Θέμα

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την σωτηρία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση του χρέους

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την σωτηρία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση του χρέους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σε συνδυασμό με προτάσεις για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, του χρέους των πολιτών προς τράπεζες αλλά και προς το κράτος (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία).
Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, τα funds προχωρούν χωρίς εμπόδιο στους πλειστηριασμούς του 15% της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, δηλαδή των 700.000 ακινήτων που έχουν στα χέρια τους υποθηκευμένα.

Το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο λόγω της αύξησης των επιτοκίων, που οδηγεί μαθηματικά σε νέα κόκκινα δάνεια, των ανθρώπων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο χρέος τους.

Το πρώτο μέγα θέμα, είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, επί της ουσίας όσων έχουν μία και μοναδική κατοικία, ένα και μοναδικό περιουσιακό στοιχείο. Την λέμε πρώτη κατοικία (η αντιπολίτευση την λέει λαϊκή κατοικία). Είναι η συνθήκη όπου κάποιος δανειολήπτης έχει μόνο ένα σπίτι, μία κατοικία. Μιας φυσικά περιορισμένης αξίας (εως 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας π.χ., δεν μιλάμε για μία κατοικία 600 τ.μ με 5 στρέμματα οικόπεδο).

Η προστασία αυτών των οικογενειών πέρα από τους ανθρωπιστικούς λόγους γίνεται για να μην προκύψουν χιλιάδες άστεγοι, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Είναι σαν να έχεις μαζικά σεισμόπληκτους οι οποίοι δεν έχουν μια στέγη και γρήγορα δεν θα έχουν και φαγητό ή δουλειά.
Γι’ αυτό και καλείται η οργανωμένη Πολιτεία να τους προστατέψει, για να προστατευθεί η ίδια.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ
Τους τελευταίους μήνες ο ΣΥΡΙZA επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες του δικού του προγράμματος προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Το θέμα συζητήθηκε και στην προχθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Στουρνάρα (παρουσία των επιτελείων των δύο πλευρών), χωρίς φυσικά να βρεθεί κοινός τόπος. O Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη καλέσει την κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να παγώσει τους πλειστηριασμούς για τρεις μήνες (πρακτικά έως ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση) ώστε μετά να υπάρξει νέα νομοθέτηση για το όλο ζήτημα.
 Οι βασικοί άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους και έχει ήδη δεσμευθεί είναι:
ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ στην κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και τη δημιουργία πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.
ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ στη θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ολιστική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει:
• Δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, μέσω εύχρηστης ψηφιακής πλατφόρμας με δεσμευτικό πλαίσιο για τους πιστωτές.
• Δυνατότητα δικαστικής προσφυγής στις περιπτώσεις, που δεν παράγεται ικανοποιητική λύση μέσω της πλατφόρμας.
• Σχήμα 120 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με κούρεμα βασικής οφειλής. 

Η συνέχεια του ρεπορτάζ στην Κυριακάτικη Kontra, όπου θα διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X