Θέμα

Κορονοϊός: 1.480 ασθενείς στα νοσοκομεία -«Θερίζουν» και οι ιώσεις – Αύξηση 40% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Κορονοϊός: 1.480 ασθενείς στα νοσοκομεία -«Θερίζουν» και οι ιώσεις – Αύξηση 40% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κορονοϊός: Καμπανάκι για τις λοιμώξεις – Φόβοι για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μετά τα γιορτινά τραπέζια

Βαριές ή ελαφρύτερες λοιμώξεις του αναπνευστικού, με πυρετό, πονόλαιμο, συνάχι και βήχα ταλαιπωρούν αυτή την εποχή τους περισσότερους Έλληνες. Κι αυτό φαίνεται από την τεράστια αύξηση της τάξης του 85-90%, που εντοπίστηκε στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής κατά την τελευταία εβδομάδα του 2023.
Οι επιστήμονες εντόπισαν τεράστιες ποσότητες ιικού φορτίου Covid-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Open σημείωσε πως είναι σημαντική η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, αλλά και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. «Αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, κατά 35-40%. Το μόνο καλό είναι πως αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν και κάνουν το εμβόλιο. Είναι νωρίς ακόμα τώρα ξεκινάει ο χειμώνας, άρα τώρα πρέπει να εμβολιαστούμε», είπε.

«Θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ζούμε με κορωνοϊό γιατί θα μείνει κοντά μας για πολύ καιρό ακόμη. Το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την λήξη της πανδημίας δε σημαίνει πως κήρυξε την εξαφάνιση του κορωνοϊού. Έγινε ενδημικός. Κάποιες φορές θα κάνει εξάρσεις, όπως τώρα και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. Χρειάζεται μια συμπεριφορική προσαρμογή του πολίτη στην εποχή», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Αυτό σημαίνει αρχικά πρόληψη, κάτι που δεν κάνουμε. Το ολοκαίνουριο εμβόλιο που βγαίνει κάθε χρόνο, καλύπτει τα στελέχη του κορωνοϊού. Υπάρχουν 2 εκατομμύρια που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα τουλάχιστον έπρεπε να το είχαν κάνει. Μέχρι τώρα, το έχουν κάνει περίπου 125.000, το 5% και το ακόμα πιο παράξενο είναι πως κάθε μήνα χάνουμε περίπου 200 Έλληνες από κορωνοϊό και από την αρχή του Σεπτέμβρη έχουμε χάσει γύρω στους 700 συνανθρώπους μας και 5 από γρίπη. Πολύς περισσότερος έκανε το εμβόλιο της γρίπης, και σωστά το έκανε, και πολύ λιγότεροι του κορονοϊού, ενώ ο κίνδυνος είναι δυσανάλογος. Πρέπει να αλλάξουμε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουμε την επιστήμη».

Το εκρηκτικό» κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης προβληματίζει τους ειδικούς

H αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και η γρίπη που σαρώνει επανέφερε τις μάσκες. Τα νοσοκομεία συνεχώς γεμίζουν αν αναλογιστεί κανείς και τα πολλά περιστατικά άλλων εποχικών λοιμώξεων. Η αυξημένη κυκλοφορία του κορονοϊού αλλά και άλλων ιών του αναπνευστικού οδήγησε στην επαναφορά της ισχυρής σύστασης για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μονάδες υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κλειστές δομές, ενώ απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 60 και των ευπαθών ομάδων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορονοιού και της γρίπης.

Δυστυχώς κάποιοι από όσους αρρώστησαν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι ηλικιωμένοι. Και ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν καν εμβολιαστεί.

Ετσι, από τις 20 Δεκεμβρίου και μέχρι την Πρωτοχρονιά, περίπου 4.500 ασθενείς με βαριά συμπτώματα Covid-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ οι περίπου 65 από αυτούς χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία παραμένουν νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες περίπου 1.480 ασθενείς πανελλαδικά και περίπου 90 από αυτούς βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Χαρακτηριστικό της μεγάλης διασποράς κυρίως των λοιμώξεων από Covid-19 είναι πως πλέον οι εβδομαδιαίες εισαγωγές ξεπερνούν τις 1.700, αφού οι νέες ημερήσιες εισαγωγές ασθενών κυμαίνονται μεταξύ 220 και 270. Το ΕΣΥ, ωστόσο, προς το παρόν δεν πιέζεται, καθώς δίνονται κάθε μέρα από 200 έως και 250 εξιτήρια.

Το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, λαμβάνει μέτρα. Με απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας και Υγείας προχώρησε στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης 50 κλινών νοσηλείας, κλινών αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) και εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) για την κάλυψη αναγκών δημόσιας Υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού και για χρονικό διάστημα από 1ης.1.2024 και έως και 31.03.2024.

Στο ΝΙΜΤΣ θα μεταφέρονται ασθενείς που δεν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, ώστε να απελευθερώνονται κλίνες Covid-19 στο ΕΣΥ.

Σημειώνεται πως οι ασθενείς που θα νοσηλεύονται στο ΝΙΜΤΣ δεν θα επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχή επί των νοσηλίων.

Στις εφημερίες των νοσοκομείων, πάντως, τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιατρικών, παρουσιάζεται αύξηση στις εισαγωγές έως και 25% σε σύγκριση με τις εφημερίες προηγούμενων μηνών.

Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

«Εμείς στο “Αττικόν” εφημερεύαμε μαζί με τον “Ευαγγελισμό” τη Δευτέρα (σ.σ.: 1η.1.24). Στη δική μας κλινική εισήχθησαν 24 άτομα σε μία εφημερία με διάφορες αναπνευστικές λοιμώξεις, όχι μόνο Covid-19. Γιατί ανεβαίνει και η γρίπη. Τα περισσότερα βαριά περιστατικά που κάναμε εισαγωγή τη Δευτέρα σας πληροφορώ ήταν γρίπη», τονίζει.

Είναι προφανές πως οι αριθμοί αυτοί θα εκτιναχθούν περαιτέρω τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο οι επιστήμονες αναμένουν να σημειωθεί το πικ της έξαρσης του κορονοϊού. Τότε θα φανούν, όπως λένε, πιο ξεκάθαρα οι επιπτώσεις των γιορτών και του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν.

Ρεκόρ στα αντι-ιικά

Η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σημειώνει καθημερινά ρεκόρ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο εντός του τριημέρου της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή από το Σάββατο 30.12.23 έως και τη Δευτέρα 1η.1.24, δόθηκαν 3.500 εγκρίσεις αντι-ιικών φαρμάκων (PAXLOVID) πανελλαδικά, για την αποτροπή νοσηλειών, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου εξαιτίας της νόσου Covid-19.

Σε σύγκριση με τριήμερο του περασμένου Νοεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο είχαν χορηγηθεί περίπου 1.200 αντι-ιικά φάρμακα, οι γιατροί μιλούν για σχεδόν τριπλασιασμό.

Σε δύο εβδομάδες ο «λογαριασμός» από τα ρεβεγιόν

Αύξηση κατά 20% αναμένεται τις επόμενες μέρες στη διασπορά του κορονοϊού και τη διάγνωση νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Τόνισε πως η αύξηση θα συμβεί εξαιτίας του συγχρωτισμού των εορτών και της διασποράς της νέας παραλλαγής του κορονοϊού JN.1.

«Εχουμε μια υποπαραλλαγή, την JN.1, που είναι πιο μεταδοτική, η οποία όμως δεν έχει επικρατήσει ακόμα πλήρως. Θα έλεγα λοιπόν μια αύξηση της τάξης του 20%, κάτι το οποίο λογικά πρέπει να είναι πλήρως διαχειρίσιμο», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Το ίδιο έδειξε, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη, και η ανάλυση των λυμάτων για τον SARS-CoV-2, τη γρίπη και τον RSV.

«Προφανώς το ιικό φορτίο του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό», ανέφερε συγκεκριμένα ο καθηγητής.

Το παραπάνω σενάριο επιβεβαιώνει ο επικ. καθηγητής Στ. Λουκίδης:

«Περιμένουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες σίγουρα. Θα δούμε πολύ περισσότερα περιστατικά. Και θα δώσουμε και πολλά περισσότερα αντι-ιικά», τονίζει ο ίδιος.

Ουρές στα φαρμακεία

Ουρές κάνουν οι πολίτες στα φαρμακεία για να αγοράσουν self tests, αντιπυρετικά, σιρόπια, αντιβηχικά και παυσίπονα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Covid-19, της γρίπης και του RSV.

Απαντώντας σε φήμες για κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων σε φάρμακα και self tests, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, είναι καθησυχαστικός.

«Δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων και self tests, αλλά τεράστια ζήτηση», ανέφερε συγκεκριμένα . «Οι πολίτες καλύπτονται, απλώς κατά τη διάρκεια των εορτών ήταν λιγότερα ανοιχτά φαρμακεία και όλοι πήγαιναν σε αυτά», κατέληξε.

Οι γιατροί ζητούν από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν έστω και τώρα κατά της γρίπης και της Covid-19.

Πηγή: Ε.Τ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X