Θέμα

Ώρα αποφάσεων σήμερα για τους αγρότες: Σκληραίνουν τη στάση τους μετά τον εμπαιγμό της κυβέρνησης -Πανελλαδική σύσκεψη στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας

Ώρα αποφάσεων σήμερα για τους αγρότες: Σκληραίνουν τη στάση τους μετά τον εμπαιγμό της κυβέρνησης -Πανελλαδική σύσκεψη στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ώρα αποφάσεων σήμερα για τους αγρότες: Οργισμένοι οι εκπρόσωποι από τα μπλόκα όλης της χώρας αποφασίζουν σήμερα για τις επόμενες κινήσεις τους, δηλώνοντας ανικανοποίητοι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες που συμμετέχουν σήμερα (6/2) μαζικά, στη πανελλαδική σύσκεψη (στις 12:00) στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας στη Λάρισα, με στόχο να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Στη σύσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα μπλόκα όλης της χώρας.

Με την κυβέρνηση να μοιράζει «ψίχουλα» και να κλείνει την πόρτα στην υλοποίηση των αιτημάτων τους για νέα μέτρα, με τον ισχυρισμό ότι οι πόροι που έχει στη διάθεση της δεν είναι ανεξάντλητοι, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι απαντούν στην κυβερνητική κοροϊδία εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ εξετάζουν και κάθοδο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα.

Τη Δευτέρα (5/2) πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα, συνεχίζοντας παράλληλα δυναμικά τις δράσεις τους. «Θα προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα στις πόλεις, θα δούμε για συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μαζί με πολύωρους και πιο έντονους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ώστε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση» επισήμανε μεταξύ άλλων, χθες, ο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, με τον ίδιο να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στη σημερινή σύσκεψη «θα έρθουν μπλόκα απ’ όλη τη χώρα και εκεί θα αποφασίσουμε από κοινού τις δράσεις μας, πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που δεν μας ικανοποιούν, γι’ αυτό και συνεχίζουμε με πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων». «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να δείξουμε σεβασμό, αλλά η ανάγκη μας οδηγεί να δούμε και εδώ εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας» δήλωσε μεταξύ άλλων από πλευράς του ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος.

Βάσει των πληροφοριών στη σύσκεψη της Δευτέρας του Πλατύκαμπο, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κατέληξαν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προτείνοντας ορισμένα μέτρα, στα οποία φαίνεται πως έχουν και την υποστήριξη από τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας. Ανάμεσα σε αυτά είναι μακράς διαρκείας αποκλεισμοί, πολύωρη παραμονή στην Εθνική Οδό, καθώς και συλλαλητήριο στην Αθήνα, πέρα των επιμέρους δράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα αγρότες εμποδίστηκαν από κλούβες των ΜΑΤ στο ύψος του Λακκώματος, στην προσπάθειά τους να φτάσουν με περίπου 40 τρακτέρ, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Βασικό πρόβλημα των αγροτών της Χαλκιδικής είναι η ακαρπία στην ελιά με τη ζημιά που έχουν υποστεί να ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ. «Ο πρωθυπουργός στις 20 Ιουνίου επισκέφθηκε την Χαλκιδική και είπε ότι γνωρίζει το πρόβλημα του πράσινου “χρυσού”. Περιμένουμε την προεκλογική του δήλωση να την κάνει πραγματικότητα» δήλωσε στο Κόκκινο ο Χρήστος Τσιπέλης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ορμύλιας. «Εμείς θέλαμε να παραδώσουμε τα αιτήματα μας στο γραφείο του πρωθυπουργού στο ΥΜΑΘ, κάτι που δεν μας επιτρέπει η κυβέρνηση» σημείωσε σχετικά με τον αστυνομικό φραγμό.

Στα Τρίκαλα αγρότες με τα τρακτέρ τους διέσχισαν τη Δευτέρα α κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ξεκινώντας από την περιφερειακή οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, στο Κολυμβητήριο Τρικάλων, κατευθύνθηκαν προς την αντιπεριφέρεια Τρικάλων όπου πραγματοποίησαν ομιλίες, ενώ επέδωσαν ψήφισμα στην αντιπεριφερειαρχη Χρύσα Ντιντή με τις διεκδικήσεις τους. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Στη Φλώρινα αγρότες και κτηνοτρόφοι παρέτεξαν χθες στο μεθοριακό σταθμό Νίκης, τα τρακτέρ τους σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ παργματοποίησαν συγκέντρωση στον σιδηροδρομικό σταθμό μηχανοκίνητη πορεία τόσο μέχρι το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη. Στις Σέρρες αγρότες έκλεισαν τη Δευτέρα συμβολικά για 15 λεπτά την Εγνατία Οδό, στον κόμβο του Στρυμωνικού.

Μητσοτάκης: Δεν αποκλείει συνάντηση μαζί τους

Ο πρωθυπουργός πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του διευθυντή του γραφείου Τύπου του, Δημήτρη Τσιόδρα, δεν απέκλεισε μια συνάντηση μαζί τους, λέγοντας πως περιμένει πρώτα να πάρουν αποφάσεις.

Στην ερώτηση για το αν σκοπεύει να συναντηθεί με τους αγρότες από τα μπλόκα, μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Καθίστε πρώτα να πάρουν τις αποφάσεις τους. Δεν αποκλείεται όμως μια συνάντηση μαζί τους. Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα».

Συμβολικές κινητοποιήσεις ένα 24ωρο πριν την σύσκεψη

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι αγρότες της Χαλκιδικής ξεκίνησαν με στόχο να φτάσουν στο Yπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με τα τρακτέρ τους για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στη θέση Λάκκωμα, τους έκλεισαν τον δρόμο. Επικράτησε ένταση με τους αγρότες να σπάνε τις μπάρες του δρόμου και μέσα από παραδρόμους και χωράφια να προσπαθούν να σπάσουν τα αστυνομικά μπλόκα.

Τελικά οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πολύωρο αποκλεισμό του συγκεκριμένου σημείου, πριν επιστρέψουν στο μπλόκο τους αργά το απόγευμα.

Οι αγρότες έχουν στήσει και ενισχύουν καθημερινά τα μπλόκα σε νευραλγικά σημεία εδώ και περίπου δέκα ημέρες.

Στη Θεσσαλονίκη, στον κόμβο Δερβενίου, στην Κουλούρα Ημαθίας, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, στον κόμβο της Καρδίτσας, στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, στο Ζάρκο Τρικάλων, στη Βόνιτσα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στη Σκάλα Αταλάντης, στην Αρκαδία στην είσοδο του Άστρους Κυνουρίας υπάρχουν παντού αγροτικά μπλόκα.

Το πρωί της Δευτέρας (05/02), οι Μεσσήνιοι αγρότες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Καλαμάτας. Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, έστησαν μπλόκο στον κόμβο των ΚΤΕΛ.

Εκτός από την Καλαμάτα, νέα μπλόκα στήθηκαν από το Σαββατοκύριακο στον κόμβο Στρυμωνικού στις Σέρρες, στην Ερμίτσα Αγρινίου, στο Αίγιο, στον κόμβο Πεζών στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων.

Μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έκαναν και οι παραγωγοί της Ζακύνθου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X