Κοινωνία

Ο κορωνοϊός σκοτώνει και το σεξ»

Ο κορωνοϊός σκοτώνει και το σεξ»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Ζήση Παπαθανασίου*

Ο κορωνοϊός, η παγκοσμιοποίηση, οι Αμερικάνοι και το σεξ…

Άτιμος λαός οι Κινέζοι! Κόντεψαν να εξολοθρεύσουν τον πλανήτη με τον ιό που εξαπέλυσαν. Ήταν η άποψη του Γιάννη, καλού φίλου και συναδέλφου, ενός από τους πέντε που βρεθήκαμε πρωί – πρωί να πίνουμε τον καφέ μας, ακροβολισμένοι στο εντευκτήριο του Νοσοκομείου, σκυθρωποί και αμίλητοι μέχρι εκείνη την ώρα.

Η άποψη δεν πέρασε ασχολίαστη. Ένας άλλος Γιάννης, από την άλλη άκρη της αίθουσας είχε διαφορετική θέση: «Δεν φταίνε φίλε μου οι Κινέζοι. Φταίνε οι Αμερικάνοι που εφεύραν την παγκοσμιοποίηση. Αντί να πληρώνουν πενήντα δολάρια τον Αμερικανό τεχνίτη ψάχνουν να βρουν τον Κινέζο να τους κάνει τη δουλειά με ένα δολάριο. Έτσι βρεθήκαμε όλοι εκτεθειμένοι σε όλα τα κακά του κόσμου», συμπλήρωσε.

Τέλειωσα τον καφέ μου και έφυγα από την Κλινική, κατευθυνόμενος στο Ινστιτούτο. Άνοιξα τον υπολογιστή, αναζητώντας τα mails της ημέρας. Πρώτο mail από άγνωστο νεαρό. «Γιατί έκλεισαν και τους οίκους ανοχής; Κολλάει ο κορωνοϊός και με το σεξ; Εδώ δεν τους είχαν κλείσει με το AIDS!». Δεν θυμάμαι ειλικρινά αν η Πολιτεία είχε κλείσει τα “καλά σπίτια” την εποχή της έξαρσης του AIDS. Ήταν όμως πολύ σωστή η θέση της Πολιτείας τώρα. Μήπως όμως δεν τονίστηκε αρκετά ότι ο κορωνοϊός κολλάει εύκολα και με το σεξ; Μερικά πράγματα φαίνονται αυτονόητα για ορισμένους, αλλά τελείως ασαφή για κάποιους άλλους.

Δεύτερο mail. « Κινδυνεύουν περισσότερο οι πολυγαμικοί;» ρωτάει μια φίλη, που πιστεύει ότι ο καλός της είναι κατά βάθος πολυγαμικός.

Πίνω ένα δεύτερο καφέ. Αυτή τη φορά χτυπάει το τηλέφωνο. «Ο κορωνοϊός είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;» ρωτάει μία νεαρή γυναίκα από την επαρχία. Δεν ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά μεταδίδεται εύκολα με το σεξ. Ή καλύτερα έχετε ήδη κολλήσει με τα χάδια και τα φιλιά, πριν ακόμα κάνετε σεξ. Και σίγουρα η χρήση προφυλακτικού δεν είναι επαρκής προφύλαξη από τον κορωνοϊό.

Ίσως ο τίτλος του άρθρου θα ήταν καλύτερα αν έλεγε: «Ο κορωνοϊός σκοτώνει και τον έρωτα»!

*Ο Ζήσης Παπαθανασίου είναι Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας, Σεξολόγος Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X