Υγεία

Pap test! Η πρόληψη μπορεί να σώσει πολλές ζωές

Pap test! Η πρόληψη μπορεί να σώσει πολλές ζωές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όλες οι γυναίκες γνωρίζουμε το Pap test γιατί ξέρουμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Σήμερα δεν τιμά μόνο η Google τον Γεώργιο Παπανικολάου αλλά όλες οι γυναίκες του κόσμου.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν διάσημος Έλληνας ιατρός, βιολόγος και ερευνητής. Ήταν πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία, και για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που φέρει το όνομά του Τεστ Παπανικολάου ή Pap test και έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων γυναικών.

Ο Παπανικολάου, αφού εργάστηκε σκληρά επί μισό σχεδόν αιώνα στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Κορνέλλ  αποφάσισε παρά τα 78 χρόνια του να εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη και να εγκατασταθεί στο Μαϊάμι.

Ο λόγος ήταν για να αναλάβει την οργάνωση και τη διεύθυνση του εκεί Καρκινολογικού Ινστιτούτου. Δεν πρόλαβε να το εγκαινιάσει ο ίδιος, λόγω του θανάτου του, αλλά ο φίλος του καρκινολόγος Τσαρλς Κάμερον.

Το Καρκινολογικό Ινστιτούτο έχει μετονομαστεί σε ”Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου”. Μία αναμνηστική πλάκα θυμίζει ότι ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος “χάρισε ζωή στις γυναίκες ολόκληρου του κόσμου“.

Ένας σιωπηλός αγωνιστής του πνεύματος και της επιστήμης, επίμονος και ατάραχος, ακούραστος και ταπεινός, ευγενής και αξιοπρεπής, ακόμα και όταν αδικήθηκε όπως στην περίπτωση του Νόμπελ Ιατρικής, για το οποίο είχε προταθεί από πολλούς Έλληνες και ξένους ερευνητές.

Δεν μας πειράζει που δεν έλαβε το βραβείο Νόμπελ γιατί το έργο του επιβραβεύεται καθημερινά από χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Μια απλή εξέταση χωρίς πόνο, χωρίς κόστος για μία φορά κάθε χρόνο σώσει εκατομμύρια ζωές.

Το μεγαλύτερο βραβείο του το δίνουμε εμείς όλες οι γυναίκες.

Φάρμακα: Ποια επηρεάζουν τη λίμπιντο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X