Επιλογές

Επαναστατική λύση για τα ¨κόκκινα¨ δάνεια

Επαναστατική λύση για τα ¨κόκκινα¨ δάνεια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα λύση για τα ¨κόκκινα¨ στεγαστικά και γενικώς ενυπόθηκα δάνεια, ρίχνουν  στο τραπέζι οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι δανειολήπτες θα μπορούν να παραδώσουν το ακίνητο στην τράπεζα πριν από τον πλειστηριασμό, ακόμα και να διαγραφεί η υπόλοιπη οφειλή και στη συνέχεια αν επιθυμούν και μπορούν να το νοικιάσουν.

Με την εθελοντική παράδοση των σπιτιών στις τράπεζες  το όφελος για τον «κόκκινο»  δανειολήπτη είναι η δυνατότητα να πετύχει συγκριτικά καλύτερη διευθέτηση του υπόλοιπου της οφειλής ή ακόμα και διαγραφή της.

Η  λύση αυτή (amicable solution), που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και επαναστατική για τα ελληνικά δεδομένα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, εφαρμόζεται κατά κόρον στο εξωτερικό -σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιρλανδία και στην περίπτωση της διαγραφής της υπόλοιπης  οφειλής μοιάζει με τα ισχύοντα στην Αμερική- θα δοκιμαστεί τους προσεχείς μήνες και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

«Η λύση της εθελοντικής παράδοσης ενέχει διπλό όφελος: Αφενός η αξία του ακινήτου – μετά τον επανυπολογισμό από πλευράς τράπεζας – θα είναι μεγαλύτερη από την τιμή που θα πετύχαινε στον πλειστηριασμό και αφετέρου το υπόλοιπο της οφειλής, είτε θα κουρεύεται ή ρυθμίζεται, είτε θα διαγράφεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος», εξηγεί τραπεζικός παράγοντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Η λύση της εθελοντικής παράδοσης πάντως θα είναι αποτελεσματική, λένε δικηγόροι με εμπειρία στο θέμα  των πλειστηριασμών, μόνο εάν η τράπεζα αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι παύει να έχει περαιτέρω απαιτήσεις και δεν εξακολουθεί να αξιώνει από τον πιστούχο προσαυξημένο υπόλοιπο της οφειλής.

Έτσι δυνητικά μπορεί να προβλεφθεί η δυνατότητα ανταλλαγής ακινήτων ή το δικαίωμα παραχώρησης, ενοικίασης και μελλοντικής επαναγοράς, που προϋποθέτει όμως τη σημαντική μείωση του διαδικαστικού και φορολογικού κόστους γι’ αυτές τις επαναλαμβανόμενες συναλλαγές, με αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X