Αναλύσεις

Ο Πτωχευτικός Μητσοτάκη συγκριτικά με τον Κεμαλικό πτωχευτικό Varlik Vergisi

Ο Πτωχευτικός Μητσοτάκη συγκριτικά  με τον Κεμαλικό πτωχευτικό Varlik Vergisi
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Κόκκινα δάνεια ύψους 31 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν μεταβιβάσει σε funds οι Ελληνικές Τράπεζες. Στο ποσό που είναι το ύψος των κόκκινων δανείων που έχουν μεταβιβαστεί ήδη σε ξένα funds, περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο καταναλωτικά δάνεια, ενώ ακολουθούν τα επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλει με τον νέο πτωχευτικό κώδικα να καθαρίσει την μικρομεσαία τάξη έτσι ώστε να καλύψουν το κενό που θα υπάρξει, γιατί οι ανάγκες παραμένουν, με τους μεγάλους παίκτες, την τρόικα εσωτερικού και τις πολυεθνικές. Ετσι θα κλείσουν και οι τελευταίες μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφοι του πρωτογενή τομέα που είχαν γλιτώσει την πρώτη τρόικα και το μερίδιο της αγοράς θα στραφεί είτε στις αλυσίδες είτε στην μαύρη αγορά για τους πιο αδύναμους, όπως βλέπουμε στις παραγκουπόλεις της Νότιας Αμερικής ή της υποσαχάριας Αφρικής.

Δεν είναι θέμα πολιτικής αντίληψης, μόνον, γιατί και ΝΔ του Κωνσταντίνου αλλά και του Κώστα Καραμανλή ήταν φιλελεύθερο κόμμα αλλά ασκούσε λαϊκή πολιτική. Αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι πολιτικό κόμμα, αλλά εταιρία με σκοπό το κέρδος. Το κέρδος ποίων; Μα αυτών που στελεχώνουν το Επιτελικό Κράτος από το ΣΕΒ, τους εφοπλιστές και όλη την ελίτ που οι ψηφοφόροι έστειλαν στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί πίστεψαν τον παραμύθι τους.

Ετσι εν μέσω αποκαλύψεων ότι χαρίζουν χρέη σε εφοπλιστές κουρεμένα κατά 90%, δηλαδή σε αντίστοιχο δάνειο μικρομεσαίου για 100.000 ευρώ, πληρώνουν (αν πληρώσουν) 10.000 ευρώ και ξεμπερδεύουν, η κυβέρνηση εν μέσω ύφεσης βιάζεται να περάσει πτωχευτικό κώδικα να κλέψει το τελευταίο ταμπούρι, το ιδιόκτητο σπιτάκι του Ελληνα. Δεν είναι τυχαίο. Θέλουν να προλάβουν κι όσους ήταν συνεπείς και λόγω της ύφεσης που έρχεται θα “κοκκινίσουν” κι αυτοί αλλά με τον νόμο αυτό θα τους πετάνε την ευθύνη “ότι ενώ γνώριζαν τι θα πάθουν σταμάτησαν να εξυπηρετούν το δάνειο τους”. Για παράδειγμα κάποιος που πλήρωνε γιατί είχε μισθό 1.500 ευρώ σήμερα ή αύριο θα είναι άνεργος ή θα παίρνει τα 534 ή μαύρα ενώ ίσως πάμε και σε 2ο lockdown

Και δεν τελειώνει εδώ. Ακόμη κι όσοι έχουν ιδιόκτητο σπιτάκι έχουν μπει στα fund της Αγίας Οικογένειας (αλήθεια ποιοι είναι άραγε οι μέτοχοι των κορακιών;). Οι εγκέφαλοι της κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν βάλει στην κομπίνα και το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον. Οσοι έχουν δηλαδή ακίνητο, χωρίς χρέη, αλλά δεν έχουν χρήματα να το αναβαθμίσουν, με γερμανικά υλικά βεβαίως, θα εκμηδενίζεται η αξία του ακινήτου. Όσο πιο παλαιό το σπίτι πχ της γιαγιάς και του παππού τόσο πιο πολλά χρήματα χρειάζονται για ενεργειακή αναβάθμιση. Χωρίς όμως ενεργειακή αναβάθμιση, αν χάσεις τις 120 δόσεις ή αφήσεις απλήρωτο τον ΕΝΦΙΑ. Θα σου παίρνουν το σπίτι με 1 ευρώ.

Επίσης μην περιμένετε οικονομική βοήθεια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρώπης. Το 80% θα πάει για να κλείσει η Ελλάδα τα λιγντικά εργοστάσια (φθηνό ρεύμα) για να αγοράσει Γερμανικές Ανεμογεννήτηριες και ηλιακά πάνε (ακριβό ρεύμα) ηλεκτρικά Γερμανικά αυτοκίνητα και Γερμανικούς φορτιστές των αυτοκινήτων.

Το είχα εξιστορήσει και στην Kontra New πριν έναν χρόνο περίπου, πριν τον κορονοΐο και δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό , σε ακόμη χειρότερη πραγματικότητα λόγω της πανδημίας, επιβεβαιωνόμαστε όσοι λέμε ότι η αυτή η κυβέρνηση δεν ήρθε για να κυβερνήσει, αλλά για να πλουτίσει. Αυτός ο συνδυασμός από την μια η κυβέρνηση να προκαλεί οικονομική ανέχεια στους πολίτες κι από την άλλη να βάζει τελεσίγραφα δήμευσης της περιουσίας, μου φέρνει στο νου, και λόγω καταγωγής, τον Νόμο, γιατί νόμιμα γίνονται όλα, με τον οποίο το Τουρκικό Κράτος δήμευσε τις περιουσίες των Κωνσταντινουπολιτών το 1942 ! Τον τρομακτικό Varlik Vergisi !

Η αφορμή τότε ήταν η οικονομική κρίση της Τουρκίας κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (τον οποίο δεν συμμετείχε). Με πρόσχημα λοιπόν τα άσχημα οικονομικά και , εξ αιτίας του πολέμου (όπως σήμερα επικαλούνται την Κρίση των Τραπεζών) τον οποίο δεν συμμετείχε, στις 11 Νοεμβρίου 1942 ψηφίστηκε ο νόμος για τον «Κεφαλικό Φόρο Περιουσίας». Οι Έλληνες της Πόλης από τον πρωθυπουργό, τον σφαγέα Σιουκρού Σαράτσογλου και τον προέδρο Ινονού χωρίσθηκαν σε κατηγορίες, «M» ήταν οι μουσουλμάνοι, «G» μη μουσουλμάνοι, «D» ντονμέδες (εβραίοι) και «E» ξένης υπηκοότητας. Οι Έλληνες της Πόλης θα πλήρωναν το 20% των εσόδων που προϋπολόγιζαν από τον φόρο, αν κι αποτελούσαν μόλις το 0,0055% του πληθυσμού της χώρας!

Ομοίως η κυβέρνηση Μητσοτάκη χάρισε θαλασσοδάνεια στους 6 πλουσιότερους εφοπλιστές κουρεύοντας τους το 90% των δανείων τους, ενώ τους Ελληνες πολίτες τους πετάει στον δρόμο.

Τον κάθε Έλληνα, λοιπόν, τον καλούσε ο Τούρκος έφορος του ανακοίνωνε τον υπέρογκο φόρο, τον οποίο έπρεπε να πληρώσει εντός 15 ημερών, με παράταση έντοκη, για άλλες 15 ημέρες, και σε περίπτωση μη πληρωμής δήμευαν την περιουσία του. Αν η δημευμένη περιουσία του πάλι δεν κάλυπτε τον φόρο, τότε τους οδηγούσαν στα καταναγκαστικά έργα στο Άσκαλε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ακόμη πιο εκδικητικός από τους Κεμαλιστές σε αυτό το σημείο. Η Τράπεζα θα καταθέτει αίτηση πτώχευσης κατά ενός δύσμοιρου Ελληνα πολίτης και μαζί μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του με τον πολίτη να μην καλείται καν στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων. Δηλαδή οι Κεμαλιστές δολοφόνοι σου έδιναν και μια ευκαιρία – τροπός του λέγειν – να ξεπληρώσεις. Η αίτηση προφανώς θα γίνεται δεκτή, με αποτέλεσμα την αυτοδίκαιη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Μην πέσετε από τα σύννεφα αν στο μέλλον δούμε πολιτικούς ή πολιτικές οικογένειες μέσα στα fund που θα παίρνουν τα σπίτια σας.

Οταν η στέγη δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα η πολιτική ανυπακοή είναι καθήκον.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X