12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις.

Στην Ευρώπη 103.000.000 άτομα υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους. Το 14% του ελληνικού πληθυσμού επισκέπτεται το γιατρό με προβλήματα των αρθρώσεων, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής, γρήγορη συνταξιοδότηση και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα.

H αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Eίναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αν και ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν και παιδιά. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Στην Ελλάδα σήμερα, υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμό. Πρόκειται για ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η νεανική αρθρίτιδα, αλλά και η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.

Περίπου 100.000 ενήλικες πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, την πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθροπάθειας, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο και διόγκωση μικρών και μεγάλων αρθρώσεων καθώς επίσης και από πρωινή δυσκαμψία. Προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες. Περίπου 25.000 άτομα πάσχουν από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και γύρω στα 1.200 ελληνόπουλα πάσχουν από νεανική αρθρίτιδα.

Εκείνο που χαρακτηρίζει τις ρευματοπάθειες είναι η σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ως επακόλουθο του καθημερινού πόνου των αρθρώσεων. Οι ασθενείς αυτοί συχνά να δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, ενώ ανάλογες δυσκολίες συναντούν ακόμη και όταν καταπιαστούν με απλές, καθημερινές δραστηριότητες.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών από ειδικό ρευματολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της εξέλιξής τους, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιου βαθμού αναπηρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ