλιος Λιβανός και ο Αντώνης Διαματάρης για διαφορετικούς λόγους.

Το χρονικό των «χαμένων» στελεχών

Η πρώτη έξοδος από την κυβέρνηση είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2019, καθώς ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης υπέβαλε την παραίτηση του μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων για το θέμα του πτυχίου.

Την αποπομπή του κ. Διαματάρη από την κυβέρνηση ζητούσε επιτακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο δημοσιευμάτων που αμφισβητούσαν τα όσα ανέφερε στο βιογραφικό του και ειδικά το εάν ήταν κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Columbia.

Το ζήτημα προέκυψε όταν ομογενειακή ιστοσελίδα ανέφερε ότι ο υφυπουργός δεν διέθετε μεταπτυχιακό τίτλο από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, όπως είχε αναφέρει στο επίσημο βιογραφικό του. Αμέσως ακολούθησαν πυρά από την αντιπολίτευση, το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακολούθησε η παραίτηση.

Τον Οκτώβριο του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά την εμφυλιοπολεμική ομιλία του βουλευτή από το βήμα της Βουλής και την έντονη αποδοκιμασία από τον υπουργό Εξωτερικών που ακολούθησε. Μεταξύ άλλων ο Κ. Μπογδάνος είχε αναφέρει ότι μεγαλύτερος εχθρός από τους Τούρκους είναι οι κομμουνιστές.

Το Φεβρουάριο του 2022 εκτός κυβέρνησης τέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση βίντεο με απαράδεκτες δηλώσεις του πρώην υπουργού και δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007. «Οποιος έλεγε “καλημέρα” έπαιρνε λεφτά, έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά» είχε μεταξύ άλλων πει ο κ. Δούκας ενώπιον του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού. Μάλιστα στο βίντεο φαίνεται να παρεμβαίνει ο κ. Λιβανός και να λέει «… υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία», ενώ ακούγονται γέλια κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Το θέμα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στα social media, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και από την αντιπολίτευση. Έτσι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Λιβανό – που ήταν προσωπικός του φίλος – εξηγήσεις. Ο υπουργός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή. Να σημειωθεί πως μετά από το επίμαχο βίντεο αποφασίστηκε και η διαγραφή του Πέτρου Δούκα από την Νέα Δημοκρατία.

Τον ίδιο μήνα εκτός Ν.Δ. τέθηκε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Παύλου Μαρινάκη. «Με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παύλου Μαρινάκη, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα.

Σχετικά με τους λόγους της διαγραφής επισημαίνεται ότι «ο κ.Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου».

Με σειρά αναρτήσεών του στο Twitter λίγο πριν από τη διαγραφή του ο κ. Κύρτσος ασκούσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σε πολλαπλά μέτωπα. «Έθεσα ζητήματα στην ηγεσία Ν.Δ.: Λάθη και παραλείψεις στο θέμα της πανδημίας που κόστισαν χιλιάδες νεκρούς. Λάθη οικονομικής πολιτικής που φτωχοποίησαν κόσμο, οδηγούν σε νέες περιπέτειες. Κουκούλωμα σκανδάλου Novartis, διώξεις δημοσιογράφων, Τουλουπάκη. ‘Απάντησαν’ με διαγραφή μου» ανέφερε ο ευρωβουλευτής μετά τη διαγραφή του.

Η πλέον πολυσυζητημένη «έξοδος» ήταν αυτή του Γρηγόρη Δημητριάδη τον Αύγουστο του 2022, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, οπότε και αποκαλύφθηκε και η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Ως απόρροια των όσων αποκαλύφθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού- που είναι ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπήρξε εκ των στενότερων συνεργατών του- Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του.

Την πόρτα εξόδου είδε και ο τότε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, παραιτήθηκε «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X