Θέμα

Το τέλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το τέλος του Κυριάκου Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Τούτες τις ώρες ζούμε το τέλος του καθεστώτος Μητσοτάκη, το τέλος του επιτελικού κράτους που έστησε, όπως αποδεικνύεται ξετυλίγοντας το κουβάρι, ως έναν μηχανισμό ο οποίος θα υπηρετούσε τον επικεφαλής του καθεστώτος και μόνο.

Και μόνο στη σκέψη προκαλεί ανατριχίλα, ιδίως στους πολίτες που γνώρισαν τι θα πει χούντα και στους ακόμα μεγαλύτερους που έζησαν το παρακράτος της δεξιάς στις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Και τι βλέπουμε; Βλέπουμε το κτήνος την ώρα που βγάζει επιθανάτιους ρόγχους να χώνεται στον οχετό και να πετά στους αντιπάλους του το περιεχόμενό του. Αυτό σίγουρα δεν είναι δημοκρατία, ούτε καν αυταρχικός μηχανισμός. Είναι μία καρικατούρα η οποία επί τρία χρόνια κατάφερε να εξουσιάζει τη χώρα και σε αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολύ μεγαλύτερη εμείς οι πολίτες που είχαμε τα μάτια μας ερμητικά κλειστά στη βία, στην ανομία, στις απευθείας αναθέσεις, στο γιουρούσι στον κρατικό κορβανά, στην πρωτιά στους θανάτους από τον κορονοϊό, στην ακρίβεια, στην ρήτρα αναπροσαρμογής, στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, στη φτωχοποίηση των πλέον αδύναμων πολιτών. Και πολλά, πολλά άλλα.

Τώρα, όπως προαναφέραμε ζούμε το τέλος του επιτελικού κράτους και του καθεστώτος Μητσοτάκη. Πολύ σύντομα θα ζήσουμε και το πολιτικό τέλος του Κυριάκου Μητσοτάκη το οποίο δεν θα καταφέρει να αποτρέψει ότι κι΄αν επιχειρήσει να κάνει. Κι΄ εδώ που τα λέμε δεν μπορεί να κάνει τίποτα σπουδαίο, γιατί δεν είναι από τη στόφα των πολιτικών που είναι γεννημένοι και σφυραλητημένοι για σπουδαία πράγματα. Ενας μέτριος μάνατζερ είναι, αν και αυτό είναι υπό συζήτηση…

Συνεπώς όποια προσπάθεια κι΄αν κάνει, ότι κι΄αν μηχανευτεί, το μόνο που θα καταφέρει είναι να παραμείνει κάποιο καιρό στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Γιατί; Γιατί τώρα πια είναι μόνος και στήριγμα έχει μονάχα τους πραιτωριανούς του. Ούτε καν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολύ αδύναμος πρωθυπουργός.  Δεν φοβίζει όσους τον φοβόντουσαν, δεν συναρπάζει όσους τον θαύμαζαν, δεν καθηλώνει όσους τον πίστευαν. Ο βασιλιάς είναι εντελώς γυμνός. Στερείται ακόμα και “φύλλου συκής”. Και είναι θέμα χρόνου να τελειώσει όχι μόνο την κυβερνητική του θητεία, αλλά και την πολιτική του καριέρα.

Τώρα δεν τον θέλουν ούτε τα συστήματα που τον στήριζαν αναφανδόν, γιατί πλέον δεν μπορεί να μοιράσει (ευτυχώς) τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως επιθυμούσαν οι προστάτες του. Τώρα πια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άχρηστος και στους προστάτες του, γιατί δεν εξυπηρετεί τα σχέδιά τους. Κι΄ αυτοί έχουν το συνήθειο ότι δεν το χρειάζονται να το πετούν ως απόβαρο μην τυχόν και καταφέρουν να σώσουν το αερόστατο που δεν λέει να σηκωθεί, αλλά πέφτει με ταχύτητα.

Το τέλος της πολιτικής καριέρας είναι πολύ κοντά, επίσης γιατί κανένας δεν θα θελήσει να συντονίσει το βήμα του με έναν αρχηγό οποίος είναι αδύναμος. Και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα νοιώσει τι θα πει πολιτική μοναξιά. Αφήστε που παραμονεύουν και Ειδικά Δικαστήρια, όπως υπαινίχθηκε ανοιχτά ο Νίκος Καραχάλιος γιατί προκάλεσε βλάβη στη δημοκρατία και το δημοκρατικό πολίτευμα.

Εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι πολιτικές δυνάμεις που θα προωθήσουν την κάθαρση, την ανοικοδόμηση του κράτους δικαίου, την ανάταξη του κοινωνικού κράτους και την ενεργό συμπαράσταση και στήριξη στους πλέον αδύναμους πολίτες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X