Επιλογές

Ακίνητα: Που ανεβαίνουν και που πέφτουν οι αντικειμενικές τιμές

Ακίνητα: Που ανεβαίνουν και που πέφτουν οι αντικειμενικές τιμές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο στις χαμηλές και πτώση στις υψηλές με ορισμένες εξαιρέσεις, φέρνουν οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις πρώτες καταγραφές και αποτιμήσεις που έκαναν οι 250 εκτιμητές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα “Καθημερινή” στην Αττική έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η εκτίμηση, ενώ αντίθετα μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στην περιφέρεια, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία αγοραπωλησιών.

Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις από τους εκτιμητές για την περιοχή της Αττικής είναι εντυπωσιακές. Συγκεκριμένα, στην Ηρώδου Αττικού, ένας από τους δημοφιλέστερους δρόμους των Αθηνών, η εισήγηση του εκτιμητή είναι η τιμή ζώνης να αυξηθεί κατά 30%. Συγκεκριμένα, από τις 8.500 ευρώ που ανέρχεται σήμερα η τιμή ζώνης να φθάσει τις 11.000 ευρώ.

Στον Λαιμό της Βουλιαγμένης οι αξίες που βγάζουν οι εκτιμητές οδηγούν σχεδόν σε διπλασιασμό της τιμής ζώνης. Συγκεκριμένα, από τις 8.800 ευρώ που ανέρχεται σήμερα στις 15.000 ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση των εκτιμητών θα είναι συγκρατημένη και θα κινηθεί στα επίπεδα των 12.000-13.000 ευρώ.

Νέες αντικειμενικές: Προς παράταση η προθεσμία υποβολής εισηγήσεων

Ετερο χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγράφεται και στην περιοχή της Φιλοθέης (Δήμος Φιλοθέης – Π. Ψυχικού). Σε αυτήν καταγράφονται εισηγήσεις για μείωση των τιμών ζώνης έως και 20% (ιδίως στα πιο ακριβά σημεία). Ετσι, σε περιοχή που σήμερα η τιμή ζώνης είναι 4.700 ευρώ/τ.μ., προτείνεται μείωση στις 3.700 ευρώ/τ.μ., ενώ σε άλλο σημείο του δήμου, η εισήγηση για τη νέα τιμή ζώνης είναι 3.500 ευρώ/τ.μ., από 4.100 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.

«Το γενικό συμπέρασμα που αντιλαμβανόμαστε και σε συζητήσεις με άλλους συναδέλφους είναι ότι στις περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης, οι αξίες οδεύουν προς τα κάτω, ενώ το αντίστροφο καταγράφεται σε περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνης», σημειώνει, εκτιμητής που συμμετέχει στη σχετική διαδικασία.

Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο που επισημαίνουν οι εκτιμητές είναι οι μεγάλες ανισότητες που εξακολουθούν να καταγράφονται στις τιμές ζώνης όπως ήταν ορισμένες τα τελευταία χρόνια. Οπως τονίζουν, περιοχές που δεν είχαν κανένα τουριστικό ενδιαφέρον, π.χ. χωριά σε ορεινούς όγκους και σε μεγάλο υψόμετρο, που είναι και δύσκολα προσβάσιμες και χωρίς ιδιαίτερες υποδομές, εμφανίζονταν να έχουν την ίδια τιμή ζώνης (π.χ. 600 ευρώ/τ.μ.) με άλλα παραθαλάσσια σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας (π.χ. του νομού Βοιωτίας), που είναι σαφώς εμπορικότερα και με καλύτερες υποδομές.

Στην τελική ευθεία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X