Διεθνή

Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητάει νέες “χάρες” από τις ΗΠΑ για την Ιντλίμπ

Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητάει νέες “χάρες” από τις ΗΠΑ για την Ιντλίμπ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να πραγματοποιούν περιπολίες στον εναέριο χώρο πάνω από τα σύνορά της με την επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία για να δείξουν την στήριξή τους στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Άγκυρας εναντίον των πιστών στον Άσαντ δυνάμεων.

Αυτό ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος στον ιστότοπο Middle East Eye.

Το αίτημα υποβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες, κατά τη συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Συρία James Jeffrey στην Άγκυρα, κατά την οποία οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από την Ουάσιγκτον την αποστολή δύο συστοιχιών Patriot, για να θωρακίσουν τα σύνορα της Τουρκίας από πιθανές αεροπορικές επιθέσεις, ανέφερε στο ΜΕΕ ο ίδιος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Έκτοτε ο Τούρκος Πρόεδρος είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε κάποια ένδειξη πως θα παρέχει την υποστήριξη που ζητά η Τουρκία στα νότια σύνορά της.

«Ο Τραμπ υποσχέθηκε πως θα επιβάλλει κυρώσεις σε αξιωματούχους του καθεστώτος στη Συρία ή σε οποιονδήποτε εμπλέκεται στις επιθέσεις εναντίον αμάχων. Και πως θα κάνει πιό αυστηρές δηλώσεις», είπε ο ίδιος Τούρκος αξιωματούχος. «Αλλά δεν δεσμεύτηκε για οτιδήποτε αφορά στρατιωτικές επιχειρήσεις ακόμη», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι στην Άγκυρα λένε πως είναι απίθανο να παράσχουν οι ΗΠΑ συστοιχίες Patriot χωρίς όρους, ανάμεσα στους οποίους θα είναι και το θέμα των S-400 που αγόρασε η Τουρκία από την Ρωσία.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανέφερε πως η Τουρκία θα εκτιμούσε πιθανή βοήθεια από τις ΗΠΑ που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάπτυξη συστοιχίας Patriot. Πρόσθεσε όμως πως η Άγκυρα θα ενεργοποιήσει τους S-400. «Θα είναι λειτουργικοί αυτή την Άνοιξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό» είπε σε συνέντευξή του στο CNNTurk.

Πηγή: middleeasteye.net

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X