Επιλογές

Τοκογλυφικές προμήθειες από τις τράπεζες

Τοκογλυφικές προμήθειες από τις τράπεζες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τοκογλυφική συμπεριφορά έχουν οι τράπεζες. Οι προμήθειες που χρεώνουν είναι εξοργιστικά μεγάλες σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Για παράδειγμα η χρήση των χρεωστικών καρτών συνοδεύεται από προμήθεια  γύρω από 1,7%, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι 0,4% ως 0,8%, δηλαδή στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιες.

Τοκογλυφική είναι και η χρέωση σε πράξεις μέσω του web banking. Για παράδειγμα η κατάθεση σε λογαριασμό από τράπεζα σε τράπεζα μέσω του ίντερνετ χρεώνεται όχι μόνο για το κόστος συναλλαγής και το σύστημα ΔΙΑΣ που διενεργεί την πράξη, αλλά επιπλέον ο καταθέτης πληρώνει τρία ή τέσσερα  ευρώ  ανάλογα με την τράπεζα. Δηλαδή ο καταθέτης χρεώνεται για να καταθέσει τα χρήματά του στην τράπεζα,, φαινόμενο επιεικώς απαράδεκτο.

από

Ειδικά για τις προμήθειες στις χρεωστικές κάρτες το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, επισημαίνει πως μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εκτινάχθηκαν οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο οι συναλλαγές με πιστωτικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015, δηλαδή μετά την επιβολή των capital control, οι συναλλαγές με χρεωστικές αυξήθηκαν κατά 300% (από 15 σε 60 εκατομμύρια), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις συναλλαγές με πιστωτικές ήταν μόλις 25% (από 23 σε 29 εκατομμύρια). Σήμερα, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών με κάρτες αφορά τις συναλλαγές με χρεωστικές.

Οι τράπεζες δεν έχασαν την ευκαιρία να αντλήσουν μεγάλα έσοδα από αυτή την εκρηκτική αύξηση συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, Όπως τονίζει το ΙΕΛΚΑ, η χρήση χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα έχει σημαντικά υψηλότερο κόστος από άλλες χώρες, καθώς οι χρεωστικές κάρτες αντιμετωπίζονται συνήθως ως πιστωτικές κάρτες από τον τραπεζικό κλάδο όσον αφορά την χρέωση της συναλλαγής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X