Υγεία

Η τέχνη θεραπεύει ψυχικές παθήσεις

Η τέχνη θεραπεύει ψυχικές παθήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διαχρονικά τους ανθρώπινους πολιτισμούς τους κατανοούμε μέσα από την τέχνη τους.

Η τέχνη ενσωματώνει και εκφράζει τις ιδέες, τα συναισθήματα, τα όνειρα, τις επιδιώξεις, τους στόχους μας.

Η εικαστική τέχνη εκφράζει όλα αυτά χωρίς λέξεις.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν την τέχνη τους για να αποδώσουν τα ανθρώπινα δεινά, να δώσουν νόημα στα δικά τους συναισθήματα και να αναζητήσουν την υπερβατικότητα.

Η τέχνη μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με πλευρές του εαυτού μας, που άλλες δραστηριότητες και αλληλεπιδράσεις δεν μπορούν να εκφράσουν.

Μας βοηθά να υπερβαίνουμε τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής ακόμη και όταν στερούμαστε βασικά και αναγκαία αγαθά, όταν στερούμαστε την αίσθηση της ασφάλειας και μας περιβάλλουν η καταστροφή και η ερήμωση. (Το παράδειγμα του Σεράγεβο).

Η τέχνη αποκαθιστά, διορθώνει μετασχηματίζει και θεραπεύει. Είναι το μέσο που συνδέει τα προσωπικά μας συναισθήματα, σκέψεις, αντιλήψεις με τις εξωτερικές μορφές της πραγματικότητας και τα βιώματά μας.

Ανέκαθεν η τέχνη χρησιμοποιούνταν για να καταγράψει και να απεικονίσει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και εμπειριών από τη μεγάλη χαρά, μέχρι την βαθύτατη θλίψη από τον θρίαμβο μέχρι την μεγάλη απώλεια.

Η δημιουργία εικόνων μπορεί να είναι καταπραϋντική, να μειώνει το άγχος, να βοηθάει να ξεπερνάμε δύσκολες συνθήκες και προβλήματα, απεγκλωβίζοντας βασανιστικά συναισθήματα, λύνοντας προβλήματα ψυχικής έντασης, εσωτερικών συγκρούσεων και επουλώνοντας ψυχικά τραύματα από τις απώλειες και τις επώδυνες εμπειρίες της ζωής.

Η τέχνη αποτελεί μια από τις παλαιότερες μορφές θεραπείας.

Η δημιουργική διαδικασία της τέχνης ως μια ισχυρή μορφή επικοινωνίας και αυτοεπιβεβαίωσης του ατόμου έχει θεραπευτική επίδραση.

Η αυτοέκφραση, όντας μια ισχυρή μορφή ελευθερίας ενισχύει την ψυχική υγεία και ολοκληρώνει την προσωπικότητα του ατόμου.

Γι αυτό η τέχνη είναι αναγνωρισμένη από τις επιστήμες, ιατρική, ψυχολογία, συμβουλευτική ψυχικής υγείας, ως μια σημαντική μορφή θεραπείας.

Φτιάχνοντας μια εικόνα εξωτερικεύουμε τον εσωτερικό μας εαυτό. Αυτό δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι αναψυχής, αλλά ένα σοβαρό εργαλείο αυτοέκφρασης, δημιουργίας, ενίσχυσης της ύπαρξης του ατόμου, ανάπτυξης των ικανοτήτων του στην κατανόηση του εαυτού του.

Το έργο τέχνης δεν είναι απλά ένα διακοσμητικό αντικείμενο, αλλά αντικείμενο που συνδέεται με την αναζήτηση του νοήματος της ζωής μας, την προσωπική μας ανάπτυξη, την απελευθέρωση της προσωπικότητας και την ψυχική αποκατάσταση.

Μέσω της τέχνης επικοινωνούμε με τον εαυτό μας και το περιβάλλον.

Το έργο τέχνης είναι ζωντανό. Επιδρά και στον δημιουργό του και στον θεατή του, εκμαιεύοντας και από αυτόν συναισθήματα και αντιδράσεις, που προέρχονται και από το ασυνείδητο στοιχείο της ύπαρξής του.

Ό,τι δημιουργείται εκ των έσω είναι αυθεντικό και μοναδικό. Φέρει την σφραγίδα της προσωπικότητας του δημιουργού του, ανεξάρτητα από υλικά και τεχνικές.

Οι εξπρεσιονιστές ζωγράφοι πάλεψαν πολύ για να εδραιωθεί αυτό και να γίνει κατανοητό και αποδεκτό από το κατεστημένο, που όριζε ο ζωγράφος να είναι ένας καλός αντιγραφέας των εξωτερικών αντικειμένων.

Η δημιουργική διαδικασία και η συμβολική επικοινωνία είναι οι δύο συνισταμένες που θεμελιώνουν την εικαστική Ψυχοθεραπεία.

Η δημιουργία ενός έργου τέχνης εξυπηρετεί έναν υπαρξιακό σκοπό, βοηθώντας μας να βρίσκουμε νόημα σε έναν κόσμο που μοιάζει γεμάτος από δυσλειτουργικές σχέσεις, απώλεις, απογοητεύσεις, κακοποιήσιες και εθισμούς.

Ο άνθρωπος έτσι ξεπερνά τα συναισθήματα υπαρξιακής κενότητας και απώλειας της ταυτότητάς του.

Ολυμπία Βεζυρέα – Μαντωνανάκη

Ψυχίατρος-Ζωγράφος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X