Θέμα

Μητσοτάκης – Σκέρτσος: Χάλια θα τα πήγαιναν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στο ερώτημα για τη μείωση του ΦΠΑ

Μητσοτάκης – Σκέρτσος: Χάλια θα τα πήγαιναν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στο ερώτημα για τη μείωση του ΦΠΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μητσοτάκης – Σκέρτσος: Οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες τους για τους έμμεσους φόρους θα τους έκαναν να πάνε χάλια στις φετινές εξετάσεις – Τι λέει το βιβλίο της Γ’ Λυκείου
Στα θρανία της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να κάτσουν ξανά Κυριάκος Μητσοτάκης, Άκης Σκέρτσος και όλοι εκεί στη ΝΔ, όπου για να δικαιολογήσουν τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες τους υπέρ των ισχυρών οικονομικά ομάδων δεν διστάζουν να πάνε κόντρα στην κοινή λογική αλλά και στις αρχές της οικονομικής επιστήμης σε ό,τι αφορά την φορολογία.

Χάλια θα τα πήγαιναν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς θα έχαναν τελείως το υποερώτημα στην Οικονομία προσανατολισμού που τους καλούσε να απαντήσουν αν είναι σωστό ή λάθος ότι «οι φόροι δαπάνης, που λέγονται και έμμεσοι φόροι, επιβαρύνουν άνισα τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις».

Σίγουροι μέσα στις εμμονές τους θα απαντούσαν ότι είναι «Λάθος». Δεν μας είπε ο Άκης Σκέρτσος ότι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής ευνοεί όσους έχουν τη δυνατότητα να τρώνε περισσότερα μακαρόνια; Δεν είχε πει ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα ευνοούσε «όσους έχουν Καγιέν» και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ότι τα πιο φτωχά νοικοκυριά δεν χρησιμοποιούν πολλά καύσιμα «διότι δεν έχουν αυτοκίνητο»;

«Λάθος» θα απαντούσε βέβαια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε τέτοιες γελοίες δικαιολογίες έχει βασίσει την φορολεηλασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, μην τυχόν και πειράξει τις επιχειρήσεις ενέργειας και τα διυλιστήρια φορολογώντας τα υπερκέρδη τους. Δεν έφτασαν τυχαία οι έμμεσοι φόροι να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου. Κάπως έπρεπε να χρηματοδοτηθούν τα διάφορα Pass, που τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο διατήρησης της αισχροκέρδειας και των υψηλών τιμών.

Παραθέτουμε αυτούσιο το απόσπασμα του βιβλίου της Γ’ Λυκείου, που αναφέρεται στο θέμα: «Ένας φόρος δαπάνης όμως μπορεί εύκολα να γίνει αντίστροφα προοδευτικός. Για παράδειγμα υποθέστε ότι ένα άτομο καταναλώνει 10 λίτρα βενζίνη την ημέρα. Ο φόρος για κάθε λίτρο είναι 0,3 ευρώ. Συνεπώς, το άτομο αυτό πληρώνει ουσιαστικά 3 ευρώ την ημέρα φόρο. Αν το εισόδημά του είναι 60 ευρώ την ημέρα, ο φόρος είναι το 5% του εισοδήματος. Αν το εισόδημά του είναι 120 ευρώ την ημέρα, ο φόρος είναι το 2,5% του εισοδήματος. Βλέπουμε λοιπόν ότι η αναλογία του φόρου μειώνεται, καθώς αυξάνεται το εισόδημα. Γι’ αυτά συνήθως λέγεται ότι οι φόροι δαπάνης επιβαρύνουν άνισα τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X