Αναλύσεις

Συμφωνία Πρεσπών: Το δύσκολο παζλ και ο φόβος Μητσοτάκη

Συμφωνία Πρεσπών: Το δύσκολο παζλ και ο φόβος Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία η μάχη για τη συμφωνία των Πρεσπών. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε και μητέρα των μαχών, αφού μεταξύ άλλων, ενδέχεται να κρίνει και την ημερομηνία των εκλογών. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όλα τα κόμματα και πολύ περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση κοιτάζουν και προπαντός εργάζονται. Με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Στα τελευταία συμπεριλαμβάνονται οι αφίσες με απειλές, τα απειλητικά sms και τηλεφωνήματα προς τους βουλευτές. Και αναλογιστείτε τι θα είχε συμβεί σε αυτή τη χώρα αν είχε γίνει δημοψήφισμα.

Η ανθρωπογεωγραφία, όπως συνηθίζεται στην ξύλινη δημοσιογραφική γλώσσα, είναι στη συντριπτική της πλειοψηφία διαμορφωμένη. Υπάρχουν 2 με τρία ερωτηματικά και από αυτά θα κριθούν πολλά.

Οχι τόσο η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή θα είναι συνταγματικά κυρωμένη ακόμα και με απλή πλειοψηφία, δηλαδή με λιγότερους από 151 ψήφους. Ομως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να εγερθούν πολλά ζητήματα, πρωτίστως πολιτικού χαρακτήρα και ενδεχομένως να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις και διενέργεια εκλογών το Μάιο και πιο συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η αριθμητική για την κύρωση της συμφωνίας δεν είναι πολύ σύνθετη, ούτε απαιτούνται προωθημένες γνώσεις μαθηματικών για να γίνει κατανοητή. Απαιτείται, όμως, ανίχνευση της πολιτικής συμπεριφοράς ορισμένων βουλευτών.

Αυτή τη στιγμή οι σίγουρες ψήφοι υπέρ της Συμφωνίας είναι 149: οι 145 της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλλης, Ελενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Οι έτεροι δύο της ψήφου εμπιστοσύνης, οι Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις έχουν δηλώσει ότι δεν θα  ψηφίσουν τη συμφωνία. Στους τοποθετούμενους θετικά θα προστεθεί πιθανώς και η ψήφος του Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, εκλεγμένου με το ΚΙΝΑΛ. Τώρα που η Φώφη Γεννηματά είπε πως δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αυξάνονται οι πιθανότητες θετικής ψήφου.

Αναζητείται συνεπώς άλλη μία ψήφος. Αυτό σημαίνει ότι οι ψήφοι των  Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη είναι κρίσιμες για την επίτευξη του πολιτικού στόχου της κυβέρνησης που είναι οι 151 ψήφοι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κύρωση της Συμφωνίας με λιγότερες από 151 ψήφους

Ομως, να ξεκαθαρίσουμε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα η συμφωνία μπορεί να κυρωθεί ακόμη και και με πλειοψηφία των παρόντων.. Η Συμφωνία των Πρεσπών ως διακρατική συμφωνία χρειάζεται την πλειοψηφία επί των παρόντων. Εάν το Ποτάμι απέχει από την ψηφοφορία –και υποθέτοντας ότι την επιλογή αυτή θα ακολουθήσουν τουλάχιστον οι Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς, τότε ο υπολογισμός της πλειοψηφίας γίνεται στους 297 βουλευτές και άρα με 149 ή 150 ψήφους, η κυβέρνηση μπορεί να κυρώσει τη Συμφωνία.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι τυπικό και δεν αφορά το «γράμμα» του Συντάγματος. Αφορά την ουσιαστική νομιμοποίηση μιας συμφωνίας που λύνει ένα εθνικό θέμα γύρω από το οποίο υπάρχει μεγάλη φόρτιση (και πολιτική αντιπαράθεση) εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό εξηγεί και την επιδίωξη της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα να υπάρξει μια υπερψήφιση με τουλάχιστον 151 ψήφου.

Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι με έναν τρόπο η κυβέρνηση διεκδικεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ακριβώς επειδή διασπάστηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός πάνω στο ερώτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Εύλογα θα μπορούσε να πει κανείς ότι με τον τρόπο που διαμορφώθηκε η πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν π’ηρε απλώς ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση αλλά και την έγκριση για τον τρόπο που χειρίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτός ο χαρακτήρας «διπλής ψήφου» επί της ουσίας, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι νομιμοποιεί την κυβέρνηση να υπερψηφίσει τη Συμφωνία ακόμη και με λιγότερους των 150 ψήφους.

Ομως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Και δεν είναι από τη στιγμή που το εξόχως τοξικό πολιτικό κλίμα, θα χειροτερεύσει ενόψει των εκλογών.

Βεβαίως, αν η Νέα Δημοκρατία σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους, ενδέχεται (μάλλον σίγουρα) θα σφυροκοπηθεί από άλλες πολιτικές δυνάμεις που μάχονται κατά της συμφωνία των Πρεσπών, να μην την αναγνωρίσει και να δεσμευτεί προεκλογικά ότι αν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, να μην εγκρίνει τη συμφωνία και να πάει σε νέα διαπραγμάτευση. Πράγμα που καθόλου δεν επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμπερασματικά αν δεν συγκεντρωθούν τουλάχιστον 151 βουλευτές, πρόβλημα δεν θα έχει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο δεύτερος ενδεχομένως μεγαλύτερο.

Θανάσης Λυρτσογιάννη

Σιβυλλική δήλωση από τη Φώφη για τις Πρέσπες

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X