Αναλύσεις

Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ που έβαλε πλώρη για Καλαμάτα

Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ που έβαλε πλώρη για Καλαμάτα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 που είχε κατασχεθεί τον περασμένο μήνα από τους Βρετανούς (British Royal Marines) όταν έφτασε στο Γιβραλτάρ, και προσέφυγε στην δικαιοσύνη, με το Ανώτατο Δικαστήριο της περιοχής να του επιτρέπει να αποπλεύσει παρά την προειδοποίηση των Αμερικανών να παραταθεί η κράτησή του (το δικαστήριο δεν έλαβε γραπτώς το αμερικανικό αίτημα), γιατί θα πάει το φορτίο στη Συρία.

Κόντρα Γερμανίας-ΗΠΑ για το Ιράν

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της τρομοκρατίας …

Αποτέλεσμα εικόνας για Grace 1

Θριαμβολογεί το Ιράν

Η ισλαμική δημοκρατία θριαμβολογούσε κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας μετά την απόφαση.

Για «διπλωματία της δολιοφθοράς» κατηγορεί το Ιράν τις ΗΠΑ

Ενώ η κρατική τηλεόραση του Ιράν, μετέδιδε εικόνες του πλοίου που φέρει πλέον την εθνική σημαία(πριν ήταν υπό παναμέζικη), και χαρακτήριζε μεγάλη «νίκη» την απόφαση αυτή, επισημαίνοντας ότι θα ζητήσει αποζημίωση για να «δώσει ένα μάθημα» με «βαριές συνέπειες» σε όσους ενδέχεται να επιχειρήσουν να κατασχέσουν ένα άλλο ιρανικό πλοίο.

Οι Ιρανοί πιστεύου ότι το δεξαμενόπλοιο απελευθερώθηκε κυρίως επειδή οι Φρουροί της Επανάστασης (θεματοφύλακες του καθεστώτος) κατέλαβαν ένα πετρελαιοφόρο με σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Stena Impero , και το πλήρωμά του 23 ατόμων, σε αντίποινα.

Εν τω μεταξύ το Ιράν, συνεχίζει να κρατάει το Stena Impero.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή εκπροσωπεύονται από την Ελβετία.

Αποτέλεσμα εικόνας για Grace 1

Οι διπλωμάτες προειδοποιούν

Διπλωμάτες προειδοποιούν όμως για ακόμη μια φορά για τους κινδύνους ενός «εσφαλμένου υπολογισμού» που μπορεί να προκαλέσει ένταση στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ «εκμηδενίζουν» τις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν

Από τη μεριά του το Ιράν ενισχύει τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, κάνοντας ανοίγματα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ φροντίζει να θυμίσει ότι λόγω της γεωγραφική του θέση ελέγχει τα Στενά του Ορμούζ, από όπου περνάει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και το 20% της παραγωγής πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ από την άλλη προειδοποιούν, ότι όποιος βοηθήσει το πλοίο και συναλλαχθει με το Ιράν, οι κυρώσεις επεκτείνονται και σε αυτούς από την διοικητής μονομερώς πλευρά. Κοινός, θα τα βάλει με τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ,ότι την Τρίτη τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης εξήγησαν το μήνυμα πίσω από το νέο όνομα του Grace 1, λέγοντας ότι το «Adrian Darya 1»,πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό που έμεινε στην ιστορία για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα αμυντικά τοίχοι στην ρωμαϊκής επαρχία της Βρεττανίας, το οποίο διέσχιζε το νησί και ήταν το βόρειο όριο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για να κρατήσει έξω τους Βρετανούς.

Ενώ έγινε αναφορά και στο ότι ο Αδριανός έμεινε αρκετό καιρό στην Συρία για να προστατεύσει τις ρωμαϊκές κατακτήσεις του.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars, ο λόγος είναι σαφής: «Ο Adrian Darya-1 ήταν ένα τείχος μεταφορικά που προστατεύει τα συμφέροντα του Ιράν ενάντια στη Βρετανία και ήταν ένα από τα καλύτερα ονόματα που έπρεπε να δοθεί σε αυτό το γιγάντιο πετρελαιοφόρο μετά τη νίκη του στη Δύση».

Διπλωματικός πυρετός μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα πρακτορεία AP και Reuters το δεξαμενόπλοιο κατευθύνθηκε προς την Ελλάδα από το βράδυ της Κυριακής και συγκεκριμένα κατευθύνετε προς την Καλαμάτα, όπου αναμένεται να φτάσει αργά το βράδυ της επόμενης Κυριακής, 25 Αυγούστου.

Η Ουάσιγκτον έστειλε ξεκάθαρη προειδοποίηση στην Ελλάδα σε περίπτωση που το πλοίο αγκυροβολήσει στην χώρα μας, αναφέροντας ότι η βοήθεια στο Grace 1 θα θεωρηθεί υποστήριξη στους τρομοκράτες και κατά των Αμερικάνων, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει κυρώσεις σε ότι αφορά τις σχέσεις μας .

Αποτέλεσμα εικόνας για Grace 1

Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Αυτός είναι ο σύζυγος της Έλενας Ράπτη

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X