Επιλογές

“Πράσινο” για το θησαυρό της Κρήτης και του Ιονίου

“Πράσινο” για το θησαυρό της Κρήτης και του Ιονίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Ανοίγει ο δρόμος για να βρούμε το μεγάλο θησαυρό της Κρήτης και του Ιονίου. Αναψε το “πράσινο¨ φως για την έρευνα και εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη. Η κοινοπραξία των Repsol – ΕΛΠΕ για το Ιόνιο και το επενδυτικό σχήμα Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για τα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης κατέθεσαν τελικά προσφορές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) η προθεσμία για την υποβολή προσφοράς έληξε την Δευτέρα στις 17.00 αναδεικνύοντας μια …αναπάντεχη συνεργασία, της ισπανικής ισπανικής Repsol και των Ελληνικών Πετρελαίων που διεκδικούν τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.
Τα ΕΛΠΕ επίσης κατέβασαν προσφορά και για τα δύο οικόπεδα της Κρήτης («Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης») μαζί με τις ExxonMobil και Total. Άλλωστε ήταν η πρώτη κοινοπραξία που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και ουσιαστικά “πυροδότησε” τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η ΕΔΕΥ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι σήμερα 5 Μαρτίου 2018 στις 17:00 ώρα έληξε αισίως η προθεσμία για τους διαγωνισμούς :
Α. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης»», ΦΕΚ Β’ 2848/11-08-2017 και,
Β. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα «Ιόνιο», ΦΕΚ Β’ 2849/11-08-2017,
με την κατάθεση των κάτωθι προσφορών:
Α. Κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και
Β. Κοινοπραξία Repsol – ΕΛΠΕ για το Ιόνιο.
Η διαδικασία υποβολής προσφορών κύλησε ομαλά, τηρουμένων όλων των νόμιμων προϋποθέσεων.
Η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών, με σκοπό την εισήγησή της προς τον Υπουργό ΠΕΝ για την ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών».
Υπενθυμίζεται πως. όπως έχουν υποστηρίξει ειδικοί επιστήμονες, νότια της Κρήτης υπάρχει ένας τεράστιος θησαυρός υδρογονανθράκων, του οποίου την αξία εκτιμούν στα 300 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, τα επιχειρήματά τους ενισχύθηκαν ύστερα από την ανεύρεση από την Αίγυπτο του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, του Ζορ.
Από τις έστω ατελείς έρευνες που έχουν διενεργηθεί, υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα. Ομως, όπως λένε οι άνθρωποι του χώρου του πετρελαίου απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να αποφανθεί κάποιος, πράγμα που θα ξεκινήσουν να κάνουν οι εταιρείες, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X