Οικονομία

Ο Στουρνάρας αισιοδοξεί: Επιτεύξιμος στόχος το πλεόνασμα 3,5% το 2018

Ο Στουρνάρας αισιοδοξεί: Επιτεύξιμος στόχος το πλεόνασμα 3,5% το 2018
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να διορθώσει τις ανισορροπίες, σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας στο Ελληνο-ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα «Το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας».

Εφαρμόζοντας τολμηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα προσαρμογής έχει πλήρως εξαλειφθεί το δημοσιονομικό και εξωτερικό έλλειμμα και βελτιώθηκε την ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα, έγινε στροφή προς τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά με αποτέλεσμα οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να φτάσουν το 33,1% του ΑΕΠ από 19% το 2009, σημείωσε.

Στο δημοσιονομικό κομμάτι, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα θα υπερβεί το στόχο που έχει τεθεί για το 2017 (1,75% του ΑΕΠ), τόνισε ότι ο στόχος του 3,5% για το 2018 θεωρείται «επιτεύξιμος».

Η Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα στις 16 Φεβρουαρίου

Επανέλαβε ότι καθυστερήσεις ή οπισθοδρομήσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων θα «αδυνατίσουν» το θετικό outlook της οικονομίας και θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επενδυτική εμπιστοσύνη. Εκτίμησε δε ότι η βασική πρόκληση για το μέλλον είναι το να μπει η οικονομία σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης.

Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και να βελτιωθεί η ποιότητα των θεσμών αλλά και να υιοθετηθεί ένα φιλικό προς την ανάπτυξη πακέτο δημοσιονομικής πολιτικής. Θα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε τη σημασία του χτισίματος του «μαξιλαριού ρευστότητας» με τις εξόδους στις αγορές και κεφάλαια του ESM καθώς τόνισε ότι αυτό θα είναι «ιδιαίτερα χρήσιμο» στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν αξιολογείται σε επενδυτική βαθμίδα κατά την έξοδο του προγράμματος (σήμερα βρίσκεται πέντε σκαλιά χαμηλότερα).

Ξέσπασε το Χρηματιστήριο Αθηνών!

Ωστόσο σημειώνει είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον στο οποίο η ελληνική οικονομία θα κινηθεί μετά το τέλος του προγράμματος. Επαναλαμβάνει δε τη θέση ότι μια προληπτική πιστωτική γραμμή θα βοηθούσε την οικονομία προσφέροντας «εξασφάλιση» ειδικά σε περίπτωση που οι συνθήκες στην διεθνή αγορά χειροτερέψουν, ενώ θα επιτρέψει στη χώρα να διατηρήσει το waiver, διευκολύνοντας τις τράπεζες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X