Επιλογές

Βρήκαν θησαυρό 600 δισ. στη θάλασσα της Κρήτης

Βρήκαν θησαυρό 600 δισ. στη θάλασσα της Κρήτης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε γελούσαν. Τώρα όλοι αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη σοβαρότητα το ζήτημα. Στο τεράστιο θησαυρό 600 δισ. από φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που υπάρχουν στην Ελλάδα γενικότερα και στη θάλασσα νοτίως και δυτικά της Κρήτης ειδικότερα, αναφερόμαστε.

Οταν πριν από οκτώ χρόνια ο Αντώνης Φώσκολος ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, έκανε λόγο για τεράστιους θησαυρούς που κρύβονται κάτω από τη θάλασσα της Κρήτης, σχεδόν κανείς δεν τον πήρε σοβαρά.

Οταν βρέθηκε το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, το θέμα άρχισε να αποκτά την αρμόζουσα σοβαρότητα. Και τώρα που ο κ. Γιάννης Μπασιάς ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), μίλησε με κάθε επιστημονική σοβαρότητα κατά τη διάρκεια του Med Petroleum Summit που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την «IN-VR Oil & Gas», το περασμένο Σαββατοκύριακο για όφελος του ελληνικού Δημοσίου που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 600 δισ. ευρώ σε βάθος 25 χρόνων, η υπόθεση σοβάρεψε για τα καλά.

Τόσο καλά που δημοσιεύματα του Τύπου έκαναν λόγο για αντιμετώπιση και έξοδο από την κρίση της οικονομίας και της Ελλάδας.

Ο κ. Γιάννης Μπασιάς ανακοίνωσε πως το κέρδος για την Ελλάδα θα ήταν ως 600 δισ. ευρώ. Αν, όμως στην Κρήτη προσθέσουμε και τα υπόλοιπα κοιτάσματα που υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, τότε το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει στο (κρατηθείτε παρακαλώ) στο ένα τρισ..

Την τελευταία εκτίμηση δεν την κάνει κανένας αιθεροβάμων, αλλά ένας πολύ σοβαρός και έγκυρος οργανισμός. Πρόκειται για την Ακαδημία Αθηνών και πιο συγκεκριμένα για την ομάδα εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία συνέταξε έκθεση που υπογράφεται από τον δρα Ηλία Κονοφάγο.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι από τον ανεξερεύνητο πετρελαϊκό πλούτο που πιθανότατα διαθέτει η χώρα μας, μπορεί να καλύψει τις εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες της για περίπου 139 χρόνια.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι η η μέση πιθανότητα για τα ελληνικά κοιτάσματα είναι περίπου 50% και το ποσοστό αυτό το παραλληλίζει με το 20% ως 25% που είναι αρκετό για να ωθήσει εταιρείες κολοσσούς, όπως η Exxon Mobil και η Total, να προχωρήσουν σε έρευνες.

Επανερχόμενοι στη εξαγγελία του κ. Γιάννη Μπασιά για ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη από 3 ως 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, που μπορούν να αποφέρουν στην Ελλάδα έσοδα ως 600 δισ. ευρώ, θα αναφέρουμε ότι οι εξελίξεις είναι σημαντικές και σοβαρές.

Είναι επίσης, σημαντικό ότι οι ανακοινώσεις έγιναν σε κοινό που δραστηριοποιείται στο χώρο και ήταν εκπρόσωποι ξένων ανεξάρτητων εταιριών διαχείρισης υδρογονανθράκων και πετρελαϊκών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα κι εκμετάλλευση.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων, ο κ. Μπασιάς τις απέδωσε:

  • Στις ομοιότητες των γεωλογικών δομών της δυτικής Ελλάδας με εκείνες του Ζορ.

  • Στις αντίστοιχες ομοιότητες της Κρήτης με εκείνες των κοιτασμάτων «Ονησίφορος» και «Καλυψώ» που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

  • Στις ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου από τέσσερις τύπους γεωλογικών δομών:

  1. Καλυψώ, Ονησίφορος,, Ζορ: 37 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου

  2. Αφροδίτη, Τανίν και Καρίς: 6 τρισ. κ.π.

  3. Λεβιάθαν και Ταμάρ: 33 τρισ. κ.π.

Μαρί, Νόα και Γάζα: 2,5 τρισ. κ.π.

Τις επόμενες μέρες από την ομιλία του κ. Γιάννη Μπασιά, τοποθετήθηκε για το θέμα και ο κ. Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος αποκάλυψε ακόμα περισσότερα στοιχεία.

Είπε ότι υπάρχουν 16 πεδία κοιτασμάτων φυσικού αερίου Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οσον αφορά στις γεωτρήσεις ανέφερε την εκτίμησή του ότι οι γεωτρήσεις στην περιοχή μπορεί να ξεκινήσουν το 2020.

Μιλώντας στον 98,4 ο κ. Αντώνης Φώσκολος είπε τα εξής:

«Το 2020 μπορεί να έχουμε γεώτρηση κάτω από την Κρήτη από τους Αμερικανούς και τους Γάλλους και το 2022 να έχουμε πρώτη παραγωγή. Δηλαδή, να αρχίσουμε να παράγουμε προς την Ευρώπη πολύ πιο γρήγορα από ότι θα βγει από την Κύπρο.

Υπάρχουν 16 πεδία και ξέρουμε πού είναι. Η Total, τα ΕΛΠΕ και η ExxonMobil θα διαθέσουν 12 δισ. για να ανακαλύψουν τα κοιτάσματα, τις τοποθεσίες. Αυτά είναι πολλά χρήματα, κάθε γεώτρηση στοιχίζει 100 εκατ. αυτοί πάνε για περισσότερες από 50 γεωτρήσεις.

Για να έρθουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή θα πρέπει αυτές οι εταιρείες να δαπανήσουν περίπου 60 δισ., αυτά τα χρήματα μόνο μεγάλες εταιρείες μπορούν να τα διαθέσουν. Αυτά τα 60 δισ. είναι που θα σώσουν την Ελλάδα. Με αυτό πλέον δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης».

Στη συνέχεια τόνισε ότι « όλα αυτά καθιστούν την Κρήτη τον σπουδαιότερο ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και θα οδηγήσουν και σε κατασκευή δεύτερου αγωγού, από Κρήτη προς Ευρώπη, μετατρέποντας το νησί σε καταλύτη εξελίξεων όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την παγκόσμια οικονομία εν γένει.»

Και για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα σας αναφέρουμε μερικά απ΄όσα γράψαμε την περασμένη Κυριακή για τη μελέτη του κ. Αντώνη Φώσκολου.

Μία πρώτη εκτίμηση μπορεί να γίνει με βάσει τον αριθμό και τα μεγέθη των στόχων σε αντιστοιχία με το τι έχει βρεθεί στο Ζορ της Αιγύπτου που είναι επίσης κοραλλιογενής ύφαλος όπως είναι και οι στόχοι κάτω από την Κρήτη.

Το Ζόρ έχει έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθος περίπου 700 μέτρων με απόθεμα 0.8 τρις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τρεις στόχοι κάτω από την Κρήτη, ένας νοτιοδυτικά της Ελαφονήσου έχει έκταση 650 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένας δεύτερος στόχος γύρω από τη Γαύδο έχει έκταση 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ένας τρίτος 190 χιλιόμετρα νότια των Καλών Λιμένων του νομού Ηρακλείου 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αν τα βάθη των κοραλλιογενών υφάλων, είναι τόσα όσο το βάθος του Ζόρ, γεγονός που μπορεί να προσδιοριστεί από τα γεωφυσικά στοιχεία της εταιρείας PGS που έκανε τις μελέτες, τότε η ποσότητες του φυσικού αερίου που αναμένονται μόνο στα 3 από τα 16 υποθαλάσσια κοιτάσματα ανέρχονται σε 16.8 τρις κυβικά μέτρα.

Αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα νότια της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυρίου Φώσκολου, ενώ η μεγίστη ανέρχεται 27,2 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτές οι ποσότητες φυσικού αερίου μεταφραζόμενες σε ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου αντιστιστοιχούν η μεν ελάχιστη σε 108 δις. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου η δε μεγίστη σε 175 δις. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης θα αναφέρουμε ότι τα πραγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας είναι λιγότερα από τα 100 δις βαρέλια.

Για την αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ακούγονται τεράστια τα νούμερα του Αντώνη Φώσκολου. Ομως, πλέον τίποτα δεν αποκλείεται και αξίζει να τα παραθέσουμε από τη στιγμή που τα λέει ο άνθρωπος, που πρώτος μίλησε πριν από πολλά χρόνια για τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στην Κρήτη. Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις του η αξία κυμαίνεται με βάση την εκτίμηση των 16,8 τρις κυβικών μέτρων σε 4,746 τρις δολάρια και με βάση τα 27,2 τρις κυβικά φυσικού αερίου σε 7,689 τρις δολάρια.

Το 20% της αξίας των κοιτασμάτων το παίρνει το δημόσιο και το 5% η Περιφέρεια Κρήτης. Επίσης, θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Μπασιάςστη διάρκεια συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους αναφερόμενος στους μεγάλους διαγωνισμούς για τις παραχωρήσεις «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά» της Κρήτης καθώς και του «Ιονίου» έκανε γνωστό ότι οι προσφορές των Total – ExxonMobil –ΕΛΠΕ για τα δύο πρώτα οικόπεδα) και των Repsol – ΕΛ.ΠΕ (για το τρίτο) βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την ΕΔΕΥ και πρόκειται να τελειώσει έως τις 31 Μαίου. Τότε θα γίνει και η τελική εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα σχέδια συμβάσεων μίσθωσης με τους προτιμητέους επενδυτές.

Ο κ. Σταθάκης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ανήγγειλε την υπογραφή των συμβάσεων αυτών εντός του 2018.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X