Ελλάδα

Τα πάντα για τα επιδόματα σε 250 κέντρα κοινότητας

Τα πάντα για τα επιδόματα σε 250 κέντρα κοινότητας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις άξονες σχεδιάζει η κυβέρνηση να οικοδομήσει το νέο κράτος πρόνοιας. Ο πρώτος αφορά στην αντιμετώπιση της φτώχειας και των άμεσων αναγκών που προέκυψαν από την ανθρωπιστική κρίση, ο δεύτερος στο νέο Κράτος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο τρίτος στην παιδική προστασία.

Την κυβερνητική πολιτική γνωστοποίησε  η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Νέα Σελίδα.

Η κ. Φωτίου τονίζει ότι με κορμό το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) δημιουργείται ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους χτυπήθηκαν πιο βίαια από την οικονομική κρίση.

Όπως αναφέρει, το 2017 700.000 συμπολίτες μας θα ωφεληθούν από το ΚΕΑ με 760 εκατ. ευρώ αλλά και με υπηρεσίες όπως τα χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, η δωρεάν ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (60.000 παιδιά για το 2017-18), η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα δωρεάν τρόφιμα. Το 10% των άνεργων δικαιούχων του ΚΕΑ θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Το νέο Κράτος Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυτό, εξηγεί, θα έχει ως κορμό τα 250 Κέντρα Κοινότητας που ιδρύονται σε όλη την επικράτεια, με ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για κάθε επίδομα που δικαιούται, για τις κοινωνικές υπηρεσίες που υπάρχουν στον δήμο του, καθώς και για τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που υλοποιούνται στην περιοχή του και στα οποία μπορεί να λάβει μέρος. «Στο μέλλον κανένας δεν θα χρειάζεται τη μεσολάβηση του πολιτευτή, του δημάρχου ή του βουλευτή για να απολαύσει τα δικαιώματά του», σημειώνει.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, έως το τέλος του έτους θα έχει δημιουργηθεί η Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Καταβολής Επιδομάτων, με βάση τις υποδομές του πρώην ΟΓΑ, που θα συμβάλει «στην πιο αποτελεσματική παροχή του συνόλου των κοινωνικών επιδομάτων με διαφάνεια και ισονομία, εξασφαλίζοντας τη μηνιαία καταβολή των επιδομάτων για όλους».

Για τον τρίτο άξονα η αναπληρώτρια υπουργός προαναγγέλλει την ίδρυση 1.800 νέων παιδικών σταθμών για να καλυφθούν επιπλέον 45.000 θέσεις, ενώ για φέτος σημειώνει ότι ο αριθμός των θέσεων με πρόγραμμα voucher θα φτάσει τις 100.000 έναντι 70.000 το 2015. Τέλος, κάνει αναφορά στο σχεδιαζόμενο νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία με στόχο την πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες που θα συνδράμει ουσιαστικά και στην εξάλειψη του φαινομένου, της εμπορίας βρεφών και παιδιών.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X