Θέμα

Ελληνοτουρκικά: Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Ορούτς Ρέις – Αντίδραση από το Π.Ν.

Ελληνοτουρκικά: Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Ορούτς Ρέις – Αντίδραση από το Π.Ν.
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης πριν λίγο το Ορούτς Ρέις υπεισέλθει στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει απλώσει καλώδια, αλλά δεν κάνει έρευνες.

Στην περιοχή βρίσκονται πλοία του ελληνικού Στόλου, τα οποία ανά 15 λεπτά εκπέμπουν ηχογραφημένο μήνυμα ενημερώνοντας τα τουρκικά σκάφη ότι βρίσκονται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα.

Επικοινωνία Δένδια με Μάας για την τουρκική προκλητικότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσία μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων κάνει αδύνατη την όποια απόπειρα διεξαγωγής ερευνών του Ορούτς Ρέις λόγω θορύβου που δημιουργούν στη θάλασσα. Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν οι πηγές του Πενταγώνου. 

Μητσοτάκης σε ΝΑΤΟ: Mη αποδεκτή η πολιτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία

Nέα προκλητική Navtex εξέδωσε η Τουρκία και λέει ότι το Ορούτς Ρέις κάνει έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, που ουσιαστικά απαντάει στην ελληνική αντιNavtex με την οποία ανακοίνωσε ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Και κατά δεύτερον επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τη να τερματίσει άμεσα τις «παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Σε διαρκή επαφή με την Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά και με άλλες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς, βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η γερμανική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα της ΕΕ για να αποσοβήσει την ελληνοτουρκική κρίση σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Είχε προηγηθεί σήμερα το πρωί σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διάγγελμα Ερντογάν: «Σκοτεινιάζουν το μέλλον τους οι Έλληνες»

Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ θα συνεχιστούν, ενώ εξαπέλυσε απειλές κατά της Ελλάδας.

Ανοίγοντας την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην τουρκική NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για σεισμικές έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου – στην ίδια περιοχή που απειλούσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιο. Τόνισε ότι τον Ιούλιο η Τουρκία έκανε πίσω μετά την παρέμβαση Μέρκελ, ωστόσο η Ελλάδα έσφαλε μετά την σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Πριν λίγα λεπτά ο Ερντογάν προήδρευσε του υπουργικού του συμβουλίου κι έδειξε αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω!

Πιο συγκεκριμένα, ο “σουλτάνος” σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση τόνισε πως αν και είχε συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο η Άγκυρα να μην κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, “η Ελλάδα έδειξε τις αλγεινές της προθέσεις με την συμφωνία της με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ”.

Και συνέχισε: “Έτσι η Τουρκία προχωρά τις έρευνες”, καθιστώντας σαφές πως το Oruc Reis θα συνεχίσει με τις έρευνες. Μάλιστα, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας απηύθυνε έκκληση να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι χώρες της περιοχής (!) για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ενώ βεβαίως δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει νέες απειλές.

«Σκοτεινιάζουν το μέλλον τους όσοι κλείνουν τα αυτιά τους στις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο», τόνισε συγκεκριμένα, ενώ… συνέχισε το αφήγημα πως για την ένταση στην περιοχή την ευθύνη έχει η Ελλάδα εξαιτίας της συμφωνίας της με την Αίγυπτο.

Δείτε ακόμη:

Πολεμικό κλίμα και στον Έβρο: Έντονη κινητικότητα στην τουρκική πλευρά

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X