Διεθνή

Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στη Μεσόγειο

Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στη Μεσόγειο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Για ακόμη μία φορά η Τουρκία δεν θα καθίσει να παρακολουθεί χωρίς να κάνει τίποτα, ενώ οι άλλοι τρυπάνε για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χώρο που έχει και εκείνη τα δικαιώματά της», κατέστησε σαφές ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και πρόσθεσε.

«Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στη Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο», επισήμανε την Κυριακή, από την τουρκική φρεγάτα Γκελίκ που συνοδεύει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Γιαβούζ.

«Θα υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα και το λαό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) μέχρι το τέλος και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να δοκιμάσει τη δύναμή μας», δήλωσε .

Ο Akar επισκέφθηκε την ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου) για να επιθεωρήσει στρατεύματα και να πραγματοποιήσει σειρά συνομιλιών με Τουρκοκύπριους αξιωματούχους.

Ενώ ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Fuat Oktay έφερε επίσης το ζήτημα, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία «αποφασιστικά» θα συνεχίσει τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Fatih, Yavuz και Barbaros

Να σημειώσουμε ότι τα σκάφη γεώτρησης Fatih, Yavuz και Barbaros βρίσκονται στην περιοχή.

«Η αποφασιστικότητά μας σε αυτό το σημείο είναι βέβαιη», δήλωσε ο Fuat Oktay στους δημοσιογράφους από την Κωνσταντινούπολη.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, χωρίς κανένα δισταγμό», τόνισε.

Οι δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας διεξάγονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στο πλαίσιο συμφωνίας με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ). Ενώ αμφισβητεί τη μονομερή διάνοιξη της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η ΤΔΒΚ έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

Το πρώτο σεισμικό σκάφος της Τουρκίας, Barbaros Hayrettin Pasa,αγοράστηκε από τη Νορβηγία το 2013,και πραγματοποιεί εξερεύνηση στη Μεσόγειο από τον Απρίλιο του 2017.

«Η Αθήνα και οι Ελληνοκύπριοι αντιτάχθηκαν στην κίνηση αυτή, απειλώντας να συλλάβουν τα πληρώματα των πλοίων και να στρατολογήσουν ηγέτες της ΕΕ για να συμμετάσχουν στην κριτική τους απέναντί μας » αναφέρει η Τουρκική πλευρά.

Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983, ύστερα από ενέργειες της Ελλάδας να προσαρτήσει την Κύπρο, κατά τους Τούρκους. Πραγματοποιώντας αρκετές προσπάθειες για την επίλυση της διαμάχης, όλες τελειώνουν σε αποτυχία, με την πιο πρόσφατη απόπειρα να λήγει το 2017.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Ο Salvini κατά του Richard Gere για μετανάστες: Παρ’ τους στο Χόλιγουντ (pics)

Φονικό πέρασμα τυφώνα στην Κίνα -Στους 28 οι νεκροί (pics)

Βατικανό: Ιρακινός φώναξε Allahu Akba και απείλησε να αυτοπυρποληθεί

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X