Auto - Moto

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες: Προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων -Αγρότες από Καρδίτσα και Φάρσαλα έκλεισαν χθες τον αυτοκινητόδρομο Ε-65 μετά από επεισόδια με τα ΜΑΤ

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες: Προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων -Αγρότες από Καρδίτσα και Φάρσαλα έκλεισαν χθες τον αυτοκινητόδρομο Ε-65 μετά από επεισόδια με τα ΜΑΤ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες : Νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα οι αγρότες σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι αγρότες τόνισαν, ότι θα παραμείνουν στον αυτοκινητόδρομο, όσο χρειάζεται, ενώ στις ομιλίες τόνισαν πώς «είναι ώρα ευθύνης, ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Όλοι στον αγώνα για να έχουμε εισόδημα επιβίωσης, να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας» τόνισαν, επίσης. Στις διεκδικήσεις αναφέρθηκε ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο.

Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Επίσης, κάνουν λόγο για αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, ως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα, κά.

Ειδικότερα, μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις οι αγρότες έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στα μπλόκα στην Καρδίτσα, ενώ θα επιχειρήσουν και πάλι να κλείσουν την Εθνική. Ήδη, από χθες διαμήνυαν πως από σήμερα θα υπάρξουν πιο δυνατά και ενεργά μπλόκα.

Χθες το απόγευμα άρχισαν να μαζεύονται εκ νέου στον κόμβο του Ε65 στην Καρδίτσα και μετά την απομάκρυνσή τους.

Στις εισόδους και εξόδους παρέμεναν παρατεταγμένα αγροτικά οχήματα από το μεσημέρι και στο σημείο η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο γινόταν μέσω προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Στα σημεία που οδηγούν πάνω στον Ε65 υπήρχαν οχήματα της αστυνομίας καθώς και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις των αγροτών, που ζητούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι περιουσίες τους μετά την κακοκαιρία ήταν επεισοδιακές.

Ειδικότερα, ένταση, σπρωξίματα και αποδοκιμασίες σημειώθηκαν σε Λάρισα και Καρδίτσα με τους αγρότες να θέλουν να κλείσουν με τα τρακτέρ τον αυτοκινητόδρομο Ε65 και την Εθνική Οδό και να σταματήσουν την κυκλοφορία με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τους σταματήσουν. Οι αγρότες ωστόσο έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και ανέβηκαν με τα πόδια στον αυτοκινητόδρομο. Τα αίματα άναψαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους αγρότες με χρήση χημικών.

Λόγω των κινητοποιήσεων υπάρχουν τροποποιήσεις στην κυκλοφορία με άρση της εκτροπής στον κόμβο Ανάβρας και στον κόμβο προαστίου, ενώ θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση εισόδου και εξόδου στον κόμβο Καρδίτσας και από τις δύο πλευρές.

Κεντρική Μακεδονία
Τουλάχιστον 8 αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι προετοιμάζουν για  έξοδο των τρακτέρ αρχικά στις πλατείες των χωριών, ενώ την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ της Βέροιας. Στην Πιερία ήδη τα τρακτέρ βρίσκονται ήδη στην παλιά Ε.Ο. Κατερίνης-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Κοντά στην Θεσσαλονίκη, τρακτέρ βρίσκονται ήδη στην πλατεία της Επανομής στη Χαλκιδική, ενώ αντίστοιχες ενέργειες αναμένονται σε περισσότερα σημεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Δυτική Μακεδονία
Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου προγραμματίζεται κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα βρίσκονται ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών.

Ήπειρος
Κινητοποιήσεις σε όλες τις πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων (πρώην νομοί) προγραμματίζονται για την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου.

Στερεά Ελλάδα
Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας αποφάσισαν επίσης μπλόκα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. Η αρχή αναμένεται να γίνει με μπλόκα σε Αταλάντη, Λαμία και Δομοκό, ενώ εξετάζεται επέκταση σε όλη την περιφερειακή ενότητα.

Δυτική Ελλάδα
Σήμερα Δευτέρα για νωρίς το μεσημέρι έχουν εξαγγελθεί συγκεντρώσεις με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα σε Αγρίνιο και Βόνιτσα. Στην Αχαΐα πραγματοποιείται συγκεντρώσεις και πορείες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον Πύργο.

Πελοπόννησος
Στην Τρίπολη πραγματοποιείται παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο.

Κρήτη
Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου προγραμματίζεται κινητοποίηση στο Ηράκλειο στον κόμβο των Πεζών. Τα Χανιά ακολουθούν την επόμενη Τετάρτη 31 Ιανουαρίου με κινητοποίηση στον κόμβο των Μουρνιών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X